Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Contractele chiriasilor din casele retrocedate vor putea fi prelungite

Contractele chiriasilor din casele retrocedate vor putea fi prelungite

  Publicat: 25 Nov 2007       2764 citiri       Sursa: Adevarul  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Dificultatile pe care le intampina chiriasii din casele retrocedate de a-si gasi o locuinta au determinat autoritatile sa modifice legea, in sensul prelungirii contractelor de inchiriere in vigoare.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Conform Legii locuintei 114/1996, o locuinta care, \"prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinta utilizatorului si caracteristicile locuintei, la un moment dat,
Astfel, daca autoritatile locale nu pun la dispozitia chiriasului intr-o perioada de un an, pana la termenul scadent, o locuinta, acestea sunt obligate sa prelungeasca cu trei ani, respectiv sase luni sau chiar sa innoiasca din nou contractul initial.

Guvernul va aproba o ordonanta de urgenta prin care se va modifica si completa Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 40/1999, privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte.

"De regula, contractele de inchiriere au fost prelungite prin lege pentru asigurarea timpului necesar chiriasilor de a-si rezolva situatia locativa din proprie initiativa, pe baza unor resurse proprii, dar datorita faptului ca majoritatea acestora nu au resursele necesare pentru construirea unei locuinte proprietate personala sau pentru inchirierea unei locuinte in conditiile pietei, s-au adresat consiliilor locale pentru repartizarea de locuinte din fondul locativ de stat", se mentioneaza in nota de fundamentare a actului normativ amintit.


Chiriasi pentru inca trei ani

Intrucat cererea de locuinte sociale este foarte mare, iar constructia unei locuinte noi poate dura pana la 2-3 ani, consiliile locale nu pot solutiona cererile de locuinte in termenul prevazut de lege, adica intr-un an de la depunerea cererii.

In astfel de situatii, contractul de inchiriere se va prelungi, potrivit ordonantei, cu un nou termen, de maximum trei ani, pana la finalizarea locuintelor. Daca nici dupa trei ani, chiriasului nu i s-a pus la dispozitie o locuinta corespunzatoare, contractul de inchiriere se prelungeste cu inca sase luni, in aceasta perioada aplicandu-se dispozitiile legii cu privire la schimbul obligatoriu de locuinta .

Chiriasul poate avea astfel parte de pana la trei prelungiri ale contractului de inchiriere. "In cazul in care s-a ajuns la situatia cand nici dupa cele sase luni de prelungire sa nu se rezolve asigurarea unei locuinte pentru chirias, si daca acesta nu a refuzat in mod nejustificat un schimb de locuinta, contractele de inchiriere se reinnoiesc pentru perioada prevazuta in contractul initial", se mai explica in nota de fundamentare a actului normativ amintit.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Raspunderea si sarcinile Responsabilului cu Protectia Datelor
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile acordate pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Hotarare care cuprinde considerente contradictorii si nu prezinta aplicat si coerent argumentele pe care si-a intemeiat solutia
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 784/2020

Concedierea pe durata in care femeia salariata este gravida
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2020

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

Legislaţie

Legea nr. 62/2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta starii de urgenta
Legea nr. 62/2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta sta ...

Legea nr. 57/2020 privind gospodarirea durabila a padurilor Romaniei
Legea nr. 57/2020 privind gospodarirea durabila a padurilor Romaniei ...

Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID- ...