Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Jud. Cristi Danilet: Confiscarea averii (episod final)

Jud. Cristi Danilet: Confiscarea averii (episod final)

  Publicat: 19 Jul 2011       2572 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Moment (etapa) al judecatii in prima instanta,
Ce ti-e si cu dezbaterile astea publice! Dupa ce initial cu totii sunt de o parere si o minoritatate de abia isi face loc in spatiul public, in urma unei dezbateri sustinute tehnic se ajunge ca minoritatea sa isi impuna punctul de vedere. E de retinut…

Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Parere a unui membru al completului de judecata, care a ramas in minoritate fata de ceilalti membri ai completului cu prilejul deliberarii cauzei.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Masura de siguranta, prevazuta in cap. II, t. VI, art. 118, C. pen., partea generala,
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Revin la subiectul in discutie, cel cu confiscarea averii si prezumtia de liceitatate a dobandirii ei. Si trec peste faptul ca orice modificare a Constitutiei ar produce efecte numai pentru viitor - aspect inca neanalizat de nimeni, politician sau tehnicist.

Ma leg de cele sustinutede CSM, cum ca nu se poate inlatura din actuala Constitutie, pe calea revizuirii, prezumtia de liceitate a dobandirii averii(aspect dezvoltat si de mine inopiniade acum cateva zile). Aceasta opinie juridica a fost confirmate mai intai de Curtea Constitutionala - ne amintim cu totii decizia 799/2011in care se scrie clar ca prezumtia trebuie mentinuta, dar ca nu exista impedimente la implementarea Deciziei-cadru 2005/212/JAI.


Dupa care opinia CSM a fost acceptata de USL care a promovat o initiativa legislativacu privire la confiscarea extinsa.


A fost acceptata si de MJ care a promovat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal din 2009 inca neintrat in vigoare. Sigur, se pot pune cel putin patru intrebari: 1. de ce MJ nu a avut nicio opinie tehnica pe proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei; 2. de ce nu s-a facut aceasta modificare cu privire la confiscarea extinsa chiar in 2009; 3. de ce se sustineca proiectul din 2009 al Guvernului ar fi continut aceasta prevedere si ca ea ar fi fost inlaturata de parlamentari cand dovezile arata cade la Guvern a plecatun proiectde cod penal care nu mai continea referirea la confiscarea extinsa. 4. de ce trebuie modificat un cod inca neintrat in vigoare si despre care nici nu se stie cand va intra in vigoare si nu ar puteafi promovata o lege distincta.


Dupa care ICCJ a decis recent confiscarea averii nejustificate a unui demnitar (mentionez ca solutia inca nu este definitiva). Aceasta in baza actualei Constitutii si a legii ANI! E de remarcat ca aici nu e vorba de o confiscare extinsa ca urmare a unei fapte penale, ci de masuri civile pentru confiscarea averii nejustificate, aspect permis de legislatia UE.


In fine, vreau sa amintesc opinia societatii civile: CRJ prin vocea lui Radu Nicolae afirma ca nu e nevoie de modificarea Constitutiei pentru a se confisca averi. Iar SAR prin Laura Stefan arata ca avem deja cadrul necesar pentru confiscare - or, daca se poate face asta pentru demnitari(conform Legii 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu fucntii de conducere), se poate face asta si pentru alte categorii de persoane .


Asadar, CSM a avut dreptate, iar toate atacurile impotriva institutiei sau a unor membri CSM au fost nu numai nepotrivite, ci nefondate.


Judecator Cristi Danilet
Citeşte mai multe despre:    Codul penal    Confiscarea extinsa    Confiscarea speciala    Legea 115/1996

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ: Titular unei intreprinderi individuale poate avea calitatea de functionar public
13 May 2020 | 689

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 629

Pozitia Consiliului Barourilor si Societatilor de Drept din Europa privind eradicarea fenomenului avocaturii clandestine
29 Feb 2020 | 345

ICCJ: Concurs real al infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de inscrisuri sub semnatura privata falsificate
23 Jan 2020 | 587

ICCJ: Data savarsirii si epuizarii infractiunii de abandon de familie
23 Jan 2020 | 913

ICCJ: Amenda penala se executa, chiar daca executarea pedepsei inchisorii a fost suspendata sub supraveghere
21 Jan 2020 | 506Articole Juridice

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Aplicarea unui spor obligatoriu la pedeapsa principala a inchisorii – pedeapsa echitabila sau asuprire neconstitutionala
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea anticoruptie: efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia ca acte de comert – aspecte de constitutionalitate si previzibilitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Conditiile liberarii conditionate – consideratii de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Judecatorul care a participat la judecarea unei cauze nu poate participa la judecarea aceleiasi cauze intr-o cale extraordinara de atac, in etapa admisibilitatii in principiu (contestatie in anulare, revizuire si recurs in casatie)
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