din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3548 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Incetarea raporturilor de munca in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului

[Av. muncii] Incetarea raporturilor de munca in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului

  Publicat: 28 Dec 2016       2480 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Opinie juridica privind Incetarea raporturilor de munca in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Legea 10 din 2001. Entitatea cu personalitate juridica care exercita, in numele statului, dreptul de proprietate publica/privata cu privire la un bun ce face obiectul legii (minister, primarie, prefectura sau orice alta institutie publica)
Concedierea colectiva reprezinta concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii, a unui numar de:
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Am urmatoarea situatie: sunt in concediu de crestere copil pana la varsta de un an, dar angajatorul m-a informat ca se fac restructurari si ca nu ma mai pot intoarce la munca, oferindu-mi un pachet compensator, lucru cu care nu am fost de accord. Ulterior angajatorul mi-a propus un alt post in cadrul companiei cu acelasi pachet salarial pe care il aveam pe postul anterior. Avand in vedere prevederile OUG 111/2010 referitoare la potectia salariatei care se intoarce din CCC, aceptand acest nouy post.

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Potrivit dispozitiilor O.U.G. nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca in cazul salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. Aceasta interdictie legala opereaza si pe termen de 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate .
Conform acelorasi dispozitii legale, insa, interdictia concedierii nu mai subzista in cazul in care exista o concediere colectiva in cadrul procedurii de reorganizare judiciara, a dizolvarii sau a falimentului angajatorului.
Dupa cate intelegem din cele relatate de dvs., in cadrul societatii la care sunteti angajata se fac restructurari, insa unitatea nu se afla in procedura reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii. In aceste conditii, interdictia legala isi produce efectele, astfel ca angajatorul nu va poate inceta contractul individual de munca pe o perioada de 6 luni din momentul revenirii dvs. pe post.
Incadrarea dvs. pe un alt post nu echivaleaza cu o incetare a contractului individual de munca, ci doar se modifica felul muncii. Aceasta incadrare pe un alt post se realizeaza printr-un Act aditional la contractul individual de munca, incheiat intre angajator si dvs, fiind posibila si in decursul celor 6 luni din momentul revenirii dvs. din concediul pentru cresterea copilului.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    protectia maternitatii    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti