Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Partajul nu se mai impoziteaza

Partajul nu se mai impoziteaza

  Publicat: 19 Jan 2008       7035 citiri       Sursa: Adevarul  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Sotii care isi impart dupa divort bunurile imobiliare nu mai platesc taxe, asa cum s-a intamplat anul trecut.

Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
In pofida crearii unei piete unice si a Uniunii economice si monetare, nu exista inca o politica comunitara adevarata cu privire la impozitare. Prevederi specifice sunt incluse in Articolele 90-93 ale Tratatului de constituire a Comunitatii Europene (fostele Articole 95-99), dar procedura de adoptare a deciziilor in ce priveste impozitarea impune votul in unanimitate in Consiliu. Pina acum, acest mecanism a functionat ca o frana in ce priveste adoptarea de reguli comune privind impozitarea directa si indirecta.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica
(ternem CNA). Orice forma de mesaj, difuzat fie în baza unui contract cu o persoana fizica sau juridica, publica ori privata, în schimbul unui tarif sau al altor beneficii, privind exercitarea unei activitati comerciale, mestesugaresti, profesionale,
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Desi a fost contestata inca de la inceput, decizia Ministerului Economiei si Finantelor potrivit careia partajul si schimbul imobiliar se impoziteaza la fel ca orice tranzactie imobiliara a ramas neschimbata mai bine de zece luni. Abia in octombrie anul trecut autoritatile au revenit asupra hotararii initiale, si au stabilit ca doar schimbul imobiliar se impoziteaza, nu si partajul.

Sotii care au divortat si au facut in cursul anului trecut partajul bunurilor imobiliare au platit impozit la fel ca in cazul in care ar fi vandut un bun imobil. Impozitarea partajului si a schimbului imobiliar a fost introdusa de la 1 ianuarie 2007, prin intermediul normelor de aplicare a Codului Fiscal, considerandu-se ca atat partajul, cat si schimbul imobiliar reprezinta un transfer de proprietate . Se impoziteaza, asadar, doar schimbul imobiliar, nu si partajul judiciar sau voluntar.

Partaje mai multe in 2007

Introducerea de la 1 ianuarie 2008 a impozitului in cazul partajului imobiliar nu a influentat negativ evolutia acestuia. Potrivit datelor furnizate pentru „Adevarul" de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), notarii au incheiat anul trecut 48.960 de partaje, alipiri si dezlipiri, fata de 40.983 in 2006. Potrivit datelor UNNPR, notarii romani au incheiat in perioada ianuarie-noiembrie 2007 472.172 de tranzactii imobiliare, fata de 437.527 in aceeasi perioada a anului 2006.

Fondurile primariilor, subtiate considerabil

Impozitele totale incasate in primele 11 luni ale anului trecut s-au ridicat la 1,05 miliarde de lei, comparativ cu 807,8 milioane de lei in aceeasi perioada a anului 2006. Pana pe 31 decembrie 2007, jumatate din sumele incasate de notari din impozitele pe tranzactiile imobiliare se virau la bugetul local, 40% la bugetul de stat, iar 10% la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

De la 1 ianuarie 2008, notarii vireaza impozitele incasate pe tranzactiile imobiliare exclusiv la bugetul de stat, fapt ce nemultumeste autoritatile locale. Primarul localitatii Dumbravita din judetul Timis, spre exemplu, spune ca localitatea traia din impozitele pe care notarii le virau in urma tranzactiilor imobiliare. „Noi pierdem 90.000 de lei daca nu ni se mai vireaza aceste sume.

Cu acesti bani, am fi alimentat cu energie electrica zonele in care nu este curent electric si am fi terminat drumurile din comuna", a declarat primarul Szilagyi Geza, adaugand ca bugetul total pe 2007 a fost de 900.000 de lei. Si la Lugoj sau Timisoara situatia este asemanatoare, localitatile pierzand astfel 700.000 de lei, respectiv 14 milioane de lei.


Citeşte mai multe despre:   Comentează: Partajul nu se mai impoziteaza
Articole Juridice

Cum isi pot schimba cetatenii romani numele pe cale administrativa?
Sursa:

GDPR aplicat pe cloud storage
Sursa: George Stan, GDPR Advisors

Modul de stabilire a nivelului maxim al salariului de baza pentru personalul incadrat in directiile generale de asistenta sociala si protectia copilul
Sursa:Jurisprudenţă

Cauza CEDO: Hulpe si altii impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Intinderea rolului activ al judecatorului in administrarea probelor in litigiile de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale

Decizia CCR nr. 387/2018 privind neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 53 alin. (1) teza intai din Codul muncii (varsta de pensionare a femeilor)
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Legislaţie

Legea 242/2018 pentru modificarea si completarea statutului judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 242 din 12 octombrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind sta ...

Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor
Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 660 din data de 30 iulie 2018 Parlamentul Romaniei adop ...

Legea nr. 236 din 5 octombrie 2018 privind distributia de asigurari
LEGE nr. 236 din 5 octombrie 2018 privind distributia de asigurari Publicata in Monitorul Oficial ...