Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

  Publicat: 27 May 2008       1731 citiri       Sursa: Adevarul  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Produse agroalimentare care pot fi donate conform prevederilor prezentei legi
Comisia Europeana grabeste statele membre sa-si asigure infrastructura. Masura vizeaza cu precadere materialele ce pot fi refolosite. Deseurile organice vor fi transformate in compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse .

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
(Going public) O companie privata iese pe piata, adica "devine publica" atunci cand isi ofera actiunile
Substante rezultate Ón urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Comisia Europeana intentioneaza sa modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului din aprilie 2006 privind deseurile pentru a introduce obligativitatea selectarii gunoaielor inainte de a fi aruncate, in toate statele membre, incepand cu 2015.

Economisirea resurselor

O serie de materii prime precum hartia, cartonul, reviste si brosuri, sticla, dozele din aluminiu pentru bauturile racoritoare si bere, ambalaje de carton sau diverse tipuri de plastic pentru produse alimentare vor fi reciclate. Restul, adica deseurile organice, vor fi transformate in compost (pamant plin de ingrasaminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale si vor fi imprastiate pe camp.

Motivatia Comisiei privind aceasta modificare legislativa este dorinta de a utiliza cat mai eficient materialele recuperate in vederea conservarii resurselor naturale. Masura este considerata necesara si pentru a preveni situatii conflictuale precum cele din Napoli, care au ingrozit Europa .

Nu toate tarile se bucura

Surse europene sustin insa ca Executivul european va trebui sa dea dovada de multa putere de convingere pentru ca propunerea sa fie adoptata de catre acele tari membre ale Uniunii, intre care si Romania, care nu au deocamdata un sistem eficient de recuperare si reciclare a materialelor refolosibile.

Comisia Europeana este insa increzatoare si spera un vot pozitiv, avand in vedere ca din ce in ce mai multe magazine si supermarketuri din tarile membre au renuntat, la simpla recomandare a comisiei, la pungile gratuite de plastic cu sigla magazinului care se acordau cumparatorilor la iesire .

Cateva exemple bune

Intre statele UE exista cateva care au deja un grad avansat de recuperare a materialelor reutilizabile din deseuri. Ele au introdus o taxa verde chiar in pretul produselor, pentru ca aceia care le aduna si le dau la reciclat sa poata fi platiti. Asa se procedeaza in Luxemburg, Germania, Franta, Belgia si in tarile nordice.

Autoritatile care au introdus "taxa de recuperare" considera ca mai exista inca posibilitati de dezvoltare a lantului de recuperare si reciclare.

O metoda eficienta s-a dovedit a fi amenda, destul de piperata, pe care 0 platesc cei care utilizeaza gresit pubelele cu destinatie precisa. Romania va trebui, dupa schimbarea directivei, sa impuna noul sistem mult mai repede pentru a se conforma prevederilor comunitare, in caz contrar existand riscul platii unor amenzi considerabile.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...

Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor
Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...

Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...