din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4044 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Statutului functionarilor publici

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Statutului functionarilor publici

  Publicat: 10 Feb 2011       3691 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Muntean Florin Nicolae - membru al Parlamentului Romaniei.
Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru completarea si modificarea Legii privind Statutul functionarilor publici, una dintre cele mai importante prevederi referindu-se la desfiintarea functiei publice de inspector guvernamental, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean .

Parte a mostenirii, indisponibilizata de lege in favoarea unor anumite categorii de mostenitori, rezervatori, in sensul ca nu poate fi micsorata nici prin acte intre vii cu titlu gratuit, donatii, nici prin testament.
Este persoana numita intr-o functie publica.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
O firma ocupa o pozitie dominanta atunci cand este in masura sa actioneze independent de concurentii, clientii, furnizorii sai si, in final, de consumatorul final.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Muntean Florin Nicolae - membru al Parlamentului Romaniei.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

``Va disparea functia de inspector guvernamental, dar persoanele care au in prezent aceasta calitate raman in continuare inalti functionari publici si vor intra intr-un corp de rezerva . De aici pot fi selectati pentru a ocupa o pozitie care necesita calitatea de inalt functionar public sau pot merge pe o pozitie inferioara, daca doresc si daca cer acest lucru. Diferenta este ca nu vor mai fi platiti, in cazul in care vor ramane in corpul de rezerva``, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.
In cadrul Secretariatului General al Guvernului sunt in prezent prevazute 77 de posturi de inspectori guvernamentali, 10 sunt suspendate, 2 persoane sunt detasate, iar 8 posturi vacante.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, cheltuielile totale pentru activitatea inspectorilor guvernamentali, in anul 2010, au fost de aproape 5 milioane de lei, din care suma destinata salariilor, primelor de vacanta si platii celui de-al treisprezecelea salariu a fost de 3,642 milioane de lei, fondurile pentru deplasari la domiciliu, sume forfetare, etc. au fost de 350.000 de lei, iar contributiile angajatorului reprezinta aproximativ 1 milion de lei. ``Pentru 2011, cheltuielile cu activitatea inspectorilor guvernamentali ar fi fost comparabile cu cele de anul trecut``, a mentionat Ioana Muntean .
Un alt punct important din noul act normativ se refera la descentralizarea concursurilor. Potrivit legislatiei aflate acum in vigoare, toate functiile publice de conducere se ocupa prin concurs, care se organizeaza la sediul ANFP. Dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, concursurile se vor organiza la sediul institutiilor care scot la concurs aceste posturi, cu exceptia celor de director si director general, aceasta modificare urmand sa determine o reducere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 80%.
``Trebuie spus insa ca ANFP isi va pastra in comisiile de concurs un functionar public, din cadrul institutiilor prefectului, care va fi responsabil de asigurarea respectarii legalitatii procedurilor. Aceasta persoana va participa in comisiile de concurs organizate, de exemplu, de primarii, consilii judetene, etc. In cazul in care se constata vicii de procedura, ANFP, la propunerea responsabilului de procedura, suspenda concursul``, a afirmat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Proiectul de lege privind modificarea si completarea legii functionarilor publici va fi transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului, iar Guvernul a solicitat Legislativului dezbaterea in procedura de urgenta.



Citeşte mai multe despre:    Statutul functionarilor publici    Inspector guvernamental

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 12 iunie 2019
12 Jun 2019 | 1300

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a pus in dezbatere publica un proiect privind Codul Administrativ al Romaniei
02 Jun 2019 | 690

RIL. Legile-cadru ale salarizarii nu instituie o procedura prealabila sesizarii instantelor din cadrul jurisdictiei muncii cu actiuni avand ca obiect obligarea angajatorilor la plata, in temeiul legii, a unor drepturi salariale
28 Sep 2018 | 2522

CCR a declarat neconstitutionale prevederile privind suspendarea de drept a raportului de serviciu al functionarilor publici pe durata cercetarii administrative
01 Apr 2018 | 1820

Monitorul Oficial din data de 06 iunie 2017
07 Jun 2017 | 1647

Monitorul Oficial din data de 24 aprilie 2017
24 Apr 2017 | 1379



Articole Juridice

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Raspunderea administrativa in Codul Administrativ (VII)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea incetarii de drept a contractelor de munca ale unor cadre universitare care nu sunt studenti-doctoranzi sau nu au obtinut diploma de doctor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Suspendarea de drept a raportului de serviciu nu poate opera in cazul in care este necesar a se evalua de catre angajator infractiunea pentru care s-a dispus trimiterea in judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Arges - Sentinta civila nr. 292/2020

Suspendarea raportului de serviciu al functionarului public. Conditii
Pronuntaţă de: Tribunalul ARGES - Sentinta civila nr. 292/17.07.2020

Prelungirea raportului de serviciu dupa implinirea varstei de pensionare, pana la varsta de 65 de ani. Conditii. Aplicarea prioritara a dreptul european
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - 533/28.05.2020

Toate elementele esentiale apte a da nastere raportului juridic obligational intre partile cauzei trebuie dovedite de angajator. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3028 din data de 05 Iunie 2019