Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » UE va autoriza luni prima operatiune navala din istoria sa

UE va autoriza luni prima operatiune navala din istoria sa

  Publicat: 08 Nov 2008       1376 citiri       Sursa: 9Am  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimniului privat sau public,
Uniunea Europeana va autoriza luni prima operatiune navala din istoria sa, pentru a descuraja pirateria din largul Somaliei si din Golful Aden, a anuntat vineri presedintia franceza a UE, citata de AFP.

Ansamblul cailor procesuale prin care terte persoane sunt introduse intr-un process civil, arbitral sau de munca, in conditiile si dupa distintiile prevazute de lege,
Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
A furniza, a preda marfuri, a presta servicii etc.
Suprafata de teren extinsa de o parte si de alta a proiectiei in plan orizontal a conductelor
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor care impiedica infaptuirea justitiei,
Ministrii apararii din cele 27 de state membre "vor aproba trimiterea unei forte navale in cadrul operatiunii Eunavfor Atalanta", care va fi prezenta in largul Cornului Africii in decembrie, a anuntat un diplomat francez.

In fata inmultirii atacurilor piratilor in regiune, UE crease la jumatatea lunii septembrie o "celula de coordonare" impotriva pirateriei, care consta in prezent in doua fregate franceze si un avion de patrulare spaniol.

Numele comandantului fortei navale - viceamiralul britanic Philip Jones, si cartierul sau general - Northwood, pe coasta britanica, sunt deja oficiale. Componenta fortei navale nu este, in schimb cunoscuta, desi Germania, Franta, Marea Britanie si Spania si-au anuntat participarea . Grecia, Olanda si, poate, Portugalia, Suedia si o tara terta, Norvegia, ar putea fi celelalte participante, potrivit diplomatilor europeni.

Eunavfor va fi formata din cel putin sapte vase, dintre care trei fregate si o nava de alimentare, si va beneficia de sprijinul mai multe avioane de patrula maritima.

"Ramane de numit comandantul tactic si de adoptat conceptul operatiunii, dar, chiar daca va fi greu, toate acestea vor fi facute la timp pentru ca forta sa fie desfasurata pana in 2 decembrie, data la care actuala rezolutie ONU (1816 - n.red.) privind pirateria, expira", a declarat un diplomat francez.
ONU ceruse vase de razboi pentru escortarea vaselor cargo ale Programului Alimentar Mondial (PAM), pentru ca acesta sa isi poata livra ajutorul umanitar unui numar de peste doua milioane de somalezi.
Vasele Eunavfor Atalanta vor inlocui trei vase de razboi ale NATO - distrugatorul italian Durand de la Penne si fregatele elena Themistokles si britanica Cumberland - care patrulau de la sfarsitul lunii octombrie in zona .

Diplomatul francez a precizat, pe de alta parte, ca UE a reusit sa gaseasca un "cadru general" pentru a transa dificilele probleme juridice puse de situatia eventualelor persoane arestate de vasele operatiunii Atalanta. Acest lucru este o premiera pentru europeni, ale caror legi nationale in aceasta privinta sunt foarte diferite.

"Unele tari au capacitatea juridica de a aresta pirati, altele nu", a remarcat diplomatul, dar dificultatea a fost depasita. "Putem face ce vrem", cu anumite conditii, a apus el. Va fi posibila "transferarea suspetilor spre o alta tara UE, spre Somalia sau spre o tara vecina". "De fiecare data se va gasi solutia potrivita in functie de statul care i-a arestat pe pirati. Dar statul de destinatie va trebui sa garanteze ca nu aplica pedeapsa cu moartea, tortura sau tratamente crude sau degradante", a spus el.

Circa 16.000 de vase comerciale tranziteaza in fiecare an stramtoarea Bab el Mandeb, intre Golful Aden si Marea Rosie, pe unde trece aproape 30% din petrolul mondial. Peste 70 de atacuri ale piratilor au fost inregistrate deja anul acesta in zona, potrivit Biroului Maritim International.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Libera prestare a serviciilor si a celor ale lucratorilor lor detasati intr-un stat membru gazda. Respectarea conditii de concurenta echitabile intre
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un serviciu care pune in legatura directa, prin intermediul unei aplicatii electronice, clienti si soferi de taxi constituie un serviciu al societatii
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea CEDO in Cauza Dimitrie Dan Popescu si altii impotriva Romaniei. Imposibilitatea de a se bucura de dreptul de proprietate
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Legislaţie

HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in anul 2021
Hotararea nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata Mo ...

Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului
Legea nr. 2/2021 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea antitiganismului Monitorul ...

OUG 225/2020 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri in domeniul agriculturii
Ordonanta de urgenta nr. 225/2020 privind modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri ...