din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2542 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » Leasing » Principalele forme ale leasingului

Principalele forme ale leasingului

  Publicat: 01 Jan 2008       12803 citiri       Sursa: EuroAvocatura        Secţiunea: Leasing  


Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita.
Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate si folosite ´┐Żn functie de posibilitatile de finantare ale furnizorului, de limitele pietei, gradul de organizare si desfacere a produselor la export.

Este un mijloc legal sau conventional de asigurare a executarii obligatiilor;
1. Contract incheiat intre locatar si locator prin care primul inchiriaza un bun,
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
(Sub beneficiu de inventar) Mod de acceptare a succesiunii prin care mostenitorul poate impiedica confuziunea patrimoniului sau cu patrimoniul defunctului, nemaifiind obligat la plata datoriilor mostenirii decat pana la concurenta valorii bunurilor succesorale
Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Forma de inchiriere a unor masini, utilaje, mijloace de transport si alte bunuri mobiliare sau imobiliare, practicata mai ales de societati
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Dupa obiectul sau, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. ´┐Żn relatiile comerciale internationale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru ca se refera la echipamente industriale, oferind garantia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dand posibilitatea utilizatorului sa achizitioneze echipamentul la expirarea termenului de locatie. Leasing-ul mobiliar reprezinta optiunea cea mai frecventa ´┐Żn relatiile comerciale internationale si din motive financiare.

In raport de implicarea partilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cand perfectarea contractului are loc ´┐Żntre furnizor si client, iar indirect este atunci cand este realizat prin intermediul unei societati specializate.

Dupa continutul ratelor leasing-ul este financiar sau operational. Leasing-ul financiar se caracterizeaza prin aceea ca ´┐Żn perioada de baza a ´┐Żnchirierii este recuperat pretul de export, costurile auxiliare si se obtine un anumit beneficiu . Leasing-ul operational este caracterizat prin aceia ca ´┐Żn perioada de baza se obtine numai o parte din pretul de export.

Dupa procedurile de calcul al ratelor, leasing-ul este net sau brut. Leasing-ul net este acela ´┐Żn care ratele cuprind pretul net de vanzare al echipamentului si beneficiul realizat din utilizarea bunului respectiv. Leasing-ul brut, care mai este cunoscut si sub denumirea de full-service leasing, este acela ´┐Żn care ratele includ: pretul net de vanzare al bunurilor ´┐Żnchiriate; cheltuielile efectuate pentru ´┐Żntretinerea si reparatiile echipamentelor, masinilor sau utilajelor ´┐Żnchiriate; beneficiile realizate pe parcursul utilizarii lor.

Dupa durata ´┐Żnchirierii, leasing-ul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Leasing-ul pe termen scurt implica ´┐Żnchirierea echipamentelor pe baza mai multor contracte de o durata mai redusa. Leasing-ul pe termen lung este acela ´┐Żn care se ´┐Żncheie un singur contract pentru ´┐Żntreaga perioada .

Mai sunt ´┐Żntalnite: leasing-ul experimental, leasing-ul ordinatoarelor, renting-ul si lease-back-ul.
Leasing-ul experimental se caracterizeaza prin ´┐Żnchirierea bunurilor pe o perioada scurta de doua sau de trei luni, ´┐Żn mod experimental. Leasing-ul ordinatoarelor se caracterizeaza prin finantarea si comercializarea calculatoarelor si a altor echipamente. Aceasta forma de leasing mai este cunoscuta si sub denumirea de time sharing.
Renting-ul sau hire ´┐Żsi dovedesc utilitatea, mai ales, ´┐Żn cazul mijloacelor de transport . Fiind un mijloc de finantare deosebit de ingenios, lease-back-ul este utilizat ´┐Żntr-o masura tot mai mare. Prin lease-back, proprietarul, fara sa piarda echipamentul care ´┐Żi serveste onorarii comenzilor, obtine capital ´┐Żn scopul dezvoltarii activitatilor sale economice.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul BucurestiŞtiri Juridice
Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...