Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita trimis in judecata de DNA

Fostul prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita trimis in judecata de DNA

  Publicat: 22 Mar 2012       3395 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Tirgu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatului TIFREA NICOLAE, fost prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

Actiunea prin care o persoana determina,
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului,
1. (ca probe noi in apel si recurs) orice inscrisuri avand legatura cu obiectul litigiului si fiind de natura sa lamureasca anumite aspecte ale raporturilor dintre impricinati, dar pe care partea interesata, indiferent din ce motive, nu le-a infatisat primei instante pentru ca aceasta sa le poata lua in considerare cu ocazia solutionarii pricinii.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Persoana care face parte din parchet si care exercita atributiile ce revin acestei institutii judiciare.
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Actiune ilicita, sanctionata contraventional sau penal,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Fapta de a face, de a comite. Vezi si Fapt omisiv.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
(lat. in "in" si culpa "vina") sau inculpare. Are loc prin punerea in miscare a actiunii penale impotriva invinuitului,
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

- luare de mita, in forma continuata (4 acte materiale),


- efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale, in forma continuata (2 acte materiale) si
- instigare la retinerea sau distrugerea de inscrisuri .

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2006 - 2008, inculpatul Tifrea Nicolae, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita, a pretins si primit de la mai multe persoane sa ii execute o serie de lucrari de constructie la vila sa din Costinesti si la gospodaria sa, in schimbul adoptarii unor solutii favorabile persoanelor respective sau rudelor acestora, cercetate in diferite dosare, de magistratul mentionat, pentru infractiuni de furt calificat, amenintare si distrugere, lovire si alte violente sau braconaj piscicol. Contravaloarea prestatiilor efectuate si neachitate totalizeaza 5.480 lei.
In perioada 2004-2011, inculpatul Tifrea Nicolae a efectuat operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia de procuror, oferind contra cost servicii hoteliere la Vila ``Ana 2000`` din Costinesti, judetul Constanta, unde este administrator de fapt . In cursul lunii decembrie 2008, acelasi inculpat a efectuat operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia de procuror, oferind spre vanzare brazi, in pietele din municipiul Reghin si comuna Singeorgiu de Mures, fiind surprins de catre organele de control cu mai multe nereguli.

La data de 16 mai 2011, inculpatul Tifrea Nicolae, in calitate de prim procuror, i-a cerut unei grefiere sa scoata dintr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Toplita, ordonanta privind masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, luata fata de o persoana pusa sub invinuire si sa distruga actul, astfel incat persoana invinuita sa isi recupereze pasaportul.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Tirgu Mures.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Judecatoria Toplita    Luare de mita    DNA    Curtea de Apel Tirgu Mures

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2101

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 1147

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 1138

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2285

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 1829

Seful Politiei rutiere Piatra Neamt si alti peste 60 de politisti trimisi in judecata pentru luare de mita
04 Jan 2017 | 878Articole Juridice

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Judecatorul Sindic, subiect al infractiunii de remuneratie injusta
Sursa: PNA.ro | Autor: Dorin Ciuncan

Constituirea societatilor comerciale
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020

Luare de mita. Functionar cu atributii de control. Elemente constitutive. Individualizarea pedepsei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 148 din 19 ianuarie 2010

Infractiunea de luare de mita
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sentinta penala nr. 52 din 14.12.2012

Luare de mita. Cerere de acordare a cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.760/R din data 04.10.2010