Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Informare anuala in sistemul de pensii private: peste 5 milioane de scrisori au plecat catre clienti

Informare anuala in sistemul de pensii private: peste 5 milioane de scrisori au plecat catre clienti

  Publicat: 15 Apr 2010       1487 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Astazi, 15 aprilie, s-a incheiat campania de informare prin scrisorile anuale pentru clientii sistemului de pensii private din Romania.

Parte a fondurilor de productie ale unitatilor, care se consuma in intregime in fiecare ciclu de fabricatie si isi transfera dintr-o data si in totalitate valoarea asupra produselor create.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Pensie privata desemneaza suma platita lunar, pe toata durata vietii, dintr-un fond de pensii capitalizat si administrat privat.
Desemneaza fondurile acumulate intr-o perioada de mai multi ani din contributiile participantilor la fond, capitalizate si administrate privat, in scopul platii unor pensii altele decat cele din sistemul public de stat.
Pensie privata desemneaza suma platita lunar, pe toata durata vietii, dintr-un fond de pensii capitalizat si administrat privat.
Pensie privata desemneaza suma platita lunar, pe toata durata vietii, dintr-un fond de pensii capitalizat si administrat privat.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Pensie privata desemneaza suma platita lunar, pe toata durata vietii, dintr-un fond de pensii capitalizat si administrat privat.

Pana astazi (inclusiv), toti administratorii de fonduri de pensii private au expediat, potrivit legislatiei in vigoare, peste 5 milioane de scrisori de informare pentru tot atatia participanti la fonduri . In perioada imediat urmatoare, aceste 5 milioane de scrisori anuale de informare vor incepe sa ajunga la destinatari (perioada difera in functie de operatorul postal / de curierat ales de administratori).

Scrisoarea anuala de informare este obligatorie si gratuita, se expediaza participantului la ultima adresa de corespondenta comunicata si contine date privind situatia contului personal de pensie privata la sfarsitul anului 2009, situatia financiara a fondului de pensii private ales de participantul respectiv, precum si situatia financiara a societatii de administrare a acelui fond de pensii . Forma si continutul minim al scrisorii anuale de informare sunt reglementate de Normele CSSPP nr. 4 si 5 / 2008 privind obligatiile de transparenta si raportare in sistemul de pensii private.


Cum citesc scrisoarea anuala de informare? Partea de date financiare a scrisorii are 3 sectiuni:

- informatii privind activul personal acumulat de participant;

- informatii privind situatia financiara a fondului de pensii;

- informatii privind situatia financiara a societatii de administrare a fondului de pensii.


Pentru clienti, cele mai relevante informatii sunt cele de la sectiunea I, care vizeaza acumularea din contul lor personal de pensie privata. Primele coloane prezinta data (luna, anul), urmatoarele prezinta valoarea contributiei, valoarea unitatii de fond la data convertirii contributiei, numarul de unitati de fond achizitionate in luna respectiva, numarul total de unitati de fond acumulate pe parcurs, valoarea unitatii de fond in ultima zi a lunii, iar ultima coloana reprezinta activul net personal acumulat, adica suma stransa in contul personal de pensie privata al participantului. In cadrul acestei ultime coloane, primul rand reprezinta valoarea din contul personal la sfarsitul anului 2008, iar ultimul rand reprezinta valoarea din contul personal la sfarsitul anului 2009.


Celelalte doua sectiuni prezinta situatia financiara a fondului de pensii in anul 2009, precum si situatia financiara a administratorului fondului de pensii in anul 2009. Ele sunt prezentate cu caracter informativ si au un grad mai redus de relevanta pentru client.


Daca nu primesc scrisoarea anuala de informare? Daca in perioada urmatoare (care difera in functie de operatorul postal / de curierat ales de administratori) un participant nu primeste scrisoarea de informare anuala, el trebuie sa se adreseze direct administratorului fondului sau de pensii private, care are obligatia legala de a ii expedia aceasta scrisoare . Pentru ca participantul sa se asigure ca primeste in fiecare an scrisoarea de informare, el trebuie sa comunice in scris administratorului orice modificare a adresei de corespondenta sau a altor date personale.


Cum ma mai pot informa in legatura cu contul meu de pensie privata? Participantii la sistemul de pensii private nu trebuie sa se bazeze doar pe scrisoarea anuala de informare, intrucat au la dispozitie o multitudine de mijloace prin care isi pot afla nu doar o data pe an, ci oricand, in timp real, valoarea sumelor acumulate in contul lor personal de pensie privata.Citeşte mai multe despre:    Pensii    Pensii private    Scrisori

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CNPP supenda activitatea de eliberare a biletelor de tratament balnear
18 Mar 2020 | 231

Activitatea de revizuire medicala a pensionarilor de invaliditate va fi suspendata incepand cu data de 16.03.2020
18 Mar 2020 | 221

Formular simplificat pentru directionarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019
12 Feb 2020 | 559

Guvernul a completat Legea pensiilor pentru a elimina inechitatile in cazul pensionarilor din domeniul minier
06 Feb 2020 | 680

Guvernul a aprobat 59.926 de locuri la tratament balnear pentru anul 2020
06 Feb 2020 | 433

Guvernu a acordat ajutoare de urgenta de peste 1.600.000 lei pentru 470 familii si persoane singure
06 Feb 2020 | 414Articole Juridice

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Asimilarea stagiului de cotizare efectuat intr-o tara membra a Uniunii Europene
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transferul drepturilor la pensie in strainatate
Sursa: MCP Cabinet avocati

Respectarea principiului contributivitatii in sistemul public de pensii si aplicarea in timp a legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

ICCJ: Contractul privind serviciile financiare incheiat la distanta constituie titlu executoriu in lipsa semnaturii olografe sau a semnaturii electronice extinse
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Hotararea in Cauza R.I. si altii impotriva Romaniei, din 04.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Decizia ICCJ nr. 9/2019 - RIL: activitatea desfasurata in cadrul unitatilor de prospectiuni geologice sau de exploatari in subteran nu poate fi considerata activitate desfasurata in "unitate miniera"
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie