Dispozitiile sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, iar declaratia de nastere se face in tara, precum si in situatia in care nasterea unui cetatean roman s-a produs in strainatate, dar nu a fost inregistrata ori a fost inregistrata cu date nereale, iar declaratia de nastere se face in tara.
Reclamanta DR a solicitat in contradictoriu cu paratul Primaria Orasului T, sa fie inregistrati in Registrul de nasteri al Orasului T copii minori: VL, avand ca mama pe reclamanta si VR, avand ca mama pe reclamanta.
In motivarea cererii reclamanta a aratat ca din relatia de concubinaj dintre ea si un barbat, care pana in prezent nu a recunoscut paternitatea copiilor dar cu care s-a casatorit, au rezultat cei 2 copii minori a caror nastere a fost constatata in strainatate.
Dat fiind ca reclamanta nu a cunoscut limba tarii, la momentul declararii nasterii acestora in fata autoritatilor straine aceasta a spus ca numele sau este "RC"/"RK", ceea ce in fapt este prenumele si porecla sa, ea numindu-se in mod legal la acea data "RV".
Ea a considerat ca rudele vor putea sa o identifice mai usor in acest mod, tocmai pentru ca C/K este apelativul sub care reclamanta este cunoscuta.
Astfel, in actele ce s-au intocmit la numele mamei s-a trecut ca aceasta se numeste "C"/"K". In prezent data fiind aceste neconcordante certificatele de nastere emise de autoritatile straine nu pot fi transcrise in registrul de nasteri.
In probatiune, reclamantii au solicitata administrarea probei cu inscrisuri si expertiza medico-legala antropologica.
In drept isi intemeiaza cererea pe dispozitiile art. 23 alin. 2 Decretul nr. 31/1954, Legii nr. 119/1996.
Cererea a fost legal timbrata.
La dosarul cauzei, reclamanta a depus copii de cartea de identitate, certificatul de casatorie, raspunsurile primite de la SPCLEP al orasului T, copii ale actelor emise de autoritatile straine, precum si traduceri legalizate ale acestora.
Instanta retine ca la data de x s-a nascut minora VL, in strainatate, iar la data de y s-a nascut minorul VR, in strainatate.
Asa cum rezulta din cele consemnate in "Copie certificata a unei inregistrari/preluate conform Actului de Inregistrare in Starea Civila ...", la momentul inregistrarii nasterii minorei VL la autoritatile locale, s-au efectuat urmatoarele mentiuni: numele minorei: L, prenumele: K; mama cu numele: R si prenumele: K; iar tata necunoscut.
Asa cum rezulta din cele consemnate in "Copie certificata a unei inregistrari/preluate conform Actului de Inregistrare in Starea Civila ......", la momentul inregistrarii nasterii minorului VR la autoritatile locale, s-au efectuat urmatoarele mentiuni: numele minorului R, prenumele C; mama cu numele: R, prenumele: C; iar tata necunoscut.
La dosarul cauzei reclamanta a depus copii de pe cartea de identitate, certificatul de nastere si certificatul de casatorie, iar informatii suplimentare in acest sens au fost furnizate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor. Astfel, instanta retine ca reclamanta DR (fosta V) este fiica lui VD si al numitei MV, nascuta la data de x, de nationalitate si cetatenie romana
In ce priveste micile inadvertente, legate, in cazul mamei, de numele si prenumele acesteia, si anume ca acesta in mod legal purta la data nasterii ambilor minori numele de "VR" (casatoria prin care aceasta a dobandit numele de "D" fiind ulterioara nasterii minorilor), ele sunt datorate de dificultatile de comunicare, dat fiind ca potrivit celor consemnate, declaranta nasterii minorului a fost insasi reclamanta. Astfel, aceasta din urma declarase ca poarta numele de R/R si prenumele de K/C. Din probele administrate, respectiv cea cu interogatoriul reclamantei si cea testimoniala, cu martorii CO si CP, rezulta ca reclamanta este cunoscuta in comunitatea sa sub apelativul de "C", acesta fiind numele de alint dat de familia sa.
In consecinta, fata de datele inscrise in "Copie certificata a unei inregistrari" al minorei VL si de datele inscrise in "Copie certificata a unei inregistrari" al minorului VR, precum si de informatiile furnizate de SPCLEP al Orasului T, instanta urmeaza sa retina ca reclamanta din prezenta cauza si cea trecuta ca si mama a minorilor de catre autoritatile straine este una si aceeasi persoana .
Fata de obiectul prezentei cereri, si anume ca minora si minorul sa poarte in viitor numele de "V", instanta va avea in vedere dispozitiile art. 64 din Codul familie precum si pe cele ale art. 30 alin. 3 din Metodologia nr. 1/13.10.1997 pentru aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civila.
