Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Privind pozitia CSM fata de recentele actiuni politice ce vizeaza sistemul judiciar

Privind pozitia CSM fata de recentele actiuni politice ce vizeaza sistemul judiciar

  Publicat: 16 Jun 2011       1639 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
In calitatea sa de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii intelege sa raspunda ferm recentelor actiuni de natura politica care vizeaza sistemul judiciar:

Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
1. Aptitudine a persoanei de a-si da seama de sensul, importanta si urmarile actiunilor pe care le savarseste, precum si de a-si dirija liber vointa, potrivit cu scopurile urmarite.
Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

1. proiectul legii de revizuire a Constitutiei
CSM a analizat, din punct de vedere tehnic, prevederile proiectului propus si a pregatit o serie de observatii pe care azi, 15 iunie 2011, le va inainta Curtii Constitutionale. La aceste observatii s-a tinut seama si de opiniile exprimate individual de magistrati si de asociatiile profesionale.
De asemenea, CSM isi anunta intentia de a solicita asistenta constitutionala a Comisiei Europene pentru Democratie prin Lege (Comisia de la Venetia), Romania avand calitate de membru. Expertii acestei comisii urmeaza sa isi exprime opinia cu privire la conformitatea proiectului de lege propus cu standardele europene menite sa conserve si sa intareasca statul de drept .

2. criticile aduse sistemului de unii demnitari
CSM a luat la cunostinta de criticile presedintelui tarii cu privire la ``raul`` pe care justitia l-ar fi facut societatii, a reflectat asupra declaratiilor premierului cu privire la solutiile date de judecatori in cauzele de litigii de munca si a luat act de declaratiile unui lider al opozitiei cu privire la procurorii care trebuie sa ``nu uite niciodata ca exista si dupa Basescu viata, lege, raspundere".
CSM reaminteste standardele internationale in domeniu: ``Daca comenteaza deciziile judecatoresti, executivul si legislativul trebuie sa evite criticile care ar submina independenta puterii judecatoresti sau ar slabi increderea publicului in justitie; de asemenea, acestea ar trebui sa evite actiuni ce pot pune sub semnul intrebarii intentia lor de a respecta deciziile judecatorilor, altele decat cele prin care isi manifesta intentia lor de a formula o cale de atac`` (pct. 18 din Recomandarea Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei catre statele membre cu privire la judecatori: independenta, eficienta si responsabilitatile).
Totodata, CSM reaminteste considerentele retinute de instanta constitutionala: ``Libertatea de exprimare si de critica este indispensabila democratiei constitutionale, insa ea trebuie sa fie respectuoasa, chiar si atunci cand exprima o atitudine critica ferma. Intrucat independenta autoritatii judecatoresti este garantata prin Constitutie, este imperioasa o protejare efectiva, in sens constitutional, a magistratilor impotriva atacurilor si denigrarilor de orice natura ar fi ele, aceasta cu atat mai mult, cu cat magistratii, care sunt lipsiti de orice drept de replica in legatura cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui sa poata conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativa si cea executiva`` (Decizia nr. 435/2006 a Curtii Constitutionale).
Ca atare, in indeplinirea obligatiei legale de a apara reputatia profesionala a magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii afirma urmatoarele:
- Criticile vizand judecatorii si procurorii in ansamblu sunt nepermise. Orice fel de acuze, generale si nefondate, slabesc autoritatea justitiei si scade increderea cetatenilor in aceasta.
- CSM respecta celelalte puteri si cere ca si celelalte puteri sa respecte justitia si sa recunoasca autoritatea judecatorilor.
- CSM apreciaza ca si datorita magistratilor criza economica si financiara a fost depasita iar drepturile celor care au apelat la justitie in aceasta perioada au putut fi astfel respectate.

3. proiectele cu privire la raspunderea magistratilor
Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de intentia ministrului justitiei de a fi modificate, in acest an, dispozitiile legale cu privire la raspunderea disciplinara si cea materiala a magistratilor. De altfel, un proiect de lege in acest sens a si fost pus in dezbatere publica.
CSM se declara de acord orice forma de responsabilitate a sistemului judiciar, recunoscand pe deplin caracterul de serviciu public al justitiei. Dar aceste noi reglementari ce sunt programate sa intervina intr-o perioada in care sistemul judiciar va trebui sa faca fata noilor coduri, desi nu se aloca resursele umane si financiare necesare, nu trebuie sa se transforme intr-o forma de presiune asupra sistemului.
Ca urmare, CSM se va implica in procedura de legiferare potrivit competentelor sale. Dar nu va fi de acord cu prevederi care nu respecta independenta justitiei ca sistem si care nu sunt conforme angajamentelor internationale asumate de Romania.

Consiliu Superior al Magistraturii reaminteste ca independenta justitiei este o valoare suprema in statul de drept, iar protejarea acesteia este o indatorire a tuturor autoritatilor si institutiilor publice. Acestea trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a respecta, proteja si promova independenta si impartialitatea judecatorilor si procurorilor.

Judecator HORATIUS DUMBRAVA
PRESEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURIICiteşte mai multe despre:    CSM    Revizuirea Constitutiei    Magistrati    Criza    Raspunderea magistratilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”
01 Nov 2019 | 1072

CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
17 Oct 2019 | 1137

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 2475

CSM a publicat detaliile privind organizarea concursului de admitere la INM in perioada septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 1310

CSM a publicat detaliile concursului de promovare pe loc in functii de executie a procurorilor
12 Sep 2019 | 628

CCR: eliminarea atributului Statului de a acorda amnistia sau gratierea colectiva/ individuala pentru „fapte de coruptie” incalca limitele revizuirii Constitutiei.
18 Jul 2019 | 940Articole Juridice

Propunere SRDO privind reducerea substantial a taxei de timbre in materie civila
Sursa: EuroAvocatura.ro

Locuinta alternanta a copilului in legislatia franceza
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cauza TATU revine in dezbaterea profesionistilor in drept
Sursa: EuroAvocatura.ro - Avocat dr. Razvan Viorescu

Nesemnarea de catre procuror a Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale impotriva inculpatului
Sursa: CSM

Jurisprudenţă

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Camelia Bogdan impotriva Romaniei. dreptul la un proces echitabil. Accesul la o instanta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Neindicarea salariului confidential al membrilor de familie in declaratia de avere nu poate fi sanctionata cu amenda
Pronuntaţă de: Judecatoria Pascani Sentinta civila nr. 1976 din 20 noiembrie 2020

Valabilitatea actelor aditionale de majorare a salariului nesemnate de salariat
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia nr. 641 din 01.07.2019