Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Alegeri legislative 2008. Reguli in campania electorala

Alegeri legislative 2008. Reguli in campania electorala

  Publicat: 03 Nov 2008       1433 citiri       Sursa: 9Am  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Perioada in care competitorii electorali desfasoara activitati de propaganda cu scopul de a-i determina pe alegatori sa isi exprime voturile in favoarea lor;
Deoarece sistemul de vot uninominal presupune o campanie electorala descentralizata, regulile jocului au suferit unele modificari in special in ceea ce priveste campania electorala in mass-media.

Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
Operatiune de punere in circulatie a banilor si hartiilor de valoare de catre institutii specializate.
Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati:
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale Ón interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Consiliul National al Audiovizualului a stabilit o serie de reguli atat pentru candidati cat si pentru posturile de televiziune care realizeaza emisiuni electorale, prevazute in decizia CNA nr. 792 din 30 septembrie 2008.
Astfel, candidatii au acces gratuit la serviciile publice de radio si televiziune, in schimb aparitiile pe posturile de radio si televiziune private se platesc, informeaza NewsIn. Tarifele se calculeaza pe emisiune sau pe unitate de timp si vor fi stabilite in urma negocierilor cu toti candidatii interesati sau cu reprezentatii acestora. Aceste tarife trebuie sa fie aceleasi pentru toti candidatii si sa fie facute publice.

Posturile private care realizeaza emisiuni electorale trebuie sa isi stabileasca grila de programe in conformitate cu timpii de antena, calculati proportional cu cei oferiti de posturile publice. Emisiuniile electorale trebuie sa respecte principiile echitatii, echilibrului si echidistantei si pot fi de doua feluri: de promovare si de dezbatere.

In ceea ce priveste spoturile publicitare electorale, decizia CNA prevede ca acestea nu pot avea o durata mai mare de 30 de secunde si trebuie sa fie asumate in mod explicit, prin prezentare sau continut, de catre candidati sau competitorii electorali. De asemenea in emisiunile de promovare electorala nu pot fi inserate spoturi ale unor candidati sau competitori electorali in portiunile de emisiune alocate altor candidati.

Legea uninominalului reglementeaza si campania electorala outdoor, stabilind mai multe reguli privind locurile in care se lipesc afisele si forma acestora. Candidatii la alegerile uninominale isi pot lipii afisele electorale doar in locurile speciale destinate afisajului electoral, stabilite de primarii localitatilor in care se desfasoara campania. Aceste locuri destinate afisajului electoral trebuie sa fie situate pe domeniul public, piete sau strazi, in zone frecventate de cetateni, fara insa a stanjenii circulatia sau alte activitati . O alta regula aplicata afisajului electoral, prevede ca si in cazul campaniei in mass-media, interzicerea afisarii de insemne nationale. Prin urmare combinatia de culori care sa evoce drapelul Romaniei sau al altui stat este interzisa.

Legea uninominalului nu contine insa nicio prevedere cu privire la campaniile duse prin intermediul internetului, in conditiile in care acest mediu electronic a fost frecvent utilizat de unii candidati de la alegerilor locale din iunie 2008.
_______

Harta colegiilor uninominale


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Articole Juridice

Un semn care evoca marijuana nu poate fi inregistrat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Exigentele impuse pentru emiterea unui mandat european de arestare si intinderea protectiei jurisdictionale de care beneficiaza persoanele pe numele
Sursa: EuroAvocatura.ro

Persoanele care nu actioneaza in calitate de furnizori sau de cumparatori pe piata afectata de o intelegere pot solicita repararea prejudiciului cauza
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect p
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Legislaţie

OUG nr. 73/2019 privind siguranta feroviara
Ordonanta de urgenta nr. 73/2019 privind siguranta feroviara ...

Contract colectiv de munca 2019-2021 in sectorul bugetar sanatate
Contract colectiv de munca la Nivel de Sector Bugetar Sanatate pe anii 2019-2021, inregistrat la M.M ...

Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de pune ...