din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1877 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Jud. Cristi Danilet: Opinie ref. prezumtia liceitatii dobandirii averii

Jud. Cristi Danilet: Opinie ref. prezumtia liceitatii dobandirii averii

  Publicat: 24 Jun 2011       3371 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Ceea ce este ingaduit de lege,
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Romania este un stat de drept . O caracteristica a acestuia este garantarea si ocrotirea dreptului la proprietate . Toti cei care detin bunuri sunt prezumati ca le-au dobandit in mod licit. Acest lucru este prevazut expres in Constitutie si este un castig al Revolutiei din decembrie 1989.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Impozit care se aplica in mod direct asupra unei activitati inca de la inceperea (nasterea) ei.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ceea ce este ingaduit de lege,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Legea suprema a unui stat care reglementeaza relatiile sociale fundamentale privind instaurarea, mentinerea si exercitarea puterii
Ceea ce este ingaduit de lege,
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act normativ care cuprinde principiile si regulile referitoare la desfasurarea procesului penal.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Componentele structurale ale actului juridic civil, adica elementele sale constitutive, care pot fi comune tuturor actelor civile
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Persoana asupra careia s-a emis o cambie pe care este obligata sa o onoreze la scadenta. In situatia in care trasul nu accepta la
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
(comunitate de bunuri) Regim stabilit de lege sau prin invoiala partilor cu privire la bunurile lor.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Contracte incheiate la bursa bazate pe activele suport (subiacente), precum cele referitoare la valori mobiliare, valute selective, marfuri negociabile la bursa etc.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

In perioada comunista, exista o reglementare cunoscuta drept ``legea ilicitului`` - Legea 18/1968. Art. 2 prevedea:Valoarea bunurilor a carei provenienta nu se justifica este supusa unui impozit de 80%. Prin justificarea provenientei bunurilor se intelege obligatia persoanei de a dovedi caracterul licit al mijloacelor folosite pentru dobandirea sau sporirea bunurilor. Prindecizia nr. 64/1996 Curtea Constitutionala a stabilit ca aceste dispozitii sunt contrare prevederilor articolului 44 alin. 8 din Constitutie care instituie prezumtia caracterului licit al dobandirii bunurilor, considerandu-se astfel ca odata cu aparitia noii Constitutii in 1991, articolul criticat din Legea 18 fusese abrogat implicit.


Asadar, in Romania, inca din 1991toti cei care au avere se considera ca au dobandit-o licit. Nu neg faptul ca unele persoane au comis acte ilicite din care au facut avere, dar cel care invoca caracterul ilicit - de exemplu organele fiscale sau organele de urmarire penale - trebuie sa dovedeasca acest lucru. Este un principiu fundamental de drept in tara noastra, dedus atat din art.1169 Cod Civil (vechi de peste 150 ani) potrivit caruia ``Cel ce face o propunere inaintea judecatii trebuie sa o dovedeasca`` si din art. 66 Codul de procedura penala potrivit caruia ``Invinuitul sau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa``.


Aceasta nu inseamna ca nu ar putea fi confiscate bunurile obtinute fraudulos. Dar pentru aceasta devin incidente dispozitii deja existente in Constitutia noastra, si anume articolul 44 alin.9 din Constitutia de azi: ``Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii``. Pornind de la aceasta baza, nimic nu impiedica legiuitorul ca in actele normative sa arate in mod clar ce bunuri pot fi confiscate, cine le poate confisca, in ce conditii . Acelasi legiuitor va trebui sa implementezeeuropa .eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32005F0212:RO:HTML" target="_blank">Decizia-cadru 2005/212/JAI a Consiliului UE care prevede norme deosebit de interesante sub aspectul confiscarii extinse (sporite): in cazul unui condamnat pentru anumite infractiuni grave, nu se confisca doar bunurile ce au facut obiectul infractiunii, ci si bunuri dobandite din activitati similare pentru care nu se pronunta condamnarea, dar sunt fapte specifice prin care instanta este convinsa de iliceitatea obtinerii acestora si aceasta chiar daca au fost transmise altor persoane . Dar, atentie, aceasta decizie fixeaza ca referinta o condamnare existenta - asadar puternice probe din care s-a tras concluzia ca a dobandit in mod cert bunuri prin acte frauduloase, iar ulterior aceasta concluzie se extinde in baza unor probe (poate chiar prezumtii) si la alte bunuri .


De asemenea, amintesc de art. 31 pct. 8 dinConventia ONU impotriva coruptiei ``Statele parti pot avea in vedere sa solicite ca autorul unei infractiuni sa stabileasca originea licita a produsului prezumat al infractiunii sau a altor bunuri care pot face obiectul unei confiscari, in masura in care aceasta exigenta este conforma principiilor fundamentale ale dreptului lor intern si naturii procedurilor judiciare si altor proceduri`` - aceasta Conventie a fost ratificata prin Legea nr. 365/1994; de remarcat ca si aici e vorba de existenta unei acuzatii.


Or, eu sustin ca in prezent exista un cadru suficient pentru confiscarea averilor fraudulos obtinute, fara a fi necesar sa fie inlaturata prezumtia dobandirii in mod legal a bunurilor (iar referindu-ma la instrumentele internationale ratificate sau derivate din tratatele la care suntem parte, acestea oricum sunt obligatorii si atunci cand contrazic legislatia nationala, au prioritate primele conform art. 11 si 20 Constitutie). O altfel de conceptie ar genera, fara indoiala, victime printre cetatenii cinstiti care din varii motive nu ar putea la un moment dat sa dovedeasca modalitatea de obtinere a unui bun. Daca se vrea ca numai persoanele care utilizeaza banul public sa fie supusi unor reglementari specifice, sau ca provenienta sa fie justificata numai de la o anumita valoare in sus a bunurilor, acestea trebuie prevazute in mod expres. Altfel, riscam o intoarcere la practicile comuniste.


Cristi DANILET
judecator, membru CSM



Citeşte mai multe despre:    Cristi Danilet    Confiscarea averii    Averea ilicita    Revizuirea Constitutiei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[APARITIE EDITORIALA] Ghid de admitere la INM si Magistratura 2013. Proba 2 si 3
21 Aug 2013 | 2432

AMR este surprinsa de rapiditatea solutionarii de CAB a litigiului lui Cristi Danilet
05 Jun 2013 | 1635

August-octombrie 2013: Concursurile de admitere la INM si de admitere direct in magistratura
05 Jun 2013 | 2893

Cristi Danilet si Alina Ghica s-au reintors in Consiliul Superior al Magistraturii
03 Jun 2013 | 1386

Judecatorul Adrian Bordea a fost ales in functia de vicepresedinte al CSM
26 Feb 2013 | 1423

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul JS 3 a decis luni revocarea lui Cristi Danilet
14 Jan 2013 | 1571



Articole Juridice

Contestatia impotriva executarii hotararii penale. Art. 598 - NCPP
Sursa: EuroAvocatura.ro

Controlul de legalitate al acordului de mediere efectuat de notarul public
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Hotarare Judecatoreasca privind taxa auto
Pronuntaţă de: Tribunalul Cluj, SENTINŢA CIVILĂ Nr. 165/2008