din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1683 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere

Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere

  Publicat: 20 Oct 2010       1363 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Consiliul de Mediere saluta armonizarea principalelor coduri juridice cu prevederile europene cu privire la mediere, in conditiile in care, cea mai recenta dintre acestea, Directiva 52/2008 a Parlamentului European, prevede masuri de transpunere a acestora in legislatia interna a statelor membre.

Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.

Potrivit unui comunicat remis miercuri, Consiliul de mediere apreciaza ca adoptarea in Parlament, miercuri, a propunerii legislative cunoscute sub denumirea de Mica Reforma din Justitie ``este un succes remarcabil al medierii in Romania, atat pentru corpul profesional al mediatorilor, al carui rol tinde sa devina determinant in societate, cat si pentru justitiabili sau potentialii justitiabili, care vor avea posibilitatea de a-si solutiona disputele in mod elegant si durabil, antrenand costuri reduse, intr-o perioada de timp rezonabila``.



In calitate de autoritate nationala de control si reglementare in domeniul medierii conform legislatiei cadru in vigoare, Consiliul de Mediere a demarat, in cursul acestui an, consultari cu specialistii Ministerului Justitiei, care au redactat proiectul privind adoptarea unor masuri in vederea accelerarii solutionarii proceselor. In acest sens, a formulat propuneri concrete de includere a institutiei medierii in codurile principale, acestea regasindu-se in forma adoptata de Guvern a proiectului de lege privind reforma in Justitie, precizeaza comunicatul.

Potrivit sursei citate, demersurile au fost intreprinse in scopul utilizarii mai intense a medierii si pentru a asigura un cadru juridic previzibil partilor care recurg la mediere, fiind necesara introducerea unei legislatii cadru, care sa abordeze, in special, aspecte esentiale ale procedurii civile. Ulterior, discutiile au fost continuate cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si asociatiile profesionale ale judecatorilor.

Consiliul de Mediere considera ca adoptarea Micii Reforme reprezinta ``un pas spre normalitate intr-o societate framantata de multiple dispute in care rolul mediatorului ca profesionist este esential``.

Consiliul va incuraja si sustine orice modificari legislative adoptate in folosul medierii si al mediatorilor, in vederea transpunerii in legislatia interna a recomandarilor si directivelor europene cu privire la mediere, se mai arata in comunicat.



Citeşte mai multe despre:    Legea 192/2006    Consiliul de Mediere    Mica reforma    Mediere    Mediatori    Acord de mediere    Titlu executoriu    Procedura medierii    Asociatia Magistratilor Europeni care Sustin Medierea

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul de Mediere a modificat Statutul profesiei de mediator
06 May 2019 | 572

Proiecte de lege adoptate de Camera Deputatilor in data de 24.04.2019
27 Apr 2019 | 835

Senatul a adoptat Proiectul de modificare si completare a Legii nr. 192/2006 privind medierea
05 Sep 2017 | 1460

Monitorul Oficial din data de 21 februarie 2017
22 Feb 2017 | 1428

Consiliul de Mediere ureaza Sarbatori Fericite mediatorilor
14 Dec 2015 | 1426

Tabloului mediatorilor autorizati pe anul 2015 a fost publicat in M. Of.
16 Jan 2015 | 1479



Articole Juridice

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Nota critica asupra initiativei de propunere legislativa de modificare si completare a Legii medierii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de instanta de judecata
Sursa: EuroAvocatura.ro

Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de notarul public
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Procedura prealabila este obligatorie ori de cate ori legea speciala prevede dreptul partii de a se adresa instantei de contencios administrativ
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 2271/2016

Cerere de consfintire a unui acord de mediere avand ca obiect iesirea din indiviziune asupra unui imobil. Competenta teritoriala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 1968 din 18 iunie 2014

Elementele constitutive ale infractiunii de santaj
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov, Incheierea nr. 1/F din 16.03.2011

Acord de mediere. Iesire din indiviziune. Depunerea inscrisurilor doveditoare de catre mediatorul partilor
Pronuntaţă de: Judecatoria Pucioasa, Sentinta civila nr. 1470 din 17.12.2010