Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Comisia Europeana consolideaza legislatia privind siguranta instalatiilor chimice europene

Comisia Europeana consolideaza legislatia privind siguranta instalatiilor chimice europene

  Publicat: 21 Dec 2010       1273 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a prezentat un proiect legislativ vizand consolidarea normelor privind controlul riscurilor de accidente majore care implica substante chimice.

Evenimentul care implica un numar de victime, care necesita declansarea unui plan special de interventie utilizand forte de interventie suplimentare fata de cele aflate de garda la momentul respectiv.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Orice subsatnta sau produs care, folosit în cantitati, concentratii sau conditii aparent nepericuloase, prezinta risc semnificativ pentru om, mediu sau pentru bunurile materiale.
Orice subsatnta sau produs care, folosit în cantitati, concentratii sau conditii aparent nepericuloase, prezinta risc semnificativ pentru om, mediu sau pentru bunurile materiale.
Asezate in cap. I, t. VI, art. 111-112, C. pen., partea generala,sanctiuni de drept penal care au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii de noi infractiuni,

Revizuirea Directivei Seveso II va alinia legislatia in domeniu la modificarile aduse legislatiei UE in domeniul substantelor chimice, clarificand si actualizand totodata si alte dispozitii. Printre masurile preconizate se numara introducerea unor standarde mai stricte privind inspectiile si ameliorarea nivelului si a calitatii informatiilor puse la dispozitia publicului in eventualitatea unui accident . Noua directiva ar urma sa se aplice de la 1 iunie 2015.
Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a afirmat: ``Directiva Seveso II a contribuit semnificativ la prevenirea accidentelor chimice si la reducerea consecintelor acestora. Cu toate acestea, astfel de accidente se produc inca si pot avea adesea efecte devastatoare. Nu ne putem permite sa facem compromisuri in materie de siguranta. De aceea, noile norme propuse vor consolida legislatia in acest domeniu si vor garanta nivelurile inalte de protectie necesare.``
Revizuirea a fost determinata de adoptarea unor norme vizand alinierea sistemului de clasificare al UE la Sistemul global armonizat de clasificare al ONU. Aceasta va garanta ca riscurile identice sunt descrise la fel si mentionate in mod identic pe etichete pretutindeni in lume.
Printre alte modificari importante propuse se numara dispozitii mai consistente privind accesului publicului la informatiile referitoare la siguranta, participarea la procesul decizional si accesul la justitie, precum si imbunatatirea modului de colectare, gestionare, popularizare si partajare a informatiilor. De asemenea, propunerea introduce standarde mai stricte cu privire la inspectarea instalatiilor pentru a se asigura implementarea si aplicarea efectiva a normelor de siguranta.
Restul modificarilor sunt de ordin tehnic, inclusiv simplificari vizand reducerea poverii administrative inutile. Revizuirea ar trebui sa mentina si sa imbunatateasca nivelurile actuale de protectie fara a afecta substantial costurile.
Noua propunere de directiva reprezinta rezultatul unui proces de revizuire care a inclus consultari cu partile interesate si diverse studii cu privire la eficacitatea normelor in vigoare si la impactul optiunilor de ameliorare propuse.
Pentru informatii suplimentare, consultati pagina de internet:
http://ec.europa .eu/environment/seveso/review.htm

Context
Adoptarea Directivei Seveso II, precum si a predecesoarei acesteia, Seveso I, a fost determinata de un accident major care a avut loc in 1976 la instalatia chimica Seveso din Italia. Aceste dispozitii au ca scop prevenirea accidentelor care implica mari cantitati de substante periculoase si se aplica unui numar de aproximativ 10 000 de unitati industriale din UE. Nivelurile de control sunt abordate diferentiat, cantitatile mai mari facand obiectul unor norme mai stricte. In temeiul directivei, operatorii unitatilor in care sunt prezente substante periculoase trebuie sa-si notifice activitatile si sa stabileasca o politica de prevenire a accidentelor majore. Operatorii unitatilor ``de nivel superior`` trebuie, in plus, sa intocmeasca un raport de siguranta si sa prevada un sistem de gestionare a sigurantei, precum si un plan de urgenta intern. Exista obligatii si la nivelul autoritatilor publice in ceea ce priveste planurile de urgenta externe si informarea publicului cu privire la masurile de siguranta aplicabile instalatiilor ``de nivel superior``, efectele de domino, amenajarea teritoriului, raportarea accidentelor si inspectiile.Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana.Directiva Seveso

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MCP Cabinet avocati a lansat serviciul de Programari online
26 May 2020 | 39

Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM) a fost recunocuta ca fiind de utilitate publica
25 May 2020 | 69

ICCJ: Hotararea pronuntata in prima instanta in procesele si cererile care decurg din executarea contractelor administrative se ataca cu recurs
25 May 2020 | 55

BCR sactionata pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la securitatea prelucrarii datelor cu caracter personal
13 May 2020 | 292

ICCJ: Titular unei intreprinderi individuale poate avea calitatea de functionar public
13 May 2020 | 236

Situatia contractelor individuale de munca suspendate si incetate, la data de 12 mai 2020
13 May 2020 | 371Articole Juridice

Sinteze curs de dreptul muncii. Ghidul salariatului si Ghidul angajatorului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Raspunderea si sarcinile Responsabilului cu Protectia Datelor
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile acordate pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Hotarare care cuprinde considerente contradictorii si nu prezinta – aplicat si coerent – argumentele pe care si-a intemeiat solutia
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 784/2020

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

Revendicare imobiliara a unui bun proprietate comuna pe cote-parti (coproprietate). Exceptie de la opozabilitatea hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