Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Justitiei a definitivat proiectul privind „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti”

Ministerul Justitiei a definitivat proiectul privind „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti”

  Publicat: 17 Mar 2011       6711 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Specialistii Ministerului Justitiei, in colaborare cu partenerii maghiari au elaborat, in cadrul proiectului „Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti”, un raport destinat practicienilor care cuprinde informatii utile si solutii la problemele intalnite in aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr.2201/2003 privind raspunderea parinteasca”.

Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.

Persoanele interesate pot consulta raportul pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, la sectiunea ``Cooperare internationala``.


De asemenea, in cadrul aceleiasi sectiuni, poate fi consultat ``Ghidul informativ destinat justitiabililor implicati in proceduri judiciare transfrontaliere in materia dreptului familiei``, elaborat de Ministerul Justitiei, care cuprinde informatii utile pentru cetatenii aflati in diverse situatii cu implicatii juridice pe teritoriul unui alt stat membru, precum divortul, separarea de corp, anularea casatoriei sau raspunderea parinteasca.


Ghidul a fost tiparit in 50.000 de exemplare, dintre care 40.000 vor fi distribuite la nivelul instantelor de judecata din Romania, cat si reprezentantelor diplomatice si consulare ale Romaniei de pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, pentru a fi puse la dispozitia cetatenilor romani care locuiesc sau isi desfasoara activitatea pe teritoriul respectivelor state. Alte 10.000 de exemplare ale ghidului, elaborate in limba maghiara, vor fi distribuite de institutiile partenere in Republica Ungara.


Proiectul ``Consolidarea cooperarii judiciare in domeniul raspunderii parintesti`` a avut drept obiectiv consolidarea cooperarii judiciare internationale in materie civila cu privire la aplicarea Regulamentului Consiliului (CE) nr. 2201/2003 privind raspunderea parinteasca si a beneficiat de finantare externa nerambursabila prin Programul European ``Justitie Civila``. Proiectul a fost implementat de catre Ministerul Justitiei, in calitate de coordonator, in parteneriat cu Ministerul Justitiei si Oficiul Consiliului National al Justitiei din Ungaria.


Citeşte mai multe despre:    Ministerul Justitiei    Ungaria    Raspunderea parintilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 783

Sumele alocate de MJ in anul 2020 pentru plata onorariilor pentru asistenta judiciara
23 Jan 2020 | 773

De ”Ziua portilor deschise” Ministerul Justitiei va fi ”condus” de elevi
25 Oct 2019 | 1398

De ”Ziua portilor deschise” Ministerul Justitiei va fi ”condus” de elevi
25 Oct 2019 | 1068

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 901

La sediul Ministerului Justitiei, a avut loc o noua reuniune a Consiliului de Management Strategic
17 Sep 2019 | 1003Articole Juridice

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Libera prestare a serviciilor si a celor ale lucratorilor lor detasati intr-un stat membru gazda. Respectarea conditii de concurenta echitabile intre Statele UE
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Restrictiile impuse de Ungaria finantarii organizatiilor civile de catre persoane stabilite in afara acestui stat membru nu sunt conforme cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Conflict negativ de competenta. Pluralitate de debitori. Instanta de executare competenta
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 816/2020, Sedinta publica din data de 1 aprilie 2020

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie