din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2341 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » In Uniunea Europeana, femeile castiga, in medie, cu 16,4 la suta mai putin decat barbatii

In Uniunea Europeana, femeile castiga, in medie, cu 16,4 la suta mai putin decat barbatii

  Publicat: 03 Mar 2012       2624 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
In Uniunea Europeana, femeile castiga in continuare, in medie, cu 16,4% mai putin decat barbatii, conform unor date statistice noi publicate de Comisia Europeana cu ocazia Zilei Europene a Egalitatii Salariale.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Sectoarele sau subsectoarele economiei nationale/socioeconomice
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.

Aceasta este cea de a doua aniversare a Zilei Egalitatii Salariale la nivel european, de la lansarea acesteia de catre Comisia Europeana, la 5 martie 2011 (a se vedea IP/11/255). Evenimentul, care se sarbatoreste in intreaga UE, marcheaza numarul de zile suplimentare pe care femeile trebuie sa le munceasca pentru ca remuneratia castigata sa fie echivalenta cu cea obtinuta de barbati. Comisia Europeana doreste sa sensibilizeze cu privire la aceste diferente de salarizare existente in UE. In acest an, Ziua Egalitatii Salariale ii vizeaza, in special, pe angajatori, si prefateaza Ziua Internationala a Femeii, sarbatorita la 8 martie.

``Ziua Europeana a Egalitatii Salariale ne readuce in atentie numarul de zile si de ore in care femeile au lucrat A�gratuitA�, din 1 ianuarie. Principiul remunerarii egale pentru munca egala este inscris in tratate inca din 1957. A venit momentul ca acesta sa fie pus in aplicare pretutindeni``, a declarat doamna Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei.

Din datele cele mai recente rezulta ca, pe teritoriul Uniunii Europene, diferentele de salarizare intre femei si barbati au fost, in medie, de 16,4% in 2010. Aceste date confirma o usoara tendinta descrescatoare fata de anii anteriori, cand procentul respectiv era de aproximativ 17% sau mai mare. Acest procent variaza de la aproximativ 2% in Polonia, la peste 27% in Estonia.

Diferentele de salarizare intre femei si barbati - diferenta medie intre remuneratia orara bruta pentru femei si barbati in ansamblul economiei - ramane in continuare la un nivel ridicat, inregistrandu-se diferente considerabile intre tari si intre sectoare . Acestea reflecta necesitatea de a se stabili un echilibru intre viata profesionala si cea privata: multe femei isi iau concediu pentru cresterea copilului si ocupa locuri de munca cu fractiune de norma. In pofida unei tendinte generale usor pozitive, exista state membre, precum Bulgaria, Franta, Letonia, Ungaria, Portugalia si Romania, in care diferentele de salarizare intre femei si barbati continua sa se adanceasca.

Activitatile de sensibilizare au un rol esential in ceea ce priveste informarea angajatorilor, a salariatilor si a partilor interesate cu privire la motivele pentru care persista diferentele salariale intre femei si barbati, precum si cu privire la modul in care acestea pot fi reduse. Noile instrumente includ:



  • programe de formare pentru intreprinderi si schimburi de bune practici cu privire la acest aspect al egalitatii de sanse, la metodele si instrumentele de reducere a diferentelor salariale intre femei si barbati in cadrul intreprinderilor;

  • un videoclip care evidentiaza inegalitatile salariale existente intre femei si barbati;

  • un site web actualizat al campaniei (site-ul web al campaniei), care include o noua sectiune privind importanta rolului contractelor colective de munca intre partenerii sociali in ceea ce priveste reducerea diferentelor salariale intre femei si barbati; instrumente de identificare a diferentelor salariale intre femei si barbati la locul de munca; o lista de control pentru integrarea echitatii salariale in contractele colective de munca;

  • o serie de evenimente nationale organizate in 17 state membre ale UE, menite sa disemineze informatiile privind inegalitatile salariale.



Avand in vedere ca reducerea diferentelor salariale intre femei si barbati necesita actiuni pe mai multe niveluri pentru abordarea cauzelor multiple ale acestei situatii, Comisia colaboreaza sustinut cu statele membre in aceasta privinta. In decembrie 2011, Comisia a organizat un schimb de bune practici, obiectivul fiind reducerea diferentelor de salarizare intre femei si barbati. Guvernul german a prezentat un instrument lansat in 2009 (Logib-D), un program care permite intreprinderilor sa analizeze diferentele de salarizare intre femei si barbati in cadrul propriilor organizatii. Austria a prezentat masuri legislative noi pentru imbunatatirea transparentei privind salarizarea in cadrul intreprinderilor, care includ obligatii de raportare anuala a diferentelor de salarizare.

Datorita legislatiei UE si legislatiei nationale privind egalitatea salariala, s-a inregistrat o scadere a numarului cazurilor de discriminare directa - diferente de salarii intre barbatii si femeile care desfasoara exact aceeasi munca . Totusi, diferentele salariale implica mult mai multe aspecte, care reflecta persistenta inegalitatilor pe piata fortei de munca, in ansamblu.



Citeşte mai multe despre:    Uniunea Europeana    Salarii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 54020

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1529

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 56453

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1152

15 iunie 2021 este data limita pana la care se pot depune declaratiile de avere si de interese anuale
13 Jun 2021 | 1471

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1403



Articole Juridice

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Imunitatea de jurisdictie a Uniunii Europene. Incheiere contract individual de munca
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 40/A din 07.03.2018 a Curtii de Apel Galati

Functionari publici cu statut special. Dreptul la decontarea biletelor de calatorie cu avionul in afara teritoriului Romaniei. Procedura de aprobare a dreptului de decontare. Principiul teritorialitatii aplicarii legii civile
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 265/10 martie 2021