din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2099 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » 5 la suta din tinerii europeni afirma ca au utilizat droguri de sinteza

5 la suta din tinerii europeni afirma ca au utilizat droguri de sinteza

  Publicat: 25 Oct 2011       2281 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a dat un nou impuls politicii antidrog, prin anuntarea unei revizuiri generale a normelor UE de combatere a drogurilor ilegale, in special a noilor substante psihoactive, care imita efectele drogurilor periculoase, de exemplu ecstasy si cocaina si care constituie o problema din ce in ce mai mare.

Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
O substanta care indeplineste criteriile referitoare la pericolele fizice, pericolele pentru sanatate sau pericolele pentru mediu, stabilite in partile 2-5 din anexa I la Regulamentul CLP si clasificate in functie de clasele de pericol respective prevazute in aceeasi anexa.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
(Acting in concert) Atunci cand doi sau mai multi investitori actioneaza in baza unei intelegeri cu scopul atingerii unui obiectiv comun - de exemplu, obtinerea unei pozitii de control sau majoritare intr-o companie detinuta public prin cumpararea actiunilor companiei respective de pe piata secundara.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Orice subsatnta sau produs care, folosit �n cantitati, concentratii sau conditii aparent nepericuloase, prezinta risc semnificativ pentru om, mediu sau pentru bunurile materiale.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Calificativ care exprima neconcordanta unui fapt sau act, a unei conduite, cu prevederile legii si cu celelalte norme de convietuire sociala.
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Ansamblul normativelor de calitate in furnizarea unui serviciu public si/sau de utilitate publica, stabilite prin acte normative.

UE a identificat un numar record de 41 de astfel de substante in 2010, in crestere de la 24, cat erau anul trecut. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet si s-au raspandit rapid in multe state membre, care se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste prevenirea vanzarii lor. Pe piata continua sa apara o serie de droguri noi. In ultimii doi ani, in fiecare saptamana a aparut cate o noua substanta . Statele membre nu pot opri raspandirea drogurilor numai prin propriile forte: Actiunile de contracarare la nivel national pot forta pur si simplu infractorii sa transfere productia de droguri in tarile vecine sau sa isi reorienteze rutele de trafic. Avand in vedere instituirea Tratatului de la Lisabona, UE detine instrumente noi pentru a eradica flagelul drogurilor. In cursul urmatoarelor luni, Comisia va elabora norme mai clare si mai stricte privind combaterea noilor droguri periculoase si traficul de droguri - atat de droguri ilicite, cat si de substante chimice folosite pentru producerea lor.

``Noile droguri de sinteza devin disponibile pe scara larga intr-un ritm fara precedent in Europa . In plus, traficul de droguri a devenit una dintre principalele infractiuni comise la nivel transfrontalier in Uniunea Europeana``, a declarat comisarul UE pentru justitie, doamna Viviane Reding. ``Raspunsul oferit de Europa la problema drogurilor trebuie sa fie ferm si hotarator. Din acest motiv, avem nevoie de o actiune concertata la nivelul UE pentru anihilarea furnizarii de droguri si pentru diminuarea cererii, inclusiv prin sanctiuni penale descurajatoare. Sunt necesare norme eficiente, fara lacune, astfel incat tinerii, in special, sa nu cada in capcana consumului de droguri periculoase, care constituie o amenintare majora pentru sanatatea si bunastarea lor.``

Conform unui sondaj Eurobarometru recent, noile droguri de sinteza, care pot fi la fel de periculoase ca si substantele interzise, sunt din ce in ce mai populare, in prezent 5% din tinerii europeni afirmand ca le-au utilizat. Cele mai mari procente se inregistreaza in Irlanda (16 %), urmata de Polonia (9 %), Letonia (9 %), Regatul Unit (8 %) si Luxemburg (7 %). Sondajul Eurobarometru arata ca, in toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani sunt de acord cu interzicerea acestor substante .

