Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » PE: De la pactul Ribbentrop-Molotov la caderea Zidului Berlinului

PE: De la pactul Ribbentrop-Molotov la caderea Zidului Berlinului

  Publicat: 02 Nov 2009       734 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Anul acesta se implinesc 70 de ani de la pactul Ribbentrop-Molotov, in care Hitler si Stalin isi imparteau Europa de Est, dar si 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului.

Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
1. Cuvantare, discurs, expunere facuta in public referitor la o tema stiintifica, literara etc.
Ansamblul unitar de reglementari avand ca obiect o anumita activitate, drepturile si obligatiile
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).

In deschiderea unei conferinte ce comemoreaza pactul, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a remarcat cat de mult a evoluat continentul nostru. a€žAstazi traim intr-o Europa diferita, a carei esenta trebuie sa fie solidaritateaa€ś, a spus dumnealui.

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost semnat pe 23 august 1939, creand o a€žcombinatie teribila intre doua regimuri totalitare: nazismul si comunismula€ś, a spus vicepresedintele Comisiei Europene Jacques Barrot pe 14 octombrie, in cadrul unei conferinte organizate la Parlamentul European de catre parlamentele nationale si statele baltice.

O memorie comuna

Conferinta s-a concentrat asupra necesitatii unificarii istoriei europene si consolidarii intelegerii trecutului. a€žMai mult decat oricand, trebuie sa vorbim lumii cu o singura vocea€ś, a spus domnul Buzek.

Aivars Stranga, specialist in istorie la Universitatea din Letonia, a spus in cadrul conferintei ca lipsa unei memorii comune este cauza unor probleme de intelegere si poate reprezenta un obstacol in calea unui viitor comun. a€žUniunea Europeana ar trebui sa aiba o istorie comunaa€ś, a spus dumnealui.

Ceilalti participanti la conferinta au cerut cooperare internationala in vederea consolidarii cunostintelor de istorie. Deputatul eston Mart Laar a cerut un manual nou de istorie in scoli.

Distrugerea Zidului echivaleaza cu desfiintarea inchisorii

Zidul Berlinului a fost daramat acum 20 de ani. Cum intelege insa Vestul evenimentele ce s-au intamplat in spatele Cortinei de Fier timp de 50 de ani?

a€žConstruirea celor doua Europe - una democratica si una sovietica - s-a finalizat cu aparitia Zidului sinistru si sangeros de la Berlina€ś, a spus deputatul european lituanian Vytautas Landsbergis. Conform domnului Landsbergis, tarile ce au aderat de curand la Uniunea Europeana se aflau a€žintr-o inchisoare enorma, care cuprindea Europa Centrala si de Est si gazduia sute de milioane de captivia€ś. a€žDistrugerea Zidului echivaleaza cu desfiintarea inchisorii si denuntarea diviziunii politice si culturale din Europaa€ś, a mai spus dumnealui.

Pentru o mai buna intelegere a trecutului

Multi participanti la conferinta au spus ca Europa de Vest nu intelege consecintele perioadei intunecate a dominatiei comuniste si crimele comise de acel regim . Problema apare cand incepi sa compari cele doua regimuri, a spus Kazimierz Woycicki, de la Universitatea din Varsovia. a€žNu putem permite o comparatie intre holocaust si regimul lui Stalina€ś, a spus dumnealui.

Camilla Andersson, de la Institutul pentru Informare despre crimele comunismului (Suedia) a spus ca in Vest exista un gol de informare, multi oameni crezand ca Zidul Berlinului a fost construit de nazisti. Pentru o mai buna intelegere a trecutului, au aratat alti participanti, este important schimbul de experienta si de opinii in Uniunea Europeana.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Restrictiile impuse de Ungaria in ceea ce priveste finantarea din strainatate a organizatiilor civile nu sunt compatibile cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Dreptul de a fi uitat. Pastrarea datelor cu caracter personal in lipsa consimtamantului persoanei vizate
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Nu constituie o conduita abuziva a autoritatii contractante solicitarea prezentarii de catre ofertanti a certificatului ISO din partea producatorilor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019

Decizia ICCJ 41/2019: In calculul drepturilor salariale pentru plata cu ora nu se include si gradatia de merit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Legislaţie

OUG 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative
Ordonanta de urgenta nr. 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice cen ...

OUG 3/2020, pentru completarea Legii 1/2011, a educatiei nationale
Ordonanta de urgenta nr. 3/2020 pentru completarea art. 284 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 ...

Legea nr. 15/2020 pentru infiintarea Muzeului National "Bratianu"
Legea nr. 15/2020 pentru infiintarea Muzeului National "Bratianu" Monitorul Oficial, Partea I nr. ...