Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » CCR: Hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale. Se vor relua alegerile pentru CSM?

CCR: Hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale. Se vor relua alegerile pentru CSM?

  Publicat: 26 Jan 2011       1305 citiri       Sursa: Agerpres  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale, dupa ce a admis sesizarile PDL.

Consiliul Economic si Social este institutia publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului social la nivel national.
Reprezinta orice abatere de la legalitate, regularitate si conformitate, precum si orice nerespectare a prevederilor memorandumurilor de finantare, memorandumurilor de intelegere, acordurilor de finantare privind asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei de Comunitatea Europeana,
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Desemneaza situatia in care un membru al completului de judecata este oprit, in cazurile expres prevazute de lege, sa participe la solutionarea unui anumit litigiu.
Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

Judecatorii CCR au declarat ca fiind neconstitutionale si hotararea Senatului de validare a listei cu magistratii alesi in CSM din partea adunarilor generale ale magistratilor, precum si cea privind alegerea reprezentantilor din partea societatii civile in Consiliul .

Decizia CCR de marti a fost luata cu majoritate de voturi.

Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie transmisa Senatului.

Judecatorii CCR au reluat, marti, discutiile privind contestatiile Partidului Democrat Liberal impotriva hotararilor Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi in Consiliul Superior al Magistraturii, precum si alegerea reprezentantilor din partea societatii civile, dupa ce saptamana trecuta a amanat dezbaterea sesizarilor.

Senatul a validat, pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi ``pentru`` si 60 ``impotriva``, lista magistratilor alesi membri ai CSM. Atunci, intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie disputa a fost daca va fi supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta".

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Radulescu, declara ca nu poate fi supusa votului intreaga lista intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane care, desi au avut un mandat in CSM, candideaza pentru al doilea.

De asemenea, PDL arata ca mai exista o alta neregula in demersul alegerii magistratilor care vor face parte din CSM: pe langa cei trei care candideaza pentru un nou mandat, Consiliul ar fi trebuit sa transmita Senatului si candidaturile altor trei magistrati care sunt intr-un mandat de inlocuire.

Pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine ``Dimitrie Cantemir``, Corina Dumitrescu, si directorul executiv al Transparency International Romania, Victor Alistar, au fost alesi de Senat ca reprezentanti ai societatii civile in CSM.

Grupul parlamentar PDL din Senat, prin intermediul senatorului Iulian Urban si al liderului de grup, Cristian Radulescu, a sustinut ca procedura de selectie trebuie reluata in sesiunea parlamentara urmatoare, dupa ce, cu exceptia lui Dumitrescu, candidatii nu au intrunit jumatate plus unu din votul senatorilor prezenti.

De cealalta parte, opozitia a sustinut necesitatea organizarii unui al doilea tur de scrutin, presedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Grebla, si senatorul PSD Miron Mitrea invocand legea si cutumele parlamentare.

In cel de-al doilea tur de scrutin, Victor Alistar a obtinut 57 de voturi pentru, 51 impotriva si 3 abtineri, iar Maria Cristina Ana 46 de voturi pentru, 60 impotriva si 6 abtineri.

Tot in cazul lui Victor Alistar, Agentia Nationala de Integritate a trimis o adresa Senatului in care se arata ca acesta nu poate ocupa o functie sau o demnitate publica timp de trei ani, dupa ce in 2009 a primit verdict de incompatibilitate.

Pe 7 ianuarie, noii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-au intrunit in sedinta de constituire, ocazie cu care si-au ales presedintele si vicepresedintele pentru un mandat de un an, respectiv Horatius Dumbrava si George Balan.

Anterior, presedintele Traian Basescu a adresat Consiliului rugamintea de a amana alegerea conducerii noului CSM pana cand Curtea Constitutionala a Romaniei se va pronunta asupra celor doua contestatii.

Si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis atunci catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si catre CSM solicitarea de amanare a sedintei de constituire a Consiliului. Ministerul mentiona ca propunerea de amanare a sedintei de constituire a CSM pana dupa data pronuntarii deciziei Curtii Constitutionale justifica interesul de a asigura credibilitate justitiei romane in spatiul intern si european.Citeşte mai multe despre:    Curtea Constitutionala    Alegeri CSM    Inalta Curte de Casatie si JustitieComentează: CCR: Hotararile Senatului privind validarea membrilor in CSM sunt neconstitutionale. Se vor relua alegerile pentru CSM?
Alte titluri

CCR: Legea pentru modificarea Codului de procedura penala si a Legii privind organizarea judiciara sunt neconstitutionale
29 Jul 2019 | 82

CCR: Legea pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Legii 78/2000 sunt neconstitutionale
29 Jul 2019 | 73

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 119

CCR: propunerea ca ordonantele de urgenta sa nu poata reglementa in domeniul infractiunilor, pedepselor si organizarii judiciare nu incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 83

CCR: Decizie de neconstitutionalitate cu privire la modificarea Codului Rutier
10 Jul 2019 | 163

Obiectii de neconstitutionalitate luate in dezbatere in data de 4 iulie 2019
05 Jul 2019 | 132Articole Juridice

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior – pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Respectarea principiului contributivitatii in sistemul public de pensii si aplicarea in timp a legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Egalitatea in drepturi la acordarea pensiei sociale minime garantate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Decizia CCR nr. 418/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul educatiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 318/2019 - admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 14 alin. (4) din anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 284/2010
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 317/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea privind organizarea si functionarea politiei judiciare
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei