Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » O noua aplicatie pentru smartphone va va indica toate drepturile dumneavoastra atunci cand calatoriti vara aceasta

O noua aplicatie pentru smartphone va va indica toate drepturile dumneavoastra atunci cand calatoriti vara aceasta

  Publicat: 05 Jul 2012       2033 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Pasagerii blocati in aeroporturi sau care isi astepta bagajele pierdute pot sa foloseasca de acum incolo o aplicatie pentru smartphone pentru a-si verifica drepturile imediat si la fata locului.

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Conform Art. 73 din Legea 8/1996, autorul unui program pentru calculator beneficiaza de dreptul exclusiv de realiza si a autoriza:
Despagubiri ce se acorda partii vatamate
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.

Tocmai la timp pentru vacanta de vara, Comisia Europeana a lansat o aplicatie pentru smartphone care vizeaza transportul aerian si feroviar si care functioneaza pe patru platforme de telefonie mobila: iPhone si iPad (ale companiei Apple), Google Android, RIM Blackberry si Microsoft Windows Phone 7. Aplicatia este disponibila in 22 de limbi ale UE si vizeaza deocamdata doar transportul aerian si feroviar, urmand ca in 2013 sa fie extinsa si la calatoriile cu autobuzul sau autocarul, precum si la transportul maritim.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul responsabil cu transporturile, a declarat: ``Cati dintre noi nu am stat intr-un aeroport, simtindu-ne frustrati in fata cuiva care sustinea ca nu avem niciun drept, desi noi stiam ca avem! Cu ajutorul acestei aplicatii, milioane de calatori pot ajunge usor la informatiile potrivite despre drepturile lor de pasager in momentul in care au cel mai mult nevoie de acestea, cand apar situatii neasteptate.``

Experienta unei calatorii care nu decurge conform planului este adesea stresanta. Indiferent daca este vorba de un zbor anulat, de faptul ca hotelul din cadrul unui pachet de servicii turistice nu corespunde descrierii sau de orarul modificat al unui tren, pasagerii fac fata mult mai usor situatiei daca isi cunosc drepturile .

Pentru fiecare problema potentiala, aplicatia explica drepturile pasagerilor. De exemplu, in cazul in care un zbor este anulat si pasagerului i se refuza, prin urmare, imbarcarea, acesta poate avea dreptul la despagubiri intre 125 - 600 EUR. In cazul in care bagajul dumneavoastra este deteriorat in urma unui accident, ati putea avea de asemenea dreptul la despagubiri . Totodata, este bine de stiut ca societatile de transport feroviar si aerian sunt obligate sa furnizeze informatii transparente privind preturile si sa ajute pasagerii cu mobilitate redusa.

In cazul in care considerati ca drepturile dumneavoastra nu au fost respectate, aplicatia va indica, de asemenea, pe cine trebuie sa contactati pentru a depune o reclamatie.

In timpul unei situatii de urgenta de mare amploare, asa cum a fost cazul in timpul crizei cenusii vulcanice din Islanda din 2010, aplicatia poate, de asemenea, sa afiseze informatii si sfaturi de calatorie puse la dispozitie de Comisia Europeana .

Aplicatia face parte din campania Comisiei intitulata ``Drepturile dumneavoastra de pasager la indemana``.Citeşte mai multe despre:    Smartphone    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1143

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 846

Romania va avea cel putin un hub de inovare digitala cu grad ridicat de specializare in inteligenta artificiala
20 Feb 2020 | 803

CE lanseaza o noua cerere de candidaturi pentru permisele de calatorie DiscoverEU
25 Nov 2019 | 1366

MFP a publicat, spre dezbatere publica, un proiect de lege pentru modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto
23 Sep 2019 | 1215

MFP aduce modificari importante schemelor de ajutor de stat 807/2014 si 332/2014
11 Sep 2019 | 680Articole Juridice

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

E-sanatatea si securitatea in munca pe piata unica digitala
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati