din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1963 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Protectia Consumatorului isi baga nasul in piata imobiliara

Protectia Consumatorului isi baga nasul in piata imobiliara

  Publicat: 23 Jul 2008       1158 citiri       Sursa: Ziