Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Memorandum in vederea implementarii noului Cod de Procedura Civila

Memorandum in vederea implementarii noului Cod de Procedura Civila

  Publicat: 15 Jun 2012       2118 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Forma a demersului diplomatic in care este prezentata situatia relatiilor dintre state, solutii juridice relative la rezolvarea diferendelor existente intre acestea.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
In sedinta de miercuri 13.06.2012, la propunerea ministrului Justitiei, Guvernul Romaniei a adoptat un memorandum referitor la „Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri”.

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Forma a demersului diplomatic in care este prezentata situatia relatiilor dintre state, solutii juridice relative la rezolvarea diferendelor existente intre acestea.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic;
Totalitatea elementelor naturale ale mediului ce pot fi folosite în activitatea umana: resurse neregenerabile – minerale si combustibili fosili -, regenerabile – apa, aer, sol, flora, fauna salbatica – si permanente – energie solara, eoliana, geotermala si a valurilor.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).

Memorandumul aprobat de Guvern promoveaza o serie de masuri pe linia indeplinirii obiectivului fundamental al Ministerului Justitiei de indeplinire a obligatiilor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in relatia cu Comisia Europeana, printre care se numara si aplicarea noului Cod de procedura civila, preconizat a intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie a.c.Memorandumul aprobat de Guvern cuprinde:

Ocuparea a 152 de posturi vacante din cadrul instantelor judecatoresti, aparatul propriu al Ministerului Justitiei si Autoritarii Nationale pentru Cetatenie

Majorarea bugetului Ministerului Justitiei cu suma de 25.616 mii lei si a numarului maxim pe posturi finantate pe acest an cu 534 posturi, cu ocazia rectificarii bugetare

Majorarea bugetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu suma de 873 mii lei si a numarului maxim pe posturi finantate pe acest an cu 10 posturi (magistrat asistent), cu ocazia rectificarii bugetare.

Majorarea bugetului Consiliului Superior al Magistraturii cu suma de 720 mii lei si a numarului maxim pe posturi finantate pe acest an cu 10 posturi, cu ocazia rectificarii bugetare.

Reorganizarea Inspectiei Judiciare - organizarea grefei sectiilor in materie disciplinara cu un numar de 10 consilieri juridici asimilati judecatorilor si procurorilor, efortul bugetar suplimentar fiind de 720 mii lei.


Operationalizarea masurilor prevazute in memorandum va fi realizata la momentul rectificarii bugetare prevazute a avea loc in perioada urmatoare.


Una dintre cele patru conditionalitati din cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) in relatia Romaniei cu Comisia Europeana vizeaza, intre altele, raportarea si monitorizarea implementarii noilor coduri de legi. In acest context, printre recomandarile cuprinse in rapoartele Comisiei Europene asupra progreselor Romaniei in cadrul MCV, se gaseste si cea referitoare la adoptarea unor masuri active care sa insoteasca intrarea in vigoare a Codului civil precum si adoptarea unui plan cuprinzator de punere in aplicare a celor trei noi coduri si furnizarea de resurse suficiente pentru reorganizarea instantelor si parchetelor.


In acest fel, legat de raportul Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare care urmeaza a fi aprobat in cursul lunii iulie,Ministerul Justitiei va putea indeplini angajamentul referitor la asigurarea conditiilor pentru aplicarea noilor Coduri de legi, in primul rand a Codului de procedura civila care urmeaza sa intre in vigoare la 1 septembrie a.c. Astfel, Romania adauga un nou argument in favoarea obtinerii unui raport pozitiv din partea Comisiei Europene referitor la MCV, la cinci ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si de la instituirea acestui mecanism.


Citeşte mai multe despre:    Noul Cod de procedura civila    CSM    Ministerul Justitiei    Memorandum

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Superior al Magistraturii a lansat proiectul „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”
01 Nov 2019 | 1285

CSM a aprobat organizarea, in data de 15.12.2019 a concursului de promovare in functii de executie, pe loc, a judecatorilor.
17 Oct 2019 | 1314

CSM a aprobat calendarul, tematica si bibliografia pentru Concursul de admitere la INM - septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 3061

CSM a publicat detaliile privind organizarea concursului de admitere la INM in perioada septembrie 2019 – februarie 2020
17 Sep 2019 | 1763

CSM a publicat detaliile concursului de promovare pe loc in functii de executie a procurorilor
12 Sep 2019 | 807

CSM a aprobat normele privind asigurarea de raspundere civila profesionala obligatorie a judecatorilor si procurorilor.
13 Jun 2019 | 1552Articole Juridice

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Contul bancar ca element obligatoriu al cererii de chemare in judecata – problema liberului acces la justitie si confidentialitatii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea derogarii de la principiul aplicarii imediate a legii noi
Sursa: Irina Maria Diculescu

CCR: prevederile NCPC cu privire la termenul de decadere pentru depunerea cererii reconventionale sunt constitutionale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Restituirea, cu titlu de plata nedatorata, a drepturilor salariale incasate fara temei legal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.410/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Contestatie tardiva. Apararile pe care le mai poate invoca pensionarul in cadrul unei contestatii, odata ce titlul executoriu este deja pus in executare
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.399/14.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Admisibilitate Cerere de drept comun de obligare a Fondului de Garantare a Asiguratilor la plata daunelor morale si materiale determinate de un accident rutier
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 113/A din 15.06.2018 a Curtii de Apel Galati

In procedura validarii popririi debitorul poprit poate invoca orice imprejurare ulterioara obtinerii titlului de natura sa anihileze creanta fara a fi necesar intotdeauna sa formuleze o contestatie la propriu
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 295/R din 19.06.2018 a Curtii de Apel Galati