Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Rezultatele din ultima saptamana in combaterea evaziunii fiscale cu legume, fructe, cereale si alcool

Rezultatele din ultima saptamana in combaterea evaziunii fiscale cu legume, fructe, cereale si alcool

  Publicat: 10 Nov 2010       3310 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Peste 39 de tone de grau, aproximativ 660 de tone de porumb, peste 58 de tone de legume si fructe, precum si peste 1.100 de litri de alcool au fost indisponibilizate in vederea confiscarii, in ultima saptamana.

Tot ceea ce un lucru produce in mod periodic, fara ca substanta sa sa scada.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Valoare minima/maxima, cuantificabila a indicatorilor in baza carora se determina gradul de indeplinire a unui criteriu.
Indicator care reflecta aportul valoric adus de o intreprindere prin activitatile sale asupra bunurilor cumparate.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Valoare minima/maxima, cuantificabila a indicatorilor in baza carora se determina gradul de indeplinire a unui criteriu.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Perioada electorala - intervalul de timp cuprins intre ziua aducerii la cunostinta publica a datei la care vor avea loc alegerile si data in care rezultatele finale
1. Document prin care se face o instiintare (publica) cu caracter oficial.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Sustragerea de la plata impozitelor si taxelor din partea unor agenti economici, inclusiv a celor care actioneaza in economia subterana. Are loc prin nedeclararea sau falsa declarare a veniturilor impozabile.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Suma de bani din venitul unei persoane fizice sau juridice varsata la bugetul statului sau la bugetele locale in virtutea unei legi care prevede acest lucru.
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,

In perioada 1 aaa 7 noiembrie a.c., politistii de investigarea fraudelor, sub coordonarea Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul I.G.P.R., au actionat la nivel national pentru prevenirea si combaterea activitatilor ilegale cu legume si fructe proaspete, alcool si bauturi alcoolice, produse cerealiere si alte plante tehnice, fara documente legale.
Actiunile desfasurate de catre structurile de politie au constat, in principal, in verificarea activitatilor de productie, depozitare, transport si comercializare a legumelor si fructelor proaspete, alcoolului si bauturilor alcoolice, produselor cerealiere si altor plante tehnice.

Pe linia produselor cerealiere

Au fost efectuate 2.463 de controale, dintre care 604 la societati comerciale si 699 la persoane fizice si au fost verificate peste 1.800 de mijloace de transport .
In urma activitatilor desfasurate, politistii au constatat 27 de infractiuni (din care 18 de evaziune fiscala, fiind cercetate 28 de persoane).
Au fost aplicate 517 sanctiuni contraventionale, astfel: 141 la Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata, 3 la O.U.G. 93/2009, privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri, 21 la O.U.G. nr. 12/2006, pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei pe filiera cerealelor si a produselor procesate din cereale si 352 la alte acte normative.
In conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 93/ 2009, privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri au fost confiscate 5 autovehicule, in valoare de 954.000 de lei.
Urmare a sanctiunilor contraventionale aplicate, ca masura complementara, au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 39,42 tone grau autohton, in valoare de 33.577 lei, 659,88 tone porumb autohton, in valoare de 410.284, 1,99 tone floarea soarelui autohtona, in valoare de 3.980 lei, 0,268 tone orz autohton, in valoare de 145 lei, 0,12 tone orzoaica autohtona, in valoare de 140 lei si 20,237 tone alte produse, in valoare de 27.903 lei.

Pe linia legumelor si fructelor

In urma verificarii a 906 societati comerciale au fost constatate 21 infractiuni, din care 16 de evaziune fiscala, fiind cercetate 18 persoane . Totodata, 58,03 tone de marfuri sau bunuri, in valoare de 198.953 lei, au fost indisponibilizate, din care autohtone 13,439 tone, in valoare de 44.381 lei, comunitare 27,13 tone, in valoare de 23.027 lei si extracomunitare 17,462 tone, in valoare de 131.545 lei.
Totodata, au fost aplicate 416 contraventii, astfel 308 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata, 11 la Legea nr. 82/1991 a contabilitatii si 97 la alte acte normative.
Valoarea bunurilor confiscate, ca masura complementara a sanctiunilor contraventionale, este de 139.133 lei.

Pe linia produselor de alcool

Au fost efectuate 1.078 de controale, dintre care 478 la societati comerciale si 229 la persoane fizice, si au fost verificate 707 mijloace de transport .
In urma activitatilor desfasurate, politistii au constatat 79 de infractiuni (dintre care 19 de evaziune fiscala, 43 prevazute de art. 296 ind. 1 Cod Fiscal, 12 prevazute de O.U.G. 54/2010, fiind cercetate 69 de persoane .
De asemenea, au fost indisponibilizate bunuri in valoare de 259.950 de lei.
Au fost aplicate 113 contraventii, astfel 65 la Legea 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, republicata, 4 la O.U.G. 93/2009, privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri si 44 la alte acte normative.
In conformitate cu prevederile O.U.G nr. 93/2009, privind unele masuri pentru intarirea controlului in scopul combaterii transporturilor ilicite de marfuri au fost confiscate 4 autovehicule, in valoare de 140.800 de lei.
De asemenea, in perioada de referinta, in Judetul Arges, in urma activitatilor desfasurate de politistii inspectoratului judetean de politie, a fost suspendata autorizatia de functionare a unui depozit de productie alcool.
Urmare a sanctiunilor contraventionale aplicate, ca masura complementara, au fost indisponibilizate in vederea confiscarii 1.162 litri de alcool, in valoare de 11.878 lei.

Exemple:

Arad/ Transport cereale fara documente.

La data de 3 noiembrie a.c., a fost depistat un transport de 30.700 kg grau, achizitionat de o societate din Municipiul Dej, de la producatori agricoli din Orasul Nadlac.
In urma controlului documentelor a reiesit ca nu se detin acte justificative care sa dovedeasca provenienta licita a cerealelor transportate, astfel societatii achizitionatoare i s-a aplicat sanctiunea amenzii de 5000 de lei conform art.14 lit. e din OUG 12/2006 mod., respectiv s-a dispus confiscarea intregii cantitati de cereale in valoare de aproximativ 24.000 lei si a mijlocului de transport in valoare de 200.000 lei.

Dambovita / Transport cereale fara documente de provenienta

In urma unui control efectuat in trafic pe o strada din Targoviste a fost identificat un tractor incarcat cu 14.280 kg orz.
Pentru marfa transportata a fost prezentat un aviz de insotire a marfii, cu privire la care exista suspiciuni privind autenticitatea. Cele 14.280 kg orz au fost indisponibilizate si lasate in custodie, urmand ca verificarile sa fie continuate impreuna cu specialisti din cadrul Garzii Financiare Dambovita. Au fost prelevate probe care au fost predate Centrului Judetean pentru Calitatea Semintelor Dambovita pentru efectuarea de analize in vederea stabilirii conformitatii intre produsul transportat si cel existent in depozitul societatii, despre care reprezentantul acesteia sustine ca ar fi productie proprie in anul 2010.

Constanta / Evaziune fiscala.

Politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor cerceteaza un administrator de societate comerciala din Judetul Constanta, care in luna iunie 2009, nu a evidentiat venituri ale societatii, in cuantum de 242.418,94 lei, reprezentand vanzari de rapita catre o firma cu sediul social in Constanta, careia i-a emis doua facturi fiscale, pentru sustragerea de la plata unui impozit pe profit, de 32.594 lei si de la plata unui T.V.A., de 38.705,54 lei, sume cu care a fost prejudiciat bugetul de stat . Totodata, ulterior, in mod nejustificat, nu a prezentat comisarilor Garzii Financiare, documentele financiar-contabile ale societatii comerciale. Impotriva celui in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale, pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, fals la Legea contabilitatii si uz de fals, fapte prev. si ped. de disp. art. 9, lit.b si lit. f, din Legea nr.241/2005, art.43 din Legea nr.82 /1991, rap. la art.289 din C.p. si art.291 din C.P.

Tulcea / Filtru rutier.

A fost depistat un autocamion, ce transporta 10.800 litri bautura alcoolica.

Din cercetari a rezultat ca marfa apartinea unei societati comerciale din Tulcea, iar etichetarea pet-urilor s-a facut in scopul sustragerii de la plata accizelor.

Vrancea / Actiune Politia Romana-D.G.I.P.I.-Garda Financiara / Actiune complex comercial.

La data de 2 noiembrie s-a efectuat o actiune intr-un complex din Municipiul Focsani, pe linia combaterii ilegalitatilor din domeniul productiei, depozitarii, transportului si comercializarii alcoolului si bauturilor alcoolice. In urma verificarilor efectuate a fost identificata o administratoare de societate comerciala, care detinea in vederea comercializarii, in afara antrepozitului fiscal, 1.034 litri bauturi alcoolice. Tot la aceasta societate au fost identificate 218 sticle vin imbuteliat de diverse sortimente si 1940 litri vin alb si rosu vrac pentru care nu au fost prezentate documente de provenienta. In incinta aceluiasi complex a fost identificat si un reprezentant al unei persoane fizice autorizate, care detinea in vederea comercializarii, in afara antrepozitului fiscal, 740 litri alcool si bauturi alcoolice.
Pe numele celor doi au fost intocmite dosare penale pentru savarsirea infractiunilor prev. si ped. de art. 9 lit. a din Legea nr. 241/ 2005 si art. 296/1 lit.l din Legea nr. 571/2003 modificata prin O.U.G. 54/2010, iar intreaga cantitate de alcool si bauturi alcoolice a fost indisponibilizata in vederea continuarii cercetarilor.Citeşte mai multe despre:    Evaziune fiscala    Fructe    Legea 12/1990    Confiscare    Legume    OUG 54/2010    Legea 241/2005

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a amanat pana in 2022 acordarea de prime la comercializarea produselor agricole primare
05 Jan 2021 | 1664

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 651

Locuri de munca vacante in Spatiul Economic European. August 2019
18 Aug 2019 | 834

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2015

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1207

Monitorul Oficial din data de 16 februarie 2017
17 Feb 2017 | 1029Articole Juridice

Actiunea in revendicare. Caracteristici si efecte
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Cunoasterea companiilor si prevenirea fraudelor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Interconectarea bazelor de date si evaziunea fiscala
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

CEDO: Maria Mihalache impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020