Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Au intrat in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta

Au intrat in vigoare noi reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta

  Publicat: 03 Jun 2011       1973 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In Monitorul Oficial 389/1 iunie 2011, a fost publicat Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta.

Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Reprezinta membrii organizati ai colectivitatii locale, formele de asociere a acestora, institutiile administratiei publice locale,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
A fost conducatorul hunilor (intre anii 434 si 453), populatie care se asezase in Panonia. Hunii reusisera, in acea perioada, sa supuna atat populatia romanica din fosta provincie Panonia, cat si o serie de populatii migratoare, precum ostrogotii, alanii, gepizii etc.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Forma de reprezentare a raportului de egalitate valorica stabilit intre conturile corespondente, pe baza dublei inregistrari a unei operatii economico-financiare.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.

Noile norme prevad masuri care duc la suplimentarea veniturilor medicilor de familie si a asistentilor medicali care asigura continuitatea asistentei medicale primare in regim de garda. De asemenea, s-a prevazut obligatia autoritatiilor locale de a se implica in sustinerea acestor unitati deoarece comunitatea locala este beneficiara directa a serviciilor efectuate de astfel de unitati.

``Dorim extinderea retelei centrelor de permanenta, in special in zonele rurale. Am urmarit, de asemenea, cresterea veniturilor pentru medicii de familie si asistentii medicali care accepta sa efectueze linii de garda in aceste centre``, a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

Ministrul Sanatatii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectueaza garzi in centrele de permanenta.

Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional, fata de 10 lei /h asa cum era prevazut in prezent, tarif din care medicul era obligat sa plateasca si utilitatile centrului.

In cazul asistentilor medicali, tariful acestora se va calcula in functie de salariul negociat indiferent daca acestia se afla in contract cu casele de asigurari sau sunt angajati numai in serviciul de garda, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Ca o noutate, in cazul centrelor de permanenta care sunt organizate in cabinetele medicilor de familie, acestia primesc, in plus, inca 6,4 lei /h.

De asemenea, in premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

Conform actului normativ, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.

In situatia in care nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului in regim de garda in centrele de permanenta, se pot infiinta si centre de permanenta cu 5 sau 6 medici de familie daca acestia pot asigura functionalitatea centrului de permanenta si sunt de acord sa functioneze in aceasta formula . In situatia in care se doreste infiintarea unui centru de permanenta dar numarul medicilor din zona este mai mic decat numarul minim de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenti in medicina de familie in anul III de pregatire pentru a constitui echipele de garda necesare functionarii centrului de permanenta.

Decizia de infiintare a centrului de permanenta se autorizeaza de catre directorul executiv al directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.In situatia in care centrul de permanenta are la dispozitie o autospeciala de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie in afara acestui centru este coordonata de catre dispeceratul medical de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) in situatia in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza dispeceratului medical de urgenta prin numarul unic de apel 112, iar din informatiile obtinute se apreciaza ca starea pacientului nu este critica, dispeceratul medical de urgenta solicita deplasarea la domiciliu a medicului de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in cadrul centrului de permanenta.
b) in cazul in care pacientul sau apartinatorii acestuia se adreseaza direct centrului de permanenta, solicitand acordarea unei consultatii la domiciliu, medicul de familie care efectueaza serviciul in regim de garda in centrul de permanenta se deplaseaza la domiciliul pacientului numai cu acordul dispeceratului medical de urgenta.

Conform proiectului de act normativ, autoritatile locale vor fi obligate sa se implice in finatarea centrelor de permanenta. Astfel, autoritatile locale vor avea obligatia:
a) sa asigure personalul auxiliar, respectiv: ingrijitoare, paznic, registrator medical, dupa caz, daca pun la dispozitie spatiul, si paza pentru cabinetele care participa la un centru de permanenta, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenta.
b) sa asigure dotarea minimala necesara functionarii centrelor de permanenta, daca pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanenta.
c) sa asigure utilitatile necesare functionarii centrelor de permanenta si plata acestora, daca pun la dispozitie spatiul pentru centrul de permanenta.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In prezent, in Romania functioneaza 88 centre de permanenta. In urma noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste infiintarea a inca 60 de astfel de unitati.Citeşte mai multe despre:    Ministrul Sanatatii    Centre de permanenta    Urgente    Garzi    Medici de familie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Presedintele Romaniei a semnat decretul pentru numirea Guvernului Romaniei
04 Nov 2019 | 1558

Decretul de numire a Guvernului Grindeanu. Lista completa a ministrilor si portofoliile ocupate
05 Jan 2017 | 883

Medicamentelipsa.ro: Site-ul unde pacientii vor putea semnala daca nu gasesc un anumit medicament in farmacie sau in spital
13 Oct 2016 | 1734

Ministerul Sanatatii solicita actualizarea preturilor medicamentelor
23 Feb 2015 | 970

Incepand cu 1 ianuarie 2015, personalul sanitar beneficia de majorarea cu 100 lei la cuantumul brut al salariilor de baza
05 Nov 2014 | 2227

Ministerul Sanatatii a aprobat toate dosarele de tratament in strainatate depuse pana in prezent
10 Sep 2014 | 1441Articole Juridice

Repartizarea normei de munca si a timpului de lucru al medicilor. Dispozitii legale incidente
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura si Actele necesare pentru infiintarea unitatilor farmaceutice (farmacii, depozite si drogherii)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Prevederile art.41(1) din Codul muncii sunt incidente numai in situatia clauzelor de care partile pot sa dispuna prin acordul lor de vointa, nu si a celor privitoare la drepturi si obligatii care nu sunt negociabile, pentru ca beneficiaza de reglementare legala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 1238, in sedinta publica din 28 februarie 2017