Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana intentioneaza sa creeze o uniune euro-balcanica a transporturilor

Comisia Europeana intentioneaza sa creeze o uniune euro-balcanica a transporturilor

  Publicat: 19 Jan 2008       1545 citiri       Sursa: NewsIn  


Comisarul european pentru transporturi, Jacques Barrot a aratat, vineri, ca lucreaza la un proiect de creare a unei uniuni euro-balcanice a cailor ferate, care ar trebui sa contribuie la apropierea oamenilor din regiune si la temperarea tensiunilor, scrie AFP.

Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Concret, proiectul presupune mai ales extinderea retelelor de cai ferate trans-europene din tarile membre ale Uniunii Europene pe teritoriul statelor balcanice si permiterea unei interoperabilitati a retelelor feroviare.

"Nu vom extinde retelele de cai ferate decat daca va exista o abordare concreta in Balcani", a observat comisarul francez, cu ocazia unei intalniri cu jurnalistii de la Bruxelles .

Proiectul prevede efectuarea de vizite ale comisarului european pentru transporturi, din prezent pana la sfarsitul lui iunie, la Ljubljana, in Slovenia, care detine acum presedintia rotativa a UE, apoi la Sarajevo si la Belgrad.

Barrot intentioneaza sa ceara in 5 martie un mandat de negocieri din partea Comisiei, pentru crearea uniunii transporturilor. Proiectul urmeaza sa fie validat apoi de statele membre UE.

Proiectul survine in contextul in care Balcanii se vor confrunta cu o perioada foarte tensionata in saptamanile si lunile urmatoare, in asteptarea declaratiei de independenta a Kosovo, careia i se opune ferm Serbia, sustinuta de Rusia, afirma AFP.

Pentru a evita ca Serbia, unde au loc duminica alegeri prezidentiale delicate, sa nu intoarca spatele Europei, Uniunea Europeana incearca sa ii dea garantii, accelerand procesul de apropiere care va aduce poate candva aceasta tara in cadrul Uniunii Europene.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

O masura privativa de libertate luata impotriva unei persoane vizate de un prim mandat european de arestare (MEA) nu este contrara dreptului Uniunii d
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Revocarea consimtamantului din perspectiva Regulamentulului general privind protectia datelor nr. 679/2016
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTAJurisprudenţă

Hotarare AGA dividende. Vointele individuale ale asociatilor, prin manifestarea lor in adunarea generala, devin o vointa colectiva, care constituie vo
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 48/2020

Hotararea CEDO din 3 martie 2020 in Cauza Convertito si altii impotriva Romaniei. Cererea priveste anularea diplomelor de licenta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Actiunea in angajarea raspunderii delictuale a unor autoritati publice, ca urmare a refuzului acestora de emite o hotarare de Guvern
Pronuntaţă de: ICCJ, Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2204 din 26 noiembrie 2019

Legislaţie

Legea nr. 213/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea nr. 213/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii Publicata in ...

Legea nr. 209/2020 privind unele masuri de trecere a frontierei de stat a Romaniei si de facilitare a trecerii frontierei de catre lucratorii frontali
Legea nr. 209/2020 privind unele masuri de trecere a frontierei de stat a Romaniei si de facilitare ...

Legea nr. 208/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative
Legea nr. 208/2020 privind modificarea si completarea unor acte normative ...