din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1432 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » O firma nu va putea fi controlata de mai multe ori in decursul a doi ani, potrivit unui proiect al Ministerului Economiei

O firma nu va putea fi controlata de mai multe ori in decursul a doi ani, potrivit unui proiect al Ministerului Economiei

  Publicat: 12 Mar 2010       1573 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Persoana sau grup de persoane care desfasoara anumite activitati conform obiectului de activitate si cu care banca intra in contact.
Ministerul Economiei vrea sa modifice legislatia privind registrul unic de control, astfel incat sa fie eliminate controalele repetate nejustificat la acelasi agent economic.

Reprezentant al unei institutii, regii autonome, societati comerciale, care are anumite insarcinari.
Persoana fizica sau juridica obligata prin lege sa plateasca impozit.
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Actiuni pe care administratorii unei societati pe actiuni sunt tinuti sa le depuna in garantia responsabilitatii lor pe intreaga durata a mandatului lor.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.

Potrivit unui act normativ aflat in dezbatere publica, control repetat nejustificat este cel "efectuat in cursul a doi ani calendaristici consecutivi, de catre acelasi organ de control specializat, la acelasi contribuabil, in absenta unor elemente care sa justifice temeinic efectuarea controlului respectiv".


In caz contrar, actiunile pot fi considerate nejustificate si sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.500 lei si 2.000 lei. "Proiectul de act normativ vizeaza eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelasi agent economic, astfel incat activitatea acestora sa fie cat mai putin afectata ca urmare a activitatilor de control carora trebuie sa li se supuna.(...) Prin eliminarea controalelor repetate la intervale scurte de timp asupra aceluiasi contribuabil se raspunde si solicitarilor insistente si repetate venite, in acest sens, din partea mediului de afaceri si se asigura si o cuprindere in activitatea supusa controlului a unui numar mai mare de contribuabili, ceea ce conduce la cresterea eficientei activitatii de control", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.


* Potrivit reglementarilor legale in vigoare, organele cu atributii in domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege au dreptul sa efectueze actiuni de control la contribuabilii, persoane juridice inregistrate la oficiile registrului comertului de pe langa tribunal, in scopul verificarii modului in care acestia respecta dispozitiile legale in vigoare in domeniul respectiv.



Citeşte mai multe despre:    Control    Control fiscal    Ministerul Economiei    Proiect

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 1109

14 � 26.06.2021: ITM a aplicat amenzi de aproximativ 10 mil. de lei aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca
01 Jul 2021 | 2961

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 1398

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 3 mil. de lei de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 55/2020
21 Oct 2020 | 1992

Peste 4500 de angajatori au fost verificati de inspectorii de munca in ultima saptamana
30 Sep 2020 | 1852

M. Muncii: Digitalizarea si simplificarea relatiilor de munca
09 Sep 2020 | 1912



Articole Juridice

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Impactul procesoarelor cunatice asupra economiei si asupra pietei muncii
Sursa: MCP avocati

Autonomia dreptului muncii si principiile sale fundamentale
Sursa: MCP avocati

Jurisprudenţă

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Restituirea sumelor incasate de salariat ca urmare a interpretarii eronate a prevederilor legale privind salarizarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Neefectuarea coprespunzatoare a cercetarii disciplinare prealabile Comportamente inadecvate sau nedrepte la locul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti