Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC a verificat comercializarea buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz

ANPC a verificat comercializarea buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz

  Publicat: 07 Feb 2011       4787 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
In perioada 5 - 14.01.2011, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, domnul Constantin Cerbulescu, a dispus o actiune de verificare a respectarii prevederilor legale privind conditiile de comercializare a buteliilor pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) tip aragaz.

Imprejurarea sau evenimentul conditie nu s-au realizat.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Prevazuta in cap.VII, t.V, C. proc. pen., partea generala, constau in diverse incalcari desavarsite in cursul procesului penal,
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Una dintre trasaturile esentiale ale infractiunii prevazuta in cap. I, t. II, art. 18, C. pen., partea generala.
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
Desfiintare a unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel).
Actiunea sau inactiunea unui membru actionar, a unui membru afiliat, a unui client al bursei ori angajat, administrator, actionar al acesteia de natura a induce in eroare, sub orice forma,
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.

Au fost controlati 466 de operatori economici, la 394 dintre acestia (85,54%,) au fost constatate deficiente . Au fost oprite definitiv de la comercializare 8070 de butelii care prezentau abateri de la marcarea obligatorie cu date tehnice (PT C 3-2003 - Cerinte tehnice privind utilizarea recipientelor butelii cu capacitate pana la 26 litri pentru GPL) sau care prezentau defecte de natura fizica (uzuri, fisuri, pete de coroziune, deformari, crestaturi, rizuri etc.). Prin aceasta masura s-a urmarit ca produsele puse pe piata sa fie sigure pentru consumatori. Alte 8519 butelii care prezentau abateri de informare-etichetare au fost oprite temporar de la comercializare, pana la intrarea in legalitate. Au fost aplicate 231 de amenzi contraventionale in valoare de 889 600 lei si 163 de avertismente.


Abateri constatate:


Comisarii ANPC au constatat lipsa autorizatiei de functionare si lipsa afisarii codului unic de inregistrare la Registrul comertului la 6,9% din totalul operatorilor economici controlati, abatere depistata in judetele Iasi, Maramures, Suceava, Harghita, Gorj etc.


La 34,12% din operatorii economici controlati s-au constatat abateri de la prevederile legale privind informarea consumatorilor. Au fost constatate abateri ca: lipsa inscrierii denumirii produsului (continutul buteliei), lipsa inscrierii denumirii si/sau marcii producatorului, a denumirii statiei care a efectuat umplerea buteliei, a greutatii buteliei umplute cu GPL, a datei la care s-a facut umplerea. S-au mai constatat: lipsa inscrierii avertismentelor si a riscurilor previzibile si lipsa stamplilei care certifica etanseitatea buteliei. Abateri depistate in judetele Iasi, Calarasi, Suceava, Arad, Giurgiu, Harghita, Vaslui, Gorj, Vrancea, Teleorman, Ilfov etc


Abateri grave privind siguranta buteliilor puse pe piata au fost constatate la 18% din operatorii economici controlati. Produsele care prezentau abateri privind personalizarea si inscriptionarea buteliilor cu date tehnice (conform PT C 3-2003) au fost retrase de la comercializare. Au fost constatate abateri ca depasirea scadentei reviziei lunare sau anuale, lipsa informatiilor privind fluidul pentru care a fost proiectata butelia, lipsa poansonarii buteliilor pe postament, pe piesa de gat sau garda de protectie nedemontabila cu un poanson propriu (Hunedoara, Giurgiu, Bacau, Calarasi, Suceava, Arad, Vaslui, Valcea, Iasi, Vrancea etc.).


O alta abatere grava a fost constatata la 8,792% din operatorii economici controlati care nu respectau prevederile legale privind umplerea buteliilor astfel incat produsele sa nu puna in pericol viata sau sanatatea consumatorilor. S-au constatat lipsa etichetei de control care trebuie sa fie nedetasabila, rezistenta in timp si care trebuie sa indice data umplerii, statia si echipa care a facut umplerea, nesigilarea corespunzatoare a robinetului dupa montarea piulitei de siguranta si lipsa capacelor de protectie la buteliile care nu au garda de protectie (Mehedinti, Arad, Vrancea, Galati etc.).
Comisarii ANPC au mai depistat existenta la comercializare a buteliilor a caror umplerea este interzisa din cauza defectelor care ar putea pune in pericol consumatorii: deformari permanente, crestaturi sau rizuri, fisuri, defecte produse prin coroziune (ciupituri izolate, fisuri), uzura filetului piesei de gat pentru capacul de protectie, pelicula de vopsea deteriorata, depasirea scadentei de verificare tehnica periodica (Brasov, Arad, Mehedinti, Giurgiu, Iasi, Vrancea, Galati etc.).


