din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1679 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Reactia CSM fata de Raportul intermediar al Comisiei Europene, privind stadiul reformei justitiei din Romania

Reactia CSM fata de Raportul intermediar al Comisiei Europene, privind stadiul reformei justitiei din Romania

  Publicat: 23 Mar 2010       1160 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Aprecierea generala fata de progresele inregistrate in realizarea reformei a fost in sensul unei stagnari fata de avantul luat in vara anului 2009.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
1. Determinare cu aproximatie (sinonim cu estimare) a unei anumite cantitati, in acest sens evaluarea poate reprezenta o anticipare a operatiei de masurare propriu-zisa sau o poate inlocui, atunci cand nu este posibila o masurare suficient de exacta
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
(Authorized shares) Numarul maxim de actiuni dintr-o anumita clasa pe care o companie il poate emite legal, conform prevederilor din statut.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.


In ceea ce priveste activitatea CSM principala problema identificata este capacitatea sistemului de a face fata pierderilor de personal si protestelor din septembrie.
Raportul apreciaza unele masuri luate de CSM in ceea ce priveste politica de personal, unificarea practicii si functionarea inspectiei judiciare.
In acest sens este mentionat proiectul pilot privind volumul optim de activitate la instante, pe care il implementam in acest an. Acest proiect are drept scop asigurarea unei alocari mai corecte a volumului de munca la nivelul instantelor si furnizarea bazei pentru realocarile posturilor, incepand cu 2011. In cursul anului 2010 a fost initiata testarea unei variante provizorii a proiectului, astfel incat volumul total de activitate la sfarsitul unui an sa nu depaseasca un punctaj de 3960/ judecator. La sfarsitul acestei luni, CSM va fi in masura sa realizeze prima evaluare a proiectului pilot.
Un alt proiect apreciat de CE este cel referitor la managerul de instanta. Proiectul este deosebit de important deoarece va degreva magistratii de acele atributii ce nu tin efectiv de sfera activitatii judiciare.
Al treilea proiect apreciat in raportul CE este cel privind transferul sarcinilor administrative de la judecatori la grefieri. In prezent suntem in faza elaborarii modificarilor legislative necesare implementarii proiectului. Speram ca in cel mai scurt timp, sa inaintam proiectul legislativ Ministerului Justitiei.
Raportul CE sunt mentioneaza progresele realizate cu privire la Inspectia Judiciara. In anul 2009 au fost recrutati noi inspectori, pe baza unei proceduri revizuite de catre CSM. Aceasta procedura a fost atacata de Procurorul General in instanta si asteptam rezultatului acestei actiuni . Daca va fi nevoie, vom recurge la revizuirea procedurii de recrutare a inspectorilor, potrivit hotararii ce se va da.
Pentru asigurarea transparentei activitatii inspectiei judiciare a fost elaborat un volum de practica in materie disciplinara. Chiar maine va avea loc lansarea de carte, iar daca sunteti interesati va asteptam cu placere.
Tot pentru asigurarea transparentei activitatii CSM, vom asigura cat de curand publicarea hotararilor pronuntate de sectiile CSM in materie disciplinara pe pagina de internet a consiliului, cu asigurarea protectiei datelor personale.
Ghidurile de lucru ale inspectiei sunt elaborate si urmeaza sa fie aprobate de Plen in cel mai scurt timp, dupa ce au parcurs etapa consultarii instantelor si parchetelor. Ele vor asigura baza unei metodologii unitare de efectuare a controalelor si verificarilor.
Un ultim aspect abordat in raportul CE se refera la unificarea jurisprudentei. Referitor la proiectul JURINDEX. Speram ca in cel mai scurt timp sa depasim blocajul creat ca urmare a unor neintelegeri - care credem ca pot fi remontate - cu partenerul nostru a�� Tribunalul Vrancea. In masura in care CSM nu va reusi deblocarea acestui proiect in varianta pe care am initiat-o acum un an, vom lua decizia de a continua proiectul pe cont propriu. Dupa ce am reusit publicarea deciziilor pronuntate de curtile de apel, CSM doreste cat mai repede sa treaca in etapa urmatoare, respectiv publicarea hotararilor pronuntate de tribunale. Acest proiect este extrem de important, atat pentru magistrati, deoarece contribuie la o practica unitara la nivel national, dar si pentru justitiabili si avocati, deoarece asigura predictibilitatea solutiilor.
Consiliul Superior al Magistraturii este decis sa continue reforma sistemului judiciar si sa colaboreze cu oficialii CE pentru obtinerea celor mai bune rezultate in activitatile propuse si monitorizate. Rezumand masurile pe care consiliul si le propune in perioada urmatoare, ca prioritati de actiune, voi aminti:
1. Continuarea proiectelor privind cresterea capacitatii sistemului de a face fata lipsei de personal: proiectul privind volumul optim de activitate, proiectul privind transferul sarcinilor administrative, proiectul privind managerii de instanta.
2. Continuarea masurilor de asigurare a unei recrutari transparente si de calitate a inspectorilor judiciari si a masurilor de eficientizare a activitatii inspectiei, inclusiv prin implementarea proiectului de twinning cu Consiliul omolog din Spania.
3. Continuarea masurilor de unificare a practicii judiciare, inclusiv prin publicarea hotararilor judecatoresti pe portalul JURINDEX.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana    Raportul pe justitie    Justitie    Uniunea Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 439

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1004

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1550

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contract de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu apa si canalizare incheiat intre o asociatie intercomunitara de dezvoltare a serviciilor publice de apa-canal si un operator. Aderarea unei unitati administrativ teritoriale la asociatie. Aplicarea dispozitiilor legale privind stabilirea redeventei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 626/30.07.2020

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020

Discriminare directa sau tratament diferentiat, justificat si rezonabil
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 39 din data de 17.01.2020

Perioada petrecuta in consemn la dispozitia si la sediul angajatorului. Timp de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2777 din data de 23.11.2019