Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Modificari privind amenajarea teritoriului: PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafata de 1000 de metri

Modificari privind amenajarea teritoriului: PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafata de 1000 de metri

  Publicat: 03 Feb 2011       6026 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Executivul a aprobat in sedinta de astazi, 2 februarie 2011, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, la finalul sedintei de Guvern.

Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Document eliberat de catre o autoritate prin care se atesta legalitatea efectuarii unei activitati
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Teritoriile delimitate geografic, in cuprinsul carora se afla elemente sau ansambluri ale patrimoniului natural sau cultural cu valoare deosebita.
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Conceptul de dezvoltare durabila se refera la o forma de crestere economica ce satisface nevoia de bunastare a societatii pe termen scurt, mediu si, mai ales, lung.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt:
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,

Ministrul Elena Udrea a declarat ca reglementarile adoptate astazi restabilesc ``rolul autoritatii publice, fie ca vorbim de autoritatea publica centrala cu competentele pe care le are prin lege, fie ca vorbim de autoritatea publica locala in ceea ce priveste dezvoltarea durabila a oraselor. Planul de urbanism zonal, care ajunsese in ultima vreme un instrument prin care orice persoana interesata putea sa modifice documentatiile de urbanism generale, in functie de interesul pe care il avea, isi recapata rolul de instrument important in planificare urbana pe care ar fi trebuit sa il aiba permanent. Eliminam practicile urbanismului derogatoriu care s-au creat in ultimul timp si care au generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului construit de o dezvoltare care nu respecta de cele mai multe ori nici o regula``.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului a explicat ca, in prezent, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autoritatii publice locale, planurile urbanistice zonale au ajuns sa fie subventionate de catre investitori, ``lucru care de foarte multe ori duce la ignorarea interesului public si la aprobarea planurilor de urbanism zonal asa cum sunt dorite de catre cei care le finanteaza``. In consecinta, actul normativ adoptat astazi limiteaza aceasta posibilitate, doar la cazurile care reprezinta investitii importante care duc la dezvoltarea economica a localitatilor. ``Se accepta ca PUZ-urile sa fie finantate de catre investitori, de catre dezvoltatori, in conditiile in care se solicita planul de urbanism si autorizatie de construire pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidentiale, infrastructura de transport si numai pentru suprafete de teren foarte mari``, a precizat ministrul Elena Udrea.
``Astazi - ca sa puteti intelege diferenta si ce va aduce bun modificarea legislativa pe care am facut-o in acest sens -, oricine poate sa faca un PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafata de 1000 de metri``, a explicat Elena Udrea.
Ministrul Dezvoltarii a precizat ca era necesara interventia statului in acest domeniu: ``putem vedea blocuri de 10 etaje langa locuinte de P+1, putem vedea in felul acesta ca rasar intreprinderi economice sau cladiri cu destinatie economica in zone rezidentiale, lucruri care cu siguranta ca nu sunt de dorit si pentru care oprirea lor era necesara interventia statului.``Elena Udrea a declarat ca modificarile adoptate astazi permit prelungirea planului de urbanism general pentru o perioada de 2 ani de zile, in contextul in care autoritatea publica locala nu isi poate finanta de foarte multe ori planurile de urbanism general, iar in peste 35% din situatii in Romania, PUG-urile sunt expirate. ``In lipsa unor planuri de urbanism generale valabile este foarte greu sa poti sa ai o viziune de dezvoltare urbanistica, de dezvoltarea a patrimoniului construit pe viitor. Atunci cand este vorba de investitii cu adevarat valoroase pentru comunitate modificarile pe care le-am facut permit sa fie prelungit planul de urbanism general pentru o perioada de 2 ani de zile, in asa fel incat aceste investitii cu adevarat importante pentru comunitatii sa nu fie blocate``, a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale.Actul normativ adoptat astazi da posibilitatea autoritatilor publice - pornind de la realitatea ca de foarte multe ori acestea duc lipsa de surse de finantare si de personal calificat - sa-si organizeze in comun servicii de specialitate precum: urbanismul si autorizarea in cadrul Asociatiei Dezvoltare Intercomunitara. ``Asta inseamna ca la nivelul unui judet nu obligam fiecare autoritate publica locala sa aiba arhitect sef propriu, serviciu de urbanism propriu, ci pot sa se asocieze la nivelul judetului si sa aiba astfel de servicii comune``, a precizat ministrul Elena Udrea.
Modificarile aduse astazi Legii 350/2001 prevad imposibilitatea eliberarii planurilor de urbanism de intrare in legalitate. Astfel, daca o constructie este ridicata cu incalcarea legii, nu mai poate primi ulterior planul de urbanism zonal sau documentatia de intrare in legalitate, iar prin modificarile care vor fi aduse Legii constructiilor se va decide ce se intampla cu aceste constructii. ``Propunerea pe care o vom face este ca aceste constructii edificate fara documente si fara respectarea legislatiei sa fara sa fie demolate, sa nu existe posibilitatea ca prin avizul autoritatii publice locale, asa cum se intampla astazi, ele sa fie recunoscute ca legale. Astazi, legea prevede ca in aceasta situatie constructorul sau beneficiarul, proprietarul, poate solicita intrarea in legalitate, iar autoritatea publica locala are doua variante: sa accepte aceasta solicitare, sau sa o refuze si sa dispuna demolarea. In urmatoarea modificare pe care o vom face, si anume la Legea 50, legea constructiilor, vom propune o singura varianta pentru cei care nu respecta legea si construiesc fara sa tina cont de ea, varianta fiind demolarea acestor constructii``, a declarat ministrul Elena Udrea.Ministrul Dezvoltarii Regionale a anuntat ca Guvernul va modifica cat mai curand Legea 50/1995, legea constructiilor. ``M-as bucura sa vad si eu ca in Romania incep sa se demoleze constructii care s-au ridicat in mod ilegal si in pofida tuturor reglementarilor pe care, totusi, statul s-a straduit sa le creeze de-a lungul celor 20 de ani``, a conchis ministrul Elena Udrea.Citeşte mai multe despre:    Elena Udrea    Legea 50/1995    PUZ    Urbanism    Legea 350/2001

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Reuniunea Consiliului Director al Forumului National pentru implementarea Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii
27 Sep 2011 | 1250

Guvern a aprobat Legea privind cresterea calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor (legea fatadelor)
21 Mar 2011 | 3424

Elena Udrea: In sfarsit, Guvernul a aprobat proiectul de lege a turismului. Vezi principalele noutati aduse
20 Mar 2011 | 2082

Guvernul a aprobat primul pachet din Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii
18 Mar 2011 | 1572

Guvernul a decis suplimentarea bugetelor mai multor ministere din Fondul de rezerva pentru plata unor arierate
24 Dec 2010 | 1771