din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3880 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PROIECTUL ROCRIS - Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman

PROIECTUL ROCRIS - Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman

  Publicat: 12 Feb 2011       5037 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Prin Legea nr. 290/24.06.2004 privind cazierul judiciar, a fost creat cadrul legislativ de realizare a Sistemului National de Evidenta Informatizata a Cazierului Judiciar (SNEICJ).

Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Sistem de organizare
Sistem de organizare
Sistem de organizare
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Sistem de organizare
Sistem de organizare
Sistem de organizare
Legatura fizica si logica realizata intre retele publice de comunicatii electronice pentru a permite comunicarea dintre utilizatorii retelelor sau accesul la servicii;

Urmare a adoptarii la nivel european a unor acte legislative comunitare, in anul 2009, respectiv: Decizia-cadru 2009/315/JAI a Consiliului din 26 februarie 2009 privind organizarea si continutul schimbului de informatii extrase din cazierele judiciare intre statele membre, Decizia 2009/316/JAI a Consiliului din 6 aprilie 2009 de instituire a Sistemului european de informatii cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) in aplicarea articolului 11 din Decizia-cadru 2009/315/JAI; Romaniei ii revine obligatia de a demara activitati specifice la nivel national, in scopul implementarii Deciziei ECRIS, pana la termenul impus de 7 aprilie 2012.



- Sistemul va permite realizarea schimbului de informatii intre Registrele de Cazier Judiciar romane si cele ale Statelor Membre U.E- sistemul de cazier judiciar roman va fi informatizat si interconectat cu sistemele similare de la nivel European.
- Ca si granita estica a Uniunii Europene, Romania va fi aliniata la standardele acesteia, facilitand un schimb mai rapid de informatii. Acest fapt va imbunatati investigarea criminalitatii la nivel european prin obtinerea datelor necesare in timp real si prin schimbul de informatii.
- Vor putea fi eliberate in timp real (pe loc/on-line) pentru solicitanti (persoane fizice si/sau juridice romane si/sau straine) certificate, copii ori extrase de cazier judiciar.

Proiectul are ca principal scop realizarea unei baze de date informatizate a persoanelor inscrise in evidentele cazierului judiciar national (ROCRIS), care sa sa se interconecteze, sa respecte si sa asigure functionarea ECRIS (Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare), incepand cu data de 7 aprilie 2012.

Sistemul informatic ROCRIS va crea premisele ca, in limitele legii, toate institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie sa aiba acces, in mod operativ, la baza de date ce va fi creata prin transferarea pe suport magnetic a evidentelor manuale ale cazierului judiciar.

In urma realizarii si punerii in functiune a acestui sistem se va eficientiza fluxul de comunicare la nivelul intregii Politii Romane si vor putea fi schimbate datele de interes operativ prevazute de lege, conform legislatiei in vigoare.

ROCRIS va automatiza o serie de fluxuri de activitati conform cu cerintele functionale exprimate in codul penal, codul de procedura penala, Legea 290 / 2004 privind cazierul judiciar republicata, precum si reglementarile interne cu aplicabilitate in materie.

De asemenea, ROCRIS va permite, in sistem automatizat, in conditii de siguranta si in mod operativ, din orice punct de acces la sistem, eliberarea de certificate de cazier judiciar securizate pentru persoane fizice, cetateni romani, straini sau apatrizi si persoane juridice, in conditiile legii si copii securizate de pe cazierul judiciar pentru toate sistemele informatice din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si justitiei.

Acest proiect contine doua componente. Prima vizeaza realizarea ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierul Judiciar Roman), respectiv:
- crearea bazelor de date automatizate privind persoanele aflate in evidentele manuale ale cazierului judiciar.
- eliberarea in timp real (pe loc/on-line) pentru solicitanti (persoane fizice si/sau juridice romane si/sau straine) de certificate, copii ori extrase de cazier judiciar.
- conectarea la acest sistem a structurilor de cazier judiciar de la nivelul Romaniei si Uniunii Europene.

Ce de-a doua etapa vizeaza pregatirea infrastructurii tehnice de interconectare a bazelor de date privind cazierele judiciare ale Statelor Membre in vederea realizarii ECRIS (Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare).



Citeşte mai multe despre:    Evidenta populatiei    ECRIS    ROCRIS    Sistemul National de Evidenta Informatizata a Cazierului Judiciar    SNEICJ

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MJ are in vedere posibilitatea de a transmite incheierile de sedinta si hotararile in format electronic
16 Jan 2015 | 2273

4 judecatori si un avocat trimisi in judecata de procurorii DNA
03 Jul 2014 | 2642

Peste 796.000 romani poarta numele Sfantului Nicolae
06 Dec 2013 | 1320

Peste 717.000 romani isi sarbatoresc onomastica cu ocazia Sarbatorii Sfantului Andrei
29 Nov 2013 | 1170

Peste 1.300.000 de romani poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil
08 Nov 2013 | 1244

Noi centre de eliberare a cazierului judiciar
06 Nov 2013 | 2249



Articole Juridice

Sederea pentru o perioada mai mare de trei luni pe teritoriul Italiei
Sursa: Ministerul Muncii

Instanta competenta in procesul de divort
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Avansarea in treapta 2 de salarizare. Plata daune cominatorii
Pronuntaţă de: Tribunalul Bihor - Hotarare nr. 3033/CA/2011 din data 09.11.2011