din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1621 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Dreptul Familiei » Dreptul parintelui caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare, minorul rezultat din casatorie, de a pastra legaturi personale cu acesta

Dreptul parintelui caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare, minorul rezultat din casatorie, de a pastra legaturi personale cu acesta

  Publicat: 04 May 2008       9768 citiri        Secţiunea: Dreptul Familiei  


vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 12 si urmatoarele din Legea nr. 272/2004 si a dispozitiilor art. 8 din CEDO.

Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Caracteristica a raportului juridic de obligatii cu pluralitate de subiecte, mai multi creditori si un singur debitor, un singur creditor si mai multi debitori, mai multi creditori si mai multi debitori.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Prin decizia civila nr. 121 A din 31 martie 2008, pronuntata de Tribunalul Gorj � Sectia Civila, in dosarul nr. 14876/318/2007 a fost admis apelul declarat de apelantul reclamant P. I. impotriva sentintei civile nr.162 din 16.01.2008 pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu, in dosarul nr. 14876/318/2007.

A fost modificata sentinta in sensul obligarii paratei sa-i permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minora in fiecare a treia sambata din luna de la ora 11 pana a doua zi duminica la ora 17, cand poate sa o ia la domiciliul sau, fiind respins ca nefondat apelul declarat de apelanta parata D.I si mentinute restul dispozitiilor sentintei.
Pentru a decide astfel, a retinut si motivat ca, programul stabilit de instanta de fond nu este un program adecvat, astfel ca se impune ca reclamantul sa aiba legaturi personale cu minora in modalitatea stabilita, care permite exercitarea drepturilor parintesti legale, drept care nu poate fi restrans sau impiedicat de catre mama parata, cu motivarea ca minora este suferinda de autism, cu atat mai mult cu cat, necesita mai multa afectiune din partea ambilor parinti cat si din partea bunicilor paterni si materni, temeiul legal regasindu-se in dreptul national, prin implementarea dreptului comunitar, care reglementeaza institutia legaturilor personale, asa cum este statuat in mod expres in art. 12 si urm. din Legea nr. 272/2004.

S-a apreciat ca, nu este in interesul minorei de a se rupe aceasta legatura personala dintre tata si fiica, intrucat in primul rand s-ar incalca dreptul reclamantului prevazut de art. 8 din CEDO, respectiv dreptul la respectarea vietii de familie care implica si relatiile intre copil si parinte si totodata s-ar incalca si dreptul copilului prevazut de art. 14 din Legea nr. 272/2004 de a pastra legaturile personale cu ambii parinti, cu atat mai mult cu cat ar trebui sa existe o solidaritate in familia respectiva, care trebuie exprimata nu numai prin sustinere financiara,ci si sprijin moral deoarece, viata de zi cu zi a relevat ca fetita are nevoie si de afectiunea, sprijinul si indrumarea tatalui, in acelasi timp, copilul avand dreptul de a-si cunoaste rudele, de a intretine relatii personale cu acestea, iar parata nu poate impiedica relatiile personale ale acesteia cu tatal reclamant, alaturi de care fetita s-a bucurat in primii ani de viata, decat in cazurile cand exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului, probe pe care de altfel apelanta parata in cauza nu le-a administrat.



Pronuntata de: Tribunalul Gorj - Sectia civila Decizie nr. 121A/2008 (31.03.2008)


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...