Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Egalitatea dintre barbatii si femeile care desfasoara activitati in mod independent

Egalitatea dintre barbatii si femeile care desfasoara activitati in mod independent

  Publicat: 17 May 2010       1593 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Eurodeputatii doresc sa promoveze antreprenoriatul in randul femeilor, cu ajutorul unor noi norme care vizeaza asigurarea protectiei sociale si reducerea inegalitatilor de gen pentru lucratorii independenti si sotii/sotiile respectiv partenerii lor.

Suma care se plateste periodic de catre titulsrul unei obligatii legale de
Desfacerea casatoriei prin hotarare judecatoreasca, la cererea unuia sau ambilor soti, atunci cand, datorita unor motive temeinice, raporturile dintre ei sunt atat de grav si iremediabil vatamate, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Legaturta juridica intre copil si tata izvorand din descendenta naturala sau din infiere.

sunt de parere ca statele membre ar trebui sa puna accent pe protectia sociala, inclusiv asigurarea unei indemnizatii de maternitate de minim 14 saptamani, in concordanta cu legile nationale. Dezbaterea in PE pe aceasta tema va avea loc luni 17 mai, votul fiind prevazut pentru urmatoarea zi.

Protectia sociala

Afilierea la regimul de protectie sociala este una din diferentele majore dintre salariatii si lucratorii independenti si partenerii acestora. In 2007, 10,5% dintre muncitorii din cele 27 de state membre ale UE nu au fost angajati.

Astrid Lulling (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Lituania), care a intocmit raportul, a declarat: a€žLa fel ca si angajatii, cei ce desfasoare activitati in mod independent trebuie sa aiba acces la regimul de protectie sociala si sa poata cotiza pentru pensie . De asemenea important este ca sotiile sau partenerele de viata sa aiba propriile drepturi, mai ales in caz de divort. Ele nu se pot baza pe drepturi secundare reiesite din asigurarea sotului".

Comisia PE pentru drepturile femeii si egalitatea de gen considera ca fiecare stat membru trebuie sa ofere protectie sociala atat celor ce desfasoara activitati independente, cat si partenerilor. Statele membre ar putea decide daca protectia pentru soti/sotii sau parteneri ar trebui sa fie obligatorie sau facultativa.

Drepturi de maternitate

Noile norme ar trebui sa asigure protectie si drepturi de maternitate adaptate nevoilor specifice ale femeilor care exercita o activitate independenta sau sotiilor respectiv partenerelor de viata.

a€žAstazi nu exista o protectie a maternitatii pentru femeile care desfasoara activitati si sotiile sau partenerele lucratorilor independenti din toate statele membre. Vom crea acum o lege, obligatorie sau voluntara, care va prevedea asigurarea unei indemnizatii de maternitate de minim 14 saptamani", a declarat Astrid Lulling.

Normele privind perioada de concediu de maternitate vor trebui actualizate in conformitate cu propunerea separata privind regulile minime de la nivelul UE privind sanatatea si securitatea femeilor lucratoare gravide, un raport care cuprinde dispozitii privind concediul de maternitate si de paternitate. Votul asupra raportului este programat pentru luna iulie.

Parlamentul European a solicitat in repetate randuri revizuirea Directivei 1986 privind barbatii si femeile care desfasoara activitati independente. Comisia pentru drepturile femeii a subliniat totodata ca domeniul de aplicare nu ar trebui sa se limiteze la agricultura. In plus, normele prevad, de asemenea, accesul la inlocuitori temporari si organisme de promovare a egalitatii de gen.Citeşte mai multe despre:    Parlamentul European    Protectie sociala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizatie de somaj tehnic
29 Jul 2020 | 1200

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1033

[CUM A FOST] Conferintele Online UpDate Work (V): Masurile de protectie a salariatilor in contextul crizei economice
04 May 2020 | 1500

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 1601

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 680

Impactul starii de urgenta in Domeniul muncii si protectiei sociale
16 Mar 2020 | 1029Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (V) – Legea Kurzarbeit (a somajului tehnic). Avantaje si lipsuri
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dreptul la deconectare al salariatului in era digitala. Reglementare
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 388/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 115/1996 si din Legea 176/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 250/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 386 alin. (1) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei