din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2240 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Retailerii asteapta clarificari de la Protectia Consumatorului privind interzicerea promotiilor

Retailerii asteapta clarificari de la Protectia Consumatorului privind interzicerea promotiilor

  Publicat: 31 Jan 2008       2387 citiri       Sursa: NewsIn  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Intentia ANPC de a interzice promotiile de genul \"3+1 gratis\" din magazine a starnit reactii controversate in randul retailerilor, unii sustinand ca reglementarea le va aduce multe avantaje consumatorilor, altii dimpotriva ca le va cauza acestora grave prejudicii.

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Ungureanu Emanuel-Dumitru - membru al Parlamentului Romaniei.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Vlad Tepes a fost fiul lui Vlad Dracul, care a domnit intre anii 1436 - 1447 Tara Romaneasca.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Regula a CE privind disponibilitatea in timp a sumelor alocate unui program operational.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
(ternem CNA). Orice forma de mesaj, difuzat fie �n baza unui contract cu o persoana fizica sau juridica, publica ori privata, �n schimbul unui tarif sau al altor beneficii, privind exercitarea unei activitati comerciale, mestesugaresti, profesionale,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
\"Legea va aduce prejudicii in primul rand consumatorilor care sunt privati de niste produse pe care le pot obtine gratis. Noi nu vom avea probleme cu stocul fiindca intotdeauna stim sa ne gestionam pentru a nu fi periclitati de o lege sau alta. Repet, se creau facilitati de la producator pentru aceste produse, in primul rand pentru cumparatori. Acestia vor fi in mod direct afectati\", a declarat directorul de retaill al grupului PIC, Bogdan Ungureanu .

La polul opus, reprezentantii Selgros Cash&Carry Romania considera ca publicare normelor de aplicare a legii in cauza va aduce mai multa claritate in ceea ce priveste interpretarea acestui act normativ.

\"Un exemplu ar fi \"fortarea\" unui client sa cumpere trei bucati dintr-un produs pentru a-l primi pe al patrulea gratis. Cred ca este o practica incorecta doar daca nu ar exista acel produs si unitar pe piata . Altfel, clientul poate sa aleaga. Probabil ca normele de aplicare vor reglementa exact aceste aspecte si vor nuanta texul legal, astfel incat legea sa isi atinga scopul propus\", este de parere presedintele companiei, Alexandru Vlad .

Multi retaileri sunt insa destul de confuzi in ceea ce priveste decizia ANPC si asteapta in continuare o noua rezolvare.

\"Este o perioada in care se mai tatoneaza terenul, nimeni nu stie nimic sigur si cui trebuie sa dovedim in fond ca nu pacalim pe nimeni, consumatorului sau ANPC-ului. Aceasta lege este foarte neclara si nimeni nu intelege de exemplu daca vom inlocui cuvantul \"gratis\" cu \"promotie\" daca lucrurile sunt in regula . Am avut aceasta perioada de gratie, respectiv luna care tocmai a trecut si asteptam sa vedem ce se va intampla in ziele urmatoare\" sustin reprezentantii Auchan.

Potrivit patronatului din industria alimentara, ROMALIMENTA, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a interpretat gresit directiva europeana privind practicile comerciale neloiale si a decis sa interzica promotiile din magazine, masura care nu este adoptata in niciun stat membru al UE. Potrivit prevederilor legii privind combaterea practicilor comerciale incorecte, comerciantii care vor folosi publicitatea inselatoare sau agresiva pentru a convinge consumatorii sa achizitioneze un produs sau un serviciu vor putea fi sanctionati, de la 1 februarie, cu pana la 60.000 de lei.

Noile reglementari vor interzice metodele abuzive prin care comerciantii incalca drepturile consumatorilor folosind publicitatea capcana, respectiv practica de a convinge consumatorul sa cumpere de la o anumita societate facand publicitate unui produs la un pret foarte scazut, pentru care nu exista un stoc corespunzator.

De asemenea, comerciantii care vor folosi indemnuri directe adresate copiilor de a cumpara anumite produse sau de a-si convinge parintii sa le cumpere sau vor face afirmatii false cu privire la proprietatile curative ale produselor, vor fi sanctionati de ANPC.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...