Pentru a identifica o solutie la aceasta amenintare crescanda, Comisia a propus o noua abordare prin care sa se ofere un raspuns european mai ferm, inclusiv:

o legislatie a UE mai ferma cu privire la noile substante psihoactive, astfel incat UE sa poata oferi un raspuns mai rapid, inclusiv posibilitatea de a se institui interziceri temporare, precum si o solutie impotriva vanzarii lor pe internet;

o noua legislatie a UE care sa vizeze traficul transfrontalier de droguri, sub incidenta dreptului penal: Comisia va imbunatati definitia privind infractiunilor si sanctiunilor si va introduce obligatii de raportare mai ferme pentru statele membre;

o noua legislatie a UE menita sa consolideze controlul asupra substantelor chimice utilizate in productia de droguri;

norme mai eficiente menite sa ii priveze pe traficantii de droguri de castigurile lor financiare: in saptamanile urmatoare, Comisia va propune norme privind confiscarea si recuperarea activelor implicate in formele grave de criminalitate, inclusiv traficul de droguri;

o mai mare cooperare la nivel international, in special cu tarile producatoare si de tranzit din afara UE, precum si cu tarile considerate ca principalele puncte de intrare a drogurilor in Europa .


Instrumentele juridice ale UE privind politica antidrog, in special in ceea ce priveste traficul de droguri si controlul substantelor chimice utilizate pentru fabricarea de droguri, precum si aparitia de noi substante psihoactive, dateaza din 2004 si 2005 (Decizia 2004/757/JAI a Consiliului si Decizia 2005/387/JAI a Consiliului). In prezent, aceste norme trebuie sa fie actualizate ca urmare a schimbarilor recente in modul in care sunt traficate drogurile, precum si ca urmare a aparitiei de droguri noi.

Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, raspunsul european in materie de droguri poate fi mai ferm si mai hotarator. Tratatul defineste traficul de droguri ca facand parte din ``domenii ale criminalitatii de o gravitate deosebita de o dimensiune transfrontaliera`` ce permite adoptarea de directive prin care se stabilesc norme minime privind definirea infractiunilor si a sanctiunilor penale [articolul 83 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene]. Noua legislatie care implica Parlamentul European si care este pusa in aplicare de statele membre va face obiectul examinarii de catre Comisia Europeana si, in ultima instanta, de catre Curtea de Justitie a UE.

Identificarea unei solutii la traficul ilicit de droguri si la abuzul de droguri necesita o abordare integrata si coerenta, care sa implice sanatatea publica, politicile in domeniul social si al educatiei, precum si cooperarea intre autoritatile de aplicare a legii si cooperarea la nivel international.

Cel putin 75,5 milioane de europeni au afirmat ca au utilizat canabis cel putin o data in viata, iar cocaina si amfetaminele au fost experimentate de 14 milioane si, respectiv, 12 milioane de persoane . Un studiu Eurobarometru recent cu privire la atitudinea tinerilor fata de stupefiante arata faptul ca un tanar din trei (32%) admite ca a consumat canabis cel putin o data in viata , comparativ cu una din cinci tinere (20%). 57 % dintre respondenti considera ca pot obtine cu usurinta canabis in 24 de ore, in timp ce doar 22 % au afirmat acelasi lucru cu privire la ecstasy sau cocaina.

Pe teritoriul Europei exista diferite mijloace pentru reducerea cererii de droguri si a consecintelor abuzului de droguri. Cu toate acestea, exista inca diferente majore intre statele membre. Comisia va raspunde necesitatii de extindere si de consolidare a serviciilor legate de droguri, prin dezvoltarea de noi instrumente care sa imbunatateasca standardele de calitate referitoare la prevenirea consumului de droguri, la tratamente, precum si la tratamentele pentru reducerea efectelor nocive ale drogurilor.

Dialogul continuu cu tarile terte este esential pentru obtinerea de rezultate concrete in reducerea consumului de droguri ilicite si in combaterea traficului de droguri. UE isi va consolida asistenta externa si actiunile de cooperare cu regiunile lumii care joaca un rol crucial (cum ar fi tarile din America Latina, din zona Caraibelor si din Africa, SUA si Federatia Rusa).



Citeşte mai multe despre:    Antidrog    Comisia Europeana    Eurobarometru

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 440

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1399

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 1005

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1551

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1460



Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat. Art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003. Elemente constitutive
Pronuntaţă de: I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 1255 din 27 februarie 2006

Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat. Art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003. Elemente constitutive
Pronuntaţă de: I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 1255 din 27 februarie 2006

Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat. Art. 7 alin. (1) din Legea nr. 39/2003. Elemente constitutive
Pronuntaţă de: I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 1255 din 27 februarie 2006

Trafic de droguri. Criterii de individualizare a pedepsei
Pronuntaţă de: Tribunalul Bistrita-Nasaud -Sectia Penala, sent. nr. 96/F/20 septembrie 2011