Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Propuneri privind crearea unui certificat european de mostenitor

Propuneri privind crearea unui certificat european de mostenitor

  Publicat: 26 Nov 2009       1397 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii.
Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat opinia referitoare la Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si crearea unui certificat european de mostenitor

Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Persoana care este chemata la mostenire in temeiul legii.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca oportuna adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliul Europei a Regulamentului privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti si a actelor autentice in materie de succesiuni, precum si crearea unui certificat european de mostenitor, instrument european impus de prevederile art. 61 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene.
Oportunitatea reglementarii este motivata si prin aceea ca s-a constatat ca nu intotdeauna succesiunile internationale sunt executate potrivit vointei persoanelor decedate si nu sunt respectate drepturile potentialilor mostenitori, ale persoanelor avand o legatura formala sau de alt tip cu defunctul, ale creditorilor privati si publici.
In preambulul proiectului de regulament sunt definiti termenii cu care se opereaza si domeniul de aplicare al regulamentului si sunt stabilite normele de competenta si legea aplicabila.
Proiectul de regulament include dispozitii cu privire la recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti, recunoasterea actelor autentice si certificatul de mostenitor .
Se observa ca legislatia interna in aceasta materie este corelata in ansamblu cu prevederile din regulament, multe dispozitii similare regasindu-se in Codul Civil si Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995, cu modificarile si completarile ulterioare (stabilirea competentei in functie de ultima resedinta a defunctului, dovada calitatii de mostenitor pe baza certificatului de mostenitor etc.).

Documentul a fost transmis consiliului de catre Directia Generala Relatii Parlamentare Externe din cadrul Senatului Romaniei.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contractele de credit pentru consumatori trebuie sa mentioneze intr-un mod clar si concis modalitatile de calcul al termenului de retragere
Sursa: EuroAvocatura.ro

Intrebari frecvente referitoare la somajul tehnic
Sursa: ITM

Legea 19/2020: Intrebari privind zilele libere pentru supravegherea copiilor
Sursa: ITMJurisprudenţă

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

Revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate). Exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Legislaţie

OUG 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii
Ordonanta de urgenta nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de inst ...

ORDONANTA MILITARA nr. 6/2020 privind instituirea masurii de carantinare asupra municipiului Suceava , a unor comune din zona limitrofa, precum si a
ORDONANTA MILITARA nr. 6 din 30.03.2020 privind instituirea masurii de carantinare asupra municipiul ...

OUG 30/2020, actualizata prin OUG 32/2020
ORDONANTA DE URGENTA nr. 30/2020, actualizata prin OUG 32/2020, pentru modificarea si completarea un ...