din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1781 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal » Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri

  Publicat: 16 Nov 2023       859 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
In schimb, atingerea unui anumit prag de gravitate de catre prejudiciul moral suferit nu este necesara pentru a conferi un drept la despagubiri


Este legatura juridica
Denumire data monedei unice europene.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Despagubiri ce se acorda partii vatamate
Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Varsta, genul, inaltimea, lungimea bratului, capacitatea fizica,
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Bunuri materiale, activitati sau actiuni, proiecte, pe care o banca accepta sa le crediteze
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016
Una dintre modalitatile de reparare a pagubei pricinuite prin infractiune.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),

Incepand cu anul 2017, A�sterreichische Post a colectat informatii cu privire la afinitatile politice ale populatiei austriece. Cu ajutorul unui algoritm, aceasta a definit ``adresele grupurilor-tinta`` pe baza unor criterii sociale si demografice. Datele astfel colectate au determinat A�sterreichische Post sa concluzioneze ca un anumit cetatean avea o afinitate ridicata cu un anumit partid politic austriac. In schimb, datele prelucrate nu au fost transferate catre terti.


Cetateanul in cauza, care nu consimtise la prelucrarea datelor sale cu caracter personal, afirma ca a resimtit o contrarietate profunda, o pierdere a increderii, precum si un sentiment de umilire, ca urmare a stabilirii unei afinitati speciale cu partidul in discutie. Acesta reclama in fata instantelor austriece o suma de 1 000 de euro cu titlu de despagubiri pentru prejudiciul moral pe care considera ca l-a suferit.


Curtea Suprema a Austriei si-a exprimat indoiala cu privire la domeniul de aplicare al dreptului la despagubiri pe care Regulamentul general privind protectia datelor il prevede in cazul unui prejudiciu material sau moral ca urmare a unei incalcari a acestui regulament. Aceasta instanta solicita Curtii de Justitie sa stabileasca daca simpla incalcare a GDPR este suficienta pentru a conferi acest drept si daca despagubirea nu este posibila decat peste un anumit grad de gravitate a prejudiciului moral suferit. Aceasta doreste de asemenea sa afle care sunt cerintele dreptului Uniunii in ceea ce priveste stabilirea cuantumului daunelor interese.


In hotararea sa, Curtea arata, in primul rand, ca dreptul la despagubiri prevazut de GDPR este subordonat in mod univoc indeplinirii a trei conditii cumulative: o incalcare a GDPR, un prejudiciu material sau moral rezultat din aceasta incalcare si o legatura de cauzalitate intre prejudiciu si incalcare. Prin urmare, nu orice incalcare a GDPR confera, in sine, dreptul la despagubiri . O alta interpretare ar fi contrara modului clar de redactare a GDPR.


In plus, potrivit considerentelor GDPR referitoare, in mod specific, la dreptul la despagubiri, incalcarea regulamentului mentionat nu determina in mod necesar un prejudiciu si, pentru a intemeia un drept la despagubiri, trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre incalcarea in cauza si prejudiciul suferit. Astfel, actiunea in despagubire se distinge de alte cai de atac prevazute de GDPR, in special de cele care permit aplicarea unor amenzi administrative, pentru care nu trebuie demonstrata existenta unui prejudiciu individual .


In al doilea rand, Curtea constata ca dreptul la despagubiri nu este rezervat prejudiciilor morale care ating un anumit prag de gravitate. GDPR nu mentioneaza o asemenea cerinta si o asemenea restrictie ar contrazice conceptia larga a notiunilor de ``dauna`` sau de ``prejudiciu`` retinuta de legiuitorul Uniunii. In plus, conditionarea despagubirii pentru un prejudiciu moral de un anumit prag de gravitate ar risca sa aduca atingere coerentei regimului instituit prin GDPR. Astfel, graduarea de care ar depinde posibilitatea sau imposibilitatea de a obtine despagubiri ar putea fluctua in functie de aprecierea instantelor sesizate.


In ceea ce priveste, in al treilea si ultimul rand, normele referitoare la evaluarea daunelor interese, Curtea arata ca GDPR nu contine dispozitii care sa aiba un asemenea obiect . Revine, asadar, ordinii juridice din fiecare stat membru sarcina de a stabili modalitatile actiunilor destinate sa asigure protectia drepturilor conferite de GDPR justitiabililor in aceasta privinta si in special criteriile care permit determinarea intinderii despagubirii datorate in acest cadru, sub rezerva respectarii principiilor echivalentei si efectivitatii. In aceasta privinta, Curtea subliniaza functia compensatorie a dreptului la despagubiri prevazut de GDPR si aminteste ca acest instrument urmareste sa asigure o despagubire integrala si eficace pentru prejudiciul suferit.


Hotararea CJUE in cauza C-300/21 | A�sterreichische Post (Prejudiciu moral legat de prelucrarea datelor cu caracter personal)





Citeşte mai multe despre:    GDPR    avocat GDPR    Daune moral GDPR    prejudiciu GDPR    Prejudiciu moral legat de prelucrarea datelor cu caracter personal

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Incidenta Regulamentului GDPR in cazul difuzarii in direct prin videoconferinta a cursurilor de invatamant scolar
Sursa: MCP Cabinet avocati

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocati

Lipsa consimtamantului persoanei vizate pentru transmiterea de date personale catre instanta de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Transmitere de mesaje de catre o banca, desi relatia contractuala aceasta entitate era incheiata
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP



Jurisprudenţă

Comunicare informatii de interes public. Excluderea de la comunicare a informatiilor ce privesc datele personale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 180/10 februarie 2021

Opinie contrara: mentinerea sanctiunii pentru nedeclararea salariului confidential al membrilor de familie
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti, Sentinta civila nr. 1221 din 13.02.2019

Societatilor comerciale tranzactionate pe o bursa de valori mobiliare le sunt aplicabile prevederile speciale ale Legii nr. 297/2004. GDPR actionari
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1733/2019