Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

  Publicat: 27 May 2008       1547 citiri       Sursa: Adevarul  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Produse agroalimentare care pot fi donate conform prevederilor prezentei legi
Comisia Europeana grabeste statele membre sa-si asigure infrastructura. Masura vizeaza cu precadere materialele ce pot fi refolosite. Deseurile organice vor fi transformate in compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse .

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
(Going public) O companie privata iese pe piata, adica "devine publica" atunci cand isi ofera actiunile
Substante rezultate Ón urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Comisia Europeana intentioneaza sa modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului din aprilie 2006 privind deseurile pentru a introduce obligativitatea selectarii gunoaielor inainte de a fi aruncate, in toate statele membre, incepand cu 2015.

Economisirea resurselor

O serie de materii prime precum hartia, cartonul, reviste si brosuri, sticla, dozele din aluminiu pentru bauturile racoritoare si bere, ambalaje de carton sau diverse tipuri de plastic pentru produse alimentare vor fi reciclate. Restul, adica deseurile organice, vor fi transformate in compost (pamant plin de ingrasaminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale si vor fi imprastiate pe camp.

Motivatia Comisiei privind aceasta modificare legislativa este dorinta de a utiliza cat mai eficient materialele recuperate in vederea conservarii resurselor naturale. Masura este considerata necesara si pentru a preveni situatii conflictuale precum cele din Napoli, care au ingrozit Europa .

Nu toate tarile se bucura

Surse europene sustin insa ca Executivul european va trebui sa dea dovada de multa putere de convingere pentru ca propunerea sa fie adoptata de catre acele tari membre ale Uniunii, intre care si Romania, care nu au deocamdata un sistem eficient de recuperare si reciclare a materialelor refolosibile.

Comisia Europeana este insa increzatoare si spera un vot pozitiv, avand in vedere ca din ce in ce mai multe magazine si supermarketuri din tarile membre au renuntat, la simpla recomandare a comisiei, la pungile gratuite de plastic cu sigla magazinului care se acordau cumparatorilor la iesire .

Cateva exemple bune

Intre statele UE exista cateva care au deja un grad avansat de recuperare a materialelor reutilizabile din deseuri. Ele au introdus o taxa verde chiar in pretul produselor, pentru ca aceia care le aduna si le dau la reciclat sa poata fi platiti. Asa se procedeaza in Luxemburg, Germania, Franta, Belgia si in tarile nordice.

Autoritatile care au introdus "taxa de recuperare" considera ca mai exista inca posibilitati de dezvoltare a lantului de recuperare si reciclare.

O metoda eficienta s-a dovedit a fi amenda, destul de piperata, pe care 0 platesc cei care utilizeaza gresit pubelele cu destinatie precisa. Romania va trebui, dupa schimbarea directivei, sa impuna noul sistem mult mai repede pentru a se conforma prevederilor comunitare, in caz contrar existand riscul platii unor amenzi considerabile.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Distributia exclusiva si restrictionarea vanzarilor pasive
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual pla
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Legislaţie

OUG privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare din fonduri europene in vederea evitarii riscului de dezangajare pentru perioad
Ordonanta de urgenta nr. 101/2020 privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare ...

Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 ...

OUG 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene
Ordonanta de urgenta nr. 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si pr ...