Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Avizul Consiliului Legislativ: Pensiile magistratilor si militarilor - de neatins

Avizul Consiliului Legislativ: Pensiile magistratilor si militarilor - de neatins

  Publicat: 19 Jan 2010       2981 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
In avizul Consiliului Legislativ se mai arata ca, in cazul pensiilor ma-gistratilor si militarilor, nu doar re­ducerea prin recalculare a celor afla­te in plata, in acord cu contributiile platite, este imposibila din punctul de vedere al interpretarii Legii fun­da­mentale de catre Curtea Constitu­tionala, ci si integrarea in sistemul public a celor viitoare.

Act administrativ emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care contine concluziile evaluarii adecvate si prin care se stabilesc conditiile de realizare a planului sau proiectului din punctul de vedere al impactului asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, incluse sau care urmeaza sa fie incluse in reteaua ecologica Natura 2000.
Legea privind statutul magistraţilor
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(Legea 10 din 2001) 1. cu bunuri sau servicii - masura reparatorie alternativa constând in acordarea de bunuri si servicii, cu acceptul persoanei indreptatite, pâna la concurenta valorii imobilului preluat in mod abuziv.

a€žCurtea ConA­stitutionala s-a pronuntat, prin DeA­cizia nr. 20 din 2 februarie 2000, in sensul constatarii ca fiind neconstitutionale dispozitiile prin care s-a abrogat art. 103 din Legea 92/1992, prin care se stabileau conditiile de acordare a pensiilor de serviciu pentru magistratia€ť, se spune in aviz .
Articolul cu pricina, preluat apoi in Legea 303/2004 privind statutul juA­decatorilor si procurorilor, preveA­de ca magistratii cu o vechime de cel putin 25 de ani in magistratura beA­neficiaza, la implinirea varstei preA­vaA­zute de lege, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din venitul net reaA­lizat din salariul de baza plus spoA­ruri si ca partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul asigurarilor sociale se suporta din bugetul de stat .
Insa Consiliul mai arata ca, in viziunea Curtii Constitutionale, pensiile de serviciu ale magistratilor au fost instituite in baza acelorasi argumente ca si cele ale militarilor si ca, in concluzie, nici acestea nu pot fi desA­fiintate. a€žCurtea Constitutionala retine ca instituirea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si pentru magistrati nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, ea constituind o compensare parA­tiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale caA­rora trebuie sa li se supuna magistratii si militariia€ť, arata Consiliul Legislativ.
De retinut ca, potrivit Curtii ConA­stitutionale, prevederile legale actuaA­le cu privire la pensionarea militariA­lor se aplica si angajatilor MinisteA­ruA­lui de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si PaA­za, ca si celor ai Directiei Generale a Penitenciarelor din cadrul MinisA­teA­rului Justitiei.Citeşte mai multe despre:    Consiliul Legislativ    Pensiile magistratilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Noul Cod de procedura civila. Comentat si adnotat. Coordonator Mihai Ciobanu
20 Jun 2013 | 2735

Bucuresti, 22 iunie 2011: Tratatul de la Lisabona si viitorul Uniunii Europene
20 Jun 2011 | 2479

Andrei Popescu este noul judecator la Tribunalul Uniunii Europene din partea Romaniei
29 Nov 2010 | 2661

A fost lansat portalul european E-Justice
19 Jul 2010 | 1221

Parlamentul a eliminat prevederea care diminua pensiile cu 15 la suta
29 Jun 2010 | 1032

CJR: Reminder asupra ANI
23 Apr 2010 | 1459Articole Juridice

Consideratii asupra constitutionalitatii scutirii autoritatilor publice de taxa judiciara de timbru in actiunile care au ca obiect venituri publice
Sursa: Irina Maria Diculescu

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept – scutirea de la plata taxei de timbru in calea de atac
Sursa: Av. Gherasim Andrei-Gheorghe

Obligativitatea sau neobligativitatea Statului Roman de a achita taxele judiciare de timbru
Sursa: CSM

MJ: Fisa tehica a Proiectului Codului de Procedura Penala
Sursa: Ministerul Justitiei

Jurisprudenţă

Sentinta nr. 263/CA/2016 -Actiune in Contencios administrativ S.D. - S.A. impotriva Guvernului Romaniei si intervenientului Ministerul Finantelor Publice
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea

Decizia nr. 404/2019 referitoare la admiterea obiectiilor de neconstitutionalitate referitoare la Strategia "Romania 2040"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 331/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 74/2013
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 141/2019
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei