Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Stadiul accesarii fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale

Stadiul accesarii fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale

  Publicat: 30 Jul 2009       1323 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Denumire data monedei unice europene.
Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), acordata Romaniei prin Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pentru implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) in perioada 2007-2013 este de 8.022,50 mil. euro.

Denumire data monedei unice europene.
Art. 87 TCE (versiunea consolidata) stipuleaza ca, exceptand situatiile expres prevazute in Tratat, orice fel de ajutor acordat de catre un stat membru, sau prin intermediul resurselor statului, este incompatibil cu Piata Interna comunitara daca distorsioneaza concurenta favorizand unele intreprinderi sau productia anumitor bunuri si afecteaza comertul intre statele membre.
Denumire data monedei unice europene.
Astfel cum este definita la art. 1 din anexa la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 52/2017
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Operatiune prin care o persoana fizica sau juridica depune numerar la ghiseul unei banci
Denumire data monedei unice europene.
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.
Denumire data monedei unice europene.
Aceasta sintagma se refera la finantarea unei activitati de doua ori, din doua surse diferite.

La aceasta, se adauga contributia nationala, de la bugetul de stat, in valoare de 1.948,29 mil. euro.

Mentionam ca primele masuri, accesibile si aplicabile, pentru agricultura romaneasca au avut in vedere continuarea masurilor din cadrul Programului SAPARD. Dintre acestea cinci masuri vizeaza investitii pentru modernizarea si restructurarea sectoarelor agroalimentar si forestier, dezvoltarea activitatilor non-agricole (micro-intreprinderi, turistice, servicii de baza pentru economia si populatia rurala etc.), care includ si schemele de ajutor de stat XS13 si XS28 si trei masuri au ca obiectiv strategic imbunatatirea competitivitatii fermelor comerciale si de semi-subzistenta si a asociatiilor acestora.

Alocarea financiara publica pentru licitarea proiectelor aferente masurilor lansate, pentru exercitiul bugetar 2008, supusa consultarii membrilor Comitetului de Monitorizare in cele doua reuniuni organizate pe parcursul anului, a fost de 1.837,60 mil. euro. La aceasta se adauga si alocarile pentru masurile din axa 2 masura 211- Sprijin pentru Zona Montana Defavorizata, 212- Sprijin pentru Zone Defavorizate - altele decat Zona Montana, 214- Plati de Agro-mediu, (295,41 mil. euro), masura 511- Asistenta tehnica (43,25 mil. euro) si masura 611- Plati complementare directe (178,96 mil. euro), ajungand la 2.355,22 mil. euro, respectiv 23,62% din totalul alocarilor.

Este in desfasurare sesiunea de depunere a proiectelor pentru masura 322 - "Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale" (15 iunie - 31 iulie 2009), iar Masura 142 -"Infiintarea grupurilor de producatori" are sesiune de depunere continua.

Pentru stabilirea proiectelor finantabile aferente fiecarei sesiuni de depunere, se organizeaza Comitetul de Selectie, organism tehnic cu responsabilitati privind selectarea acestora pentru finantare, care functioneaza in baza Regulamentului de organizare aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 351/2009.

Conform Regulamentului, dupa finalizarea sesiunii de selectie si dupa caz solutionarea contestatiilor depuse de potentialii beneficiari, se va proceda astfel:  • proiectele care au fost declarate neeligibile si proiectele eligibile dar care nu au indeplinit punctajul minim pentru masurile unde este impusa aceasta conditie, precum si cele care au parcurs doua sesiuni de selectie, vor fi returnate beneficiarilor;

  • proiectele eligibile care au indeplinit punctajul minim, dar ramase fara finantare, ca urmare a depasirii sumei alocate pe sesiune, vor fi reportate in urmatoarea sesiune de selectie si vor participa la procedura normala de selectie;

  • proiectele eligibile selectate pentru finantare se vor notifica pentru contractare.Numarul proiectelor conforme depuse la nivel national, este de 13.346 cu o valoare publica de 5.077,55mil. euro, iar 3.109 proiecte in valoare publica de 1.719,71 mil.euro au fost selectate pentru finantare . Un numar de 2.756proiecte au fost contractatein valoare publica totala de 1.520,09mil. euro.
In prezent se afla in diferite stadii de avizare si semnare in vederea contractarii, un numar de 317 proiecte selectate pentru finantare .

Au fost incepute investitiile la un numar de 922 proiecte, din care au fost deja finalizate 158 proiecte (153 aferente masurii 121 care au vizat utilaje si masini agricole si 5 din cadrul masurii 123 -inclusiv schemele de ajutor de stat).Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...