Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 13 milioane de lei

Evaziune fiscala cu un prejudiciu de peste 13 milioane de lei

  Publicat: 14 Jun 2010       2343 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Denumire data monedei unice europene.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CALINESCU GABRIEL, reprezentant legal al S.C. METROPOL S.R.L. Targoviste si S.C. EURO DISTRIBUTION S.R.L. Targoviste, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de evaziune fiscala in forma continuata (123, respectiv 159 acte materiale).

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Principala forma a evidentei economice. Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza numai acele laturi ale activitatii care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc (rareori etaloane cantitative).
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Denumire data monedei unice europene.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Este un act juridic civil
Act prevazut de lege, prin care un organ de stat este informat si abilitat sa desfasoare o anumita activitate
Denumire data monedei unice europene.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 5 ianuarie 2004 a€“ 30 decembrie 2004, inculpatul Calinescu Gabriel, in calitate de administrator al SC METROPOL SRL Targoviste, a inregistrat in contabilitate, in mod nereal, receptionarea a 3.248.270 litri bauturi alcoolice (corespunzatoare cantitatii de 764.815 litri alcool pur) pe baza a 123 facturi fiscale pretins emise de o societate comerciala fictiva. Aceste facturi au fost inregistrate in contabilitate pentru a da o provenienta legala cantitatii de alcool pur comercializata prin firma sa, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale datorate statului in cuantum de 6.962.684 lei (impozit pe profit si TVA).
Totodata, in perioada 2003 a€“ 2004, Calinescu Gabriel, in calitate de reprezentant legal al S.C. METROPOL S.R.L. Targoviste si S.C. EURO DISTRIBUTION S.R.L. Targoviste, prin evidentierea in contabilitatea celor doua societati a unui numar de 159 facturi fiscale pretins emise de acelasi furnizor fictiv, avand ca obiect operatiuni comerciale care in realitate nu s-au derulat, s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat in cuantum de 6.377.642 lei (impozit pe profit si TVA).
Statul roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala a€“ Directia Generala a Finantelor Publice Dambovita s-a constituit parte civila cu suma de 13.340.326 lei (aproximativ 3.420.596,4 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,9 lei/euro).
In vederea recuperarii prejudiciului cauzat prin cele doua infractiuni s-a instituit sechestru asigurator asupra a patru imobile apartinand inculpatului, totodata fiind citata, prin actul de sesizare a instantei, ca parte responsabila civilmente, una dintre societatile inculpatului, S.C. METROPOL S.R.L. Targoviste (S.C. EURO DISTRIBUTION S.R.L. Targoviste fiind radiata).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecatoria Targoviste.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Evaziune fiscala    Actiune penala    Taxe    Impozite    Facturi

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 867

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2596

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1434

Punctul de vedere al DNA ref. la propunerile de modificare a Codului penal si de procedura penala, precum si a Legii gratierii unor pedepse
18 Jan 2017 | 1701

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2247

Conferinta INPPA-Baroul Bihor: Intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei
06 Jan 2017 | 1138Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Munca la negru – definitie, forme, avantaje si dezavantaje, sanctiuni
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

CEDO: Maria Mihalache impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020