Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

Din 2015, UE ne obliga sa selectam gunoaiele

  Publicat: 27 May 2008       1491 citiri       Sursa: Adevarul  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Sistemul de facilitati, echipamente si servicii necesare operarii unei organizatii.
Produse agroalimentare care pot fi donate conform prevederilor prezentei legi
Comisia Europeana grabeste statele membre sa-si asigure infrastructura. Masura vizeaza cu precadere materialele ce pot fi refolosite. Deseurile organice vor fi transformate in compost chiar pe amplasamentul unde au fost produse .

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
(Going public) O companie privata iese pe piata, adica "devine publica" atunci cand isi ofera actiunile
Substante rezultate Ón urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Comisia Europeana intentioneaza sa modifice Directiva 2006/12/CE a Parlamentului European si a Consiliului din aprilie 2006 privind deseurile pentru a introduce obligativitatea selectarii gunoaielor inainte de a fi aruncate, in toate statele membre, incepand cu 2015.

Economisirea resurselor

O serie de materii prime precum hartia, cartonul, reviste si brosuri, sticla, dozele din aluminiu pentru bauturile racoritoare si bere, ambalaje de carton sau diverse tipuri de plastic pentru produse alimentare vor fi reciclate. Restul, adica deseurile organice, vor fi transformate in compost (pamant plin de ingrasaminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale si vor fi imprastiate pe camp.

Motivatia Comisiei privind aceasta modificare legislativa este dorinta de a utiliza cat mai eficient materialele recuperate in vederea conservarii resurselor naturale. Masura este considerata necesara si pentru a preveni situatii conflictuale precum cele din Napoli, care au ingrozit Europa .

Nu toate tarile se bucura

Surse europene sustin insa ca Executivul european va trebui sa dea dovada de multa putere de convingere pentru ca propunerea sa fie adoptata de catre acele tari membre ale Uniunii, intre care si Romania, care nu au deocamdata un sistem eficient de recuperare si reciclare a materialelor refolosibile.

Comisia Europeana este insa increzatoare si spera un vot pozitiv, avand in vedere ca din ce in ce mai multe magazine si supermarketuri din tarile membre au renuntat, la simpla recomandare a comisiei, la pungile gratuite de plastic cu sigla magazinului care se acordau cumparatorilor la iesire .

Cateva exemple bune

Intre statele UE exista cateva care au deja un grad avansat de recuperare a materialelor reutilizabile din deseuri. Ele au introdus o taxa verde chiar in pretul produselor, pentru ca aceia care le aduna si le dau la reciclat sa poata fi platiti. Asa se procedeaza in Luxemburg, Germania, Franta, Belgia si in tarile nordice.

Autoritatile care au introdus "taxa de recuperare" considera ca mai exista inca posibilitati de dezvoltare a lantului de recuperare si reciclare.

O metoda eficienta s-a dovedit a fi amenda, destul de piperata, pe care 0 platesc cei care utilizeaza gresit pubelele cu destinatie precisa. Romania va trebui, dupa schimbarea directivei, sa impuna noul sistem mult mai repede pentru a se conforma prevederilor comunitare, in caz contrar existand riscul platii unor amenzi considerabile.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.
Articole Juridice

Fiecare proprietar al unui apartament dintr-o cladire aflata in proprietate comuna este obligat sa contribuie la costurile legate de energia termica c
Sursa: EuroAvocatura.ro

Curtea de Justitie respinge actiunea Republicii Cehe impotriva directivei privind consolidarea controlului achizitionarii si detinerii de arme de foc
Sursa: EuroAvocatura.ro

Obligarea unui stat la plata unor sanctiuni pecuniare pentru neexecutarea unei hotarari anterioare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii EuropeneJurisprudenţă

Decizia CCR nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament" - Legea 1/2011
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect p
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Legislaţie

Contract colectiv de munca 2019-2021 in sectorul bugetar sanatate
Contract colectiv de munca la Nivel de Sector Bugetar Sanatate pe anii 2019-2021, inregistrat la M.M ...

Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de pune ...

Procedura de anulare a obligatiilor de plata catre AJOFM, AMOFM, CRFPA
Procedura de anulare a obligatiilor de plata accesorii, in conformitate cu prevederile cap. II - Anu ...