din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2382 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » De la 1 iulie, adio preturi piperate pentru serviciile de internet mobil

De la 1 iulie, adio preturi piperate pentru serviciile de internet mobil

  Publicat: 28 Jun 2012       1833 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


De la 1 iulie 2012, utilizarea internetului mobil in timpul deplasarilor in alte tari membre ale UE pentru a consulta harti, pentru a viziona filme si poze si pentru a accesa emailul sau retelele de socializare va fi mult mai ieftina.

Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,

Pentru prima data, printr-un nou regulament al UE, se stabileste un plafon tarifar pentru roamingul de date (descarcarea de date de pe internet utilizand o conexiune mobila). Reglementarea serviciilor de roaming de date se va traduce, pentru un om de afaceri tipic care calatoreste in UE, prin economii de peste 1 000 EUR pe an. O familie care isi petrece concediul anual intr-o alta tara din UE se poate astepta la economii de cel putin 200 EUR (in anexa II se gasesc informatii complete privind aceste studii de caz legate de traficul de date in roaming). Noile reguli vor determina si reducerea plafoanelor tarifare pentru apeluri vocale si mesaje-text.

In ansamblu, ameliorarea regulamentului UE privind roaming-ul - luand in calcul apelurile, mesajele-text si datele - va aduce consumatorilor economii de 75 % pentru o gama de servicii de telefonie mobila in roaming, comparativ cu preturile din anul 2007. Anul acesta, europenii vor cheltui aproximativ 5 miliarde EUR pentru serviciile de roaming, ceea ce reprezinta o economie de aproximativ 15 miliarde EUR in comparatie cu preturile anterioare intrarii in vigoare, in 2007, a primului regulament al UE privind serviciile de roaming.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat in legatura cu acest subiect: ``Fixarea unor plafoane tarifare pentru serviciile de date ne permite sa beneficiem de roaming pentru generatia telefoanelor inteligente. Astfel se va pune capat o data pentru totdeauna preturilor exorbitante practicate in UE pentru serviciile de roaming. Sunt incantata de faptul ca, an dupa an, Uniunea Europeana face ca banii sa se intoarca inapoi in buzunarele cetatenilor``.

Noile tarife maxime pe care le vor plati utilizatorii incepand cu 1 iulie 2012 sunt urmatoarele:



  • 29 de centi pe minut la efectuarea unui apel, plus TVA

  • 8 centi pe minut la primirea unui apel, plus TVA

  • 9 centi pentru a trimite un SMS, plus TVA

  • 70 de centi pe megabyte (MB) pentru trafic de date sau pentru a naviga pe internet in timpul unei calatorii in strainatate (tarif perceput pe kilobyte utilizat), plus TVA.



In iulie 2009, tarifele aplicate de multi operatori pentru descarcarea de date depaseau 4 EUR pe megabyte; acum, aceste tarife se vor reduce de aproximativ sase ori. Pana in 2014, pe masura ce tarifele continua sa se reduca, costul maxim pentru descarcarea de date nu va depasi 20 de centi/MB, plus TVA, o economie de 90 % fata de multe dintre tarifele practicate in prezent.

Operatorii au libertatea de a oferi tarife mai scazute. Plafoanele tarifare reprezinta un nivel maxim, actionand ca o masura de protectie, iar concurenta ar trebui sa impulsioneze reducerea acestora.

De asemenea, incepand de la 1 iulie 2012, pentru a evita ``socurile`` produse de facturile pentru serviciile de date, persoanele care calatoresc in afara granitelor UE vor primi avertizari prin intermediul unor mesaje-text, emailuri sau ferestre pop-up in cazul in care costul datelor descarcate se apropie de 50 EUR sau daca s-a depasit nivelul stabilit in prealabil. In momentul respectiv, consumatorii vor trebui sa confirme ca sunt de acord sa depaseasca acest nivel inainte de a putea continua traficul de date in roaming. In acest fel, se extinde sistemul de alerta aplicat in prezent in interiorul UE.

Masurile care intra in vigoare la 1 iulie sunt primele dintr-o serie de reduceri treptate ale plafoanelor tarifare, care vor conduce in cele din urma la introducerea pe piata a unui nou sistem bazat pe posibilitatea de a alege, pe concurenta si pe oferte foarte avantajoase pentru serviciile de date in roaming. Consumatorii vor putea astfel sa aleaga un contract de roaming separat inainte de a pleca in calatorie sau un anumit operator in tara de destinatie, la fel cum procedeaza pentru a alege o retea Wi-Fi. Aceasta optiune va fi posibila de la 1 iulie 2014.

UE a introdus pentru prima data plafoane tarifare pentru serviciile in roaming in 2007 (IP/07/870), cu scopul de a se asigura ca abonatii retelelor de telefonie mobila platesc tarife in roaming similare in intreaga Uniune. In iulie 2009, s-au adoptat norme revizuite pe baza carora s-a produs o noua reducere esalonata a tarifelor pentru serviciile de roaming, astfel incat, pana in iulie 2011, tarifele maxime pentru serviciile de roaming au ajuns la 35 de centi pe minut pentru apelurile efectuate si la 11 centi pe minut pentru apelurile primite in strainatate (a se vedea IP/09/1064 si MEMO/09/309). Reglementarile referitoare la roaming din 2009 se aplica pana la sfarsitul lunii iunie 2012.



Citeşte mai multe despre:    Telefonie    Wi-Fi    Roaming

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Guvernul a facut modificari privind functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta - cartelele preplatite se vor vinde doar in baza datelor din actul de identitate!
04 Sep 2019 | 2076

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 748

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 745

GDPR. Cazurile in care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal (DPIA/EIPD)
11 Nov 2018 | 1742

Noul calendar al introducerii caselor de marcat echipate cu jurnal electronic
31 Aug 2017 | 1541

Monitorul Oficial din data de 17 martie 2017
20 Mar 2017 | 1751



Articole Juridice

Dreptul de a fi uitat. Pastrarea datelor cu caracter personal in lipsa consimtamantului persoanei vizate
Sursa: MCP Cabinet avocati

CJUE: Costul unui apel catre un numar telefonic de servicii post-vanzare nu trebuie sa il depaseasca pe cel al unui apel standard
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cine este obligat sa utilizeze casa de marcat fiscala?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Hotarare CJUE: France Telecom a beneficiat de un ajutor de stat incompatibil cu piata comuna, in fiecare an in perioada 1994-2002
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Toate elementele esentiale apte a da nastere raportului juridic obligational intre partile cauzei trebuie dovedite de angajator. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 3028 din data de 05 Iunie 2019

Hotararea CEDO in Cauza Ovidiu Cristian Stoica impotriva Romaniei. Admisibilitatea probelor. Dreptul la un proces echitabil. Reparatie echitabila
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Anularea hotararii Consiliului local. Apartenenta la domeniul privat al comunei a terenului extravilan
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal, Decizia civila nr. 3481 din 20.12.2011

Respingerea actiunii privind obligarea coproprietarului sa isi dea consimtamantul pentru efectuarea lucrarilor de reparatie a imobilului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj, Sectia I civila, Decizia nr. 3460/R din 07.10.2011