Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a descoperit deficiente privind privind acordarea de produse lactate si de panificatie

ANPC a descoperit deficiente privind privind acordarea de produse lactate si de panificatie

  Publicat: 14 Jul 2010       1376 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In perioada 1 - 11 iunie 2010, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat desfasurarea programului guvernamental „cornul si laptele” in scoli si gradinite.

Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Valoare minima/maxima, cuantificabila a indicatorilor in baza carora se determina gradul de indeplinire a unui criteriu.
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
Lucruri care pot prezenta interes in desfasurarea procesului penal
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.

S-a avut in vedere modul de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 96/2002, privind acordarea de produse lactate si de panificatie pentru elevii din invatamantul de stat primar si gimnazial, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat cu program normal.


Au fost controlate 133 de scoli, 68 de gradinite, 6 producatori si 3 distribuitori. A fost aplicata o amenda contraventionala in valoare de 10 000 lei pentru nerespectarea graficului de distributie a produselor de panificatie.


A. Deficiente privind modul de aplicare a OUG 96/2002, privind acordarea de produse lactate si de panificatie:


1. Nerespectarea graficului de livrare
Scoala gimnaziala din comuna Frasinet, Calarasi, a primit in data de 10.06.2010 de la operatorul economic doar cornuri nu si produse lactate pentru elevi.
Gradinita cu program normal din Valea Macrisului, Ialomita, nu a primit intr-una din zile produsele de panificatie conform clauzelor contractuale. Operatorul economic a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 10 000 lei.


2. Nerespectarea conditiilor de depozitare
La Scoala generala Iernut, Mures, cutiile cu cornuri erau depozitate direct pe paviment, iar laptele pe o masa, pe holul scolii, la temperatura mediului ambiant, neexistand un spatiu special amenajat pentru pastrarea produselor alimentare.
La Scoala generala Cuci, Mures, produsele lactate si de panificatie erau tinute intr-o sala improprie, unde existau si alte obiecte . In utilajul frigorific s-au gasit 5 cornuri cu mucegai la suprafata, expirate de 4 zile .


3. Alte deficiente
Colegiul national a€˛Zinca Golescua€¯ din Pitesti, Scolile gimnaziale si gradinitele din Budesti, Frumusani si Drajna (Calarasi) nu au receptionat si distribuit in data de 8.06.2010 produsele lapte-corn din cauza grevei cadrelor didactice.


B. Deficiente privind modul de aplicare a OUG 24/2010, privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli:


Ca urmare a unor reclamatii, CJPC Teleorman a sanctionat cu amenda contraventionala de 20 000 lei un operator economic care nu respecta prevederile contractului incheiat cu Consiliul Judetean Telorman in baza OUG 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe in scoli si ale specificatiilor tehnice aprobate prin Ordinul MADR 85/2010. Totodata, s-a dispus oprirea de la distributie a 1472 mere cu deficiente de calitate (12,8%) si inlocuirea acestora cu produse corespunzatoare.
Astfel, in zilele de 1 si 3 iunie ac., au fost controlate 9 unitati scolare: a€˛Mihai Viteazula€¯, a€˛Mircea cel Batrana€¯, Scoala gimnaziala nr. 4, Scoala gimnaziala nr. 5, precum si scolile din Poroschia, Viisoara, Ograzile, Biscoveni si Rotaresti, constatandu-se ca merele livrate prezentau urme ale atacurilor de boli si daunatori, lovituri provenite de la transport, pete, urme vizibile de materii straine si chiar mucegai - in proportie de 10% pana la 48%. Loturile de mere nu erau insotite de buletine de analiza privind continutul de nitriti, nitrati, pesticide sau alti contaminanti si ambalajele comune (de cate 100 mere) nu aveau inscrise niciun fel de informatii.Citeşte mai multe despre:    ANPC    Amenzi    Cornul si laptele    Scoli    Gradinite    OUG 96/2002    OUG 24/2010

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 464

14 – 26.06.2021: ITM a aplicat amenzi de aproximativ 10 mil. de lei aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca
01 Jul 2021 | 1507

Sase companii care ofera servicii de food & beverage in incinta Aeroportului Otopeni amendate pentru fixarea preturilor, concurenta neloiala
27 Mar 2021 | 846

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 3 mil. de lei de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 55/2020
21 Oct 2020 | 1490

Peste 4500 de angajatori au fost verificati de inspectorii de munca in ultima saptamana
30 Sep 2020 | 1418

CNCD: Includerea criteriului de varsta la angajare incalca dreptul la egalitate de tratament
13 Aug 2020 | 1292Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Dezvaluirea de date unor terti, intr-un dosar aflat pe rolul instantelor judecatoresti
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Utilizarea si dezvaluirea fara temei legal a unor imagini din sistemul de supraveghere video al asociatiei de proprietari
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Jurisprudenţă

CEDO: Pfenning Distributie SRL impotriva Romaniei. Dreptul la un proces echitabil. Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Csiszer si Csibi impotriva Romaniei. Libertatea de intrunire si de asociere
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Procedurile de control ale ITM nu trebuie sa fie insotite de o sanctiune care sa fie atat de disproportionata fata de gravitatea incalcarii
Pronuntaţă de: Judecatoria Campina - Sentinta civila nr. 1062 din data de 01 Aprilie 2019

Obligarea salariatului, conducator auto, la plata catre angajator a contravaloarii amenzii de circulatie aplicate salariatului in exercitarea atributiilor de serviciu. Raspunderea patrimoniala a salariatului.
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES – Sentinta civila nr. 3073/13.11.2020