Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Sectorul european de retail ar putea fi verificat de Comisia Europeana

Sectorul european de retail ar putea fi verificat de Comisia Europeana

  Publicat: 05 Feb 2008       1660 citiri       Sursa: NewsIn  


(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europarlamentarii au votat prentru investigarea abuzului de putere al marilor supermarketuri ce opereaza in Uniunea Europeana (UE), iar acest demers s-ar putea transforma intr-o directiva dupa ce va ajunge in analiza Comisiei Europene (CE), au declarat europarlamentari romani.

Institutie de drept procesual penal, reglementata de Codul de procedura penala in diverse texte.
In dreptul comunitar, recomandarea este un act juridic care ii incurajeaza pe cei carora i se adreseaza sa actioneze intr-un anumit mod, fara sa aiba caracter obligatoriu.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Lucratorii salariati precum si cei independenti din statele membre ale UE au dreptul de a se stabili si lucra in oricare alt stat membru decat cel ai carui cetateni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale tarii de resedinta in aceleasi conditii ca si resortisantii acelei tari, fara nici o discriminare bazata pe nationalitate.
O structura de piata caracterizata printr-un numar foarte limitat de vanzatori, constienti de interdependenta lor in adoptarea de decizii strategice, precum cele privind pretul, productia si calitatea produselor.
Situatie a unei piete pe care nu exista decat un singur vanzator (monopolist) care, data fiind absenta concurentei, detine o putere de piata extrem de puternica, echivalenta cu existenta unei pozitii dominante.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana invanuita de savarsirea unor fapte penale
Situatie a unei piete pe care nu exista decat un singur vanzator (monopolist) care, data fiind absenta concurentei, detine o putere de piata extrem de puternica, echivalenta cu existenta unei pozitii dominante.
\"Declaratia scrisa pe care am semnat-o va fi preluata de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, transformata intr-o rezolutie si inaintata Comisiei Europene (CE) ca o recomandare . Comisia va decide daca o va transforma intr-o directiva. Acest lucru s-ar putea produce in cursul acestui an, daca nu va fi in 2008, la anul este foarte putin probabil sa treaca pentru ca este an electoral\", a declarat europarlamentarul Monica Ridzi.

Aceasta a precizat ca demersul europarlamentarilor se bazeaza pe principiile Uniunii Europene (UE) care prevad sa nu existe monopoluri, iar competitia sa fie libera .

\"Am semnat acea declaratie pentru ca vad ca se coaguleaza aceasta piata si cel putin exista riscul formarii unui oligopol. Preturile mari pot afecta consumatorul si trebuie sa evitam situatii asemanatoare cu acelea de pe piata cimentului\", a spus europarlamentarul Sebastian Bodu.

Europarlamentarul Titus Corlatean a declarat ca monopolul marilor supermarketuri ar putea afecta si micii intreprinzatori. \"Monopolul supermarketurilor nu este o problema specifica Romaniei, este o chestiune europeana. Consider ca investigatia domeniului este un demers corect pentru ca un astfel de monopol poate genera dificultati micilor intreprinzatori si consumatorilor pentru ca sunt la mijloc niste jocuri de pret\", a explicat Corlatean.

Potrivit europarlamentarului Daciana Sarbu, toti europarlamentarii romani au votat pentru acest demers. \"Din cate stiu eu, toti europarlamentarii romani au votat pentru investigarea abuzului de putere al supermarketurilor. Eu am votat pentru ca nu sunt de acord cu existenta monopolurilor. Acestea nu aduc nimic bun, iar consuamtorii sunt afectati\", a pecizat Daciana Sarbu.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, in luna decembrie 2007, ca atat in Romania cat si in alte state membre s-au inregistrat abuzuri cu efecte asupra mediului concurential, care au avut un impact negativ asupra consumatorului final. Producatorii romani din industria alimentara sustin aceasta initiativa de investigare a monopolului creat de supermarketuri si spun ca ar trebui impuse, prin lege, anumite constrageri privind taxele impuse de acestea.

Surse din piata au declarat ca producatorii sunt fortati sa cresca cu 30 % pretul produselor, pentru ca altfel nu ar putea suporta taxele impuse de supermarketuri. Potrivit surselor citate, aceste taxe reunite sub sintagma \"buget de marketing\" asigura supermarketului un profit de 30 %, chiar daca adaosul comercial aplicat este de cel mult 2%.

La mijlocul lunii decembrie 2007, Romalimenta a solicitat europarlamentarilor romani sa sustina initiativa parlamentarilor europeni privind investigarea marilor operatori de retail din Uniunea Europene (UE), pentru eliminarea monopolului privind stabilirea preturilor la alimente. Potrivit solicitarii Romalimenta, un grup de europarlamentari au depus o declaratie scrisa asupra \"investigarii si remedierii abuzului de putere al marilor supermarketuri ce opereaza in Uniunea Europeana\".

Pe 28 ianuarie, crescatorii de bovine au acuzat in cadrul unei dezbateri, marii procesatrori de lapte si retailerii ca dicteaza preturile produselor lactate. Potrivit presedintelui Agrostar, Stefan Nicolae, producatorul vinde un litru de lapte cu 0,8 lei, iar in magazin acest produs se comercializeaza cu pana la patru lei. Acesta a calificat lanturile de retail ca fiind \"structuri mafiote care au pus monopol pe produsele agroalimentare\".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anulare hotarari de consiliu local prin care s-au aprobat rectificari bugetare si/sau virari de credite bugetare in competenta consiliului local fara
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1713 din 24.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...