Prin urmare, dat fiind ca cei doi minori sunt din afara casatorie, numele acestora va fi cel al parintelui fata de care a fost stabilita filiatia, in acest caz mama, numele acestora fiind cel pe care reclamanta lor il purta in mod legal la data nasterii acestora, respectiv "V".
Instanta constata ca cele inscrise in actele emise de autoritatile straine se coroboreaza cu date obiective, obtinute ca urmare a expertizarii minorilor in cadrul Serviciului de Medicina Legala judetean. Astfel, in urma examinarii minorei VL s-au stabilit ca este de sex feminin, iar din punctul de vedere al caracteristicilor morfo-psiho-fiziologice data reala a nasterii este cea de x, iar in urma examinarii minorului VR s-au stabilit ca este de sex masculin, iar din punctul de vedere al caracteristicilor morfo-psiho-fiziologice data reala a nasterii este cea de y.
Fata de cele aratate, intrucat de la nasterea minorilor a trecut mai mult de un an, instanta apreciaza ca in cauza devin incidente dispozitiile art. 21 alin. 1 din Legea nr. 119/1996 si art. 31 alin. 2 din Normele metodologice nr. 1/1997 de aplicare unitara a Legii nr. 119/1996, potrivit carora "Daca declaratia a fost facuta dupa trecerea unui an de la data nasterii, actul de nastere se intocmeste in baza hotararii judecatoresti, definitive si irevocabile, privind incuviintarea inregistrarii tardive, care trebuie sa contina toate datele necesare inregistrarii".
In concluzie, fata de cele retinute cu privire la situatia de fapt, in baza art. 21 alin. 1 din Legea nr. 119/1996, instanta urmeaza sa admita actiunea asa cum aceasta a fost formulata si sa dispuna inregistrarea nasterii minorei VL, de sex feminin, nascuta la data de x in strainatate, avand ca parinti: mama, pe VR, de nationalitate si cetatenie romana si tata necunoscut si a minorului VR, de sex masculin, nascut la data de y in strainatate, avand ca parinti: mama, pe VR, de nationalitate si cetatenie romana si tata necunoscut.
Totodata va dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni in Registrul Starii Civile al Orasului T.
Solicitare despagubiri morale pentru incalcarea drepturilor de autor. Contract de cesiune Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr.805 din 5 aprilie 2016
Acord de mediere. Stabilirea paternitatii si incuviintarea numelui minorului Pronuntaţă de: Judecatoria Insuratei, Sentinta civila nr. 1104 din 01.11.2010
Act de recunoastere paternitate emis in Olanda. Recunoastere efecte pe teritoriul Romaniei Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.384 din data 04.04.2011
Desfacere casatorie. Incredintare spre crestere si educare a minorului. Reluarea numelui avut anterior casatoriei Pronuntaţă de: Judecatoria Buzau - Sentinta civila nr. 10347_142 din data 04.04.2011
Stabilire paternitate. Acordare pensie de intretinere Pronuntaţă de: Tribunalul Olt - Decizie nr. 46 din data 11.03.2010
Modificarea masurii de plasament Pronuntaţă de: Tribunalul Tulcea - Sentinta civila nr. 757 din data 04.03.2011
Desfacerea casatoriei. Exercitarea autoritatii parintesti. Stabilirea locuintei minorei Pronuntaţă de: Judecatoria Medias - Sentinta civila nr. 3249 din data 19.12.2011
Stabilirea pensiei de intretinere. Persoana majora Pronuntaţă de: Judecatoria Medias - Sentinta civila nr. 3252 din data 19.12.2011
Exceptia prescriptiei dreptului la actiune. Tagaduirea paternitatii Pronuntaţă de: Judecatoria Macin - Sentinta civila nr. 64 din data 20.01.2011
Furt calificat. Arestare preventiva Pronuntaţă de: Judecatoria Baia Mare - 212 din data 13.02.2010
Filiatia paterna in contextul reproducerii asistate Sursa: EuroAvocatura.ro
X v. Letonia. Aspecte civile ale rapirii internationale de copii Sursa: EuroAvocatura.ro
Stabilirea filiatiei. Dispozitii generale (Art. 408 - 413 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro
Prezumtia de paternitate (Art. 414 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei (Art. 424 - 428 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro
Actiuni privind filiatia fata de tatal din casatorie (Art. 429 - 434 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro
Reproducerea umana asistata medical cu tert donator (Art. 441 - 447 - Noul Cod Civil) Sursa: EuroAvocatura.ro