Au mai fost depistati operatori economici care au umplut buteliile personalizate ale altui proprietar fara a avea consimtamantul scris al acestuia, contrar prevederilor legale (Vaslui, Iasi, Hunedoara, Arges, Teleorman etc.).
Un alt operator economic, din judetul Timis, comercializa ``GPL tip Autogaz``, folosit pentru autoturisme, in butelii GPL tip aragaz.


La 2,6% din operatorii economici controlati s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind repararea buteliilor tip aragaz, astfel incat produsul reintrodus in circuit sa fie sigur (neinlocuirea ventilului sau a supapei cu bila cu piese noi care sa aiba marcaj CE, protectia anticoroziva a buteliei nerefacuta). Abateri constatate in judetele Arad, Mehedinti, Galati etc.


2,8% din operatorii economici controlati nu respectau prevederile legale privind scoaterea obligatorie din uz si casarea buteliilor. Unii operatori economici din judetele Hunedoara si Sibiu nu au scos din uz si nu au distrus buteliile care nu aveau inscriptionata sigla operatorului economic constructor, a numarului si anului fabricatiei, a masei buteliei cu robinet cu ventil sau cu supapa, fara capac de protectie, a capacitatii buteliei in litri.


Au mai fost constatate abateri privind depozitarea, transportul, manipularea si utilizarea buteliilor tip aragaz la unii operatorii economici controlati, in judetele Braila, Vrancea, Arad, Braila etc.


Alte abateri constatate la 24,68% din operatorii controlati (lipsa afisarii preturilor, a orarului de functionare, lipsa registrului unic de control, lipsa plachetei INFO CONSUMATOR etc.) s-au constatat in judetele Covasna, Suceava, Ilfov, Galati, Hunedoara, Giurgiu, Vaslui, Olt, Satu Mare, Sibiu, Prahova etc.


Sfaturi pentru consumatori


- Distribuirea buteliilor tip aragaz se face de operatori economici autorizati. Operatorul autorizat este obligat sa dea utilizatorilor, pentru fiecare butelie in parte, instructiunile privind montarea si utilizarea produsului;
- La fiecare noua montare a buteliei se va utiliza o garnitura noua de etansare intre robinetul buteliei si regulatorul de presiune. Operatorul de transport sau utilizatorul o va monta obligatoriu in locul celei vechi;
- Pentru limitarea presiunii GPL care ajunge la aparatul consumator, butelia va fi prevazuta cu regulator de presiune ori supapa cu bila si arc;
- Este interzisa folosirea flacarii pentru verificarea etanseitatii buteliei, a regulatorului de presiune, a tubului de cauciuc si a aparatului consumator GPL;
- La distribuirea buteliilor catre utilizatorii casnici se recomanda ca operatorul de transport sa instaleze butelia la locul de utilizare, verificand buna etansare a acesteia in pozitia inchis si deschis a robinetului. Va fi schimbata garnitura de la regulatorul de presiune si va verifica etanseitatea intregii instalatii cu emulsii sau detector de gaze;
- In tot timpul transportului si manipularii este obligatoriu ca buteliile sa fie asezate in pozitie verticala, sa fie prevazute cu capac la racordul robinetului (piulita de siguranta) si sa aiba aplicat capacul de protectie (in cazul buteliilor fara garda de protectie nedemontabila). Manipularea buteliilor se face numai prin intermediul capacelor de protectie sau garzilor.Citeşte mai multe despre:    ANPC    Amenzi    GPL    Butelie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Inspectia Muncii a aplicat amenzi de peste 3 mil. de lei de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 55/2020
21 Oct 2020 | 787

Peste 4500 de angajatori au fost verificati de inspectorii de munca in ultima saptamana
30 Sep 2020 | 769

CNCD: Includerea criteriului de varsta la angajare incalca dreptul la egalitate de tratament
13 Aug 2020 | 678

CNCD: Refuzul unui taximetrist de a efectua o cursa pentru un copil cu o dizabilitate locomotorie este DISCRIMINARE
13 Aug 2020 | 985

In ultima saptamana Inspectia muncii a aplicat amenzi in valoare de 7.000.000 de lei
29 Jul 2020 | 718

Senatul a adoptat proiectul de lege de anulare a amenzilor date in perioada starii de urgenta
17 Jun 2020 | 1168Articole Juridice

Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Legalitatea sanctiunilor contraventionale/amenzilor aplicate pe durata starii de urgenta, conform OUG 1/1999
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Inlocuirea de catre instanta a sanctiunii aplicate angajatorului. Sanctiune nepecuniara
Pronuntaţă de: Judecatoria Iasi, Sectia Civila, Sentinta nr. 7138 din 10.06.2016

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Anularea procesului-verbal de contraventie. Inexistenta faptei contraventionale
Pronuntaţă de: Judecatoria Pitesti, Sectia Civila, Sentinta nr. 3291/2016 din 11.04.2016

Primirea la munca a 4 persoane fara contract de munca. Amenda contraventionala
Pronuntaţă de: Judecatoria Botosani, Sectia Civila, Sedinta din 14.06.2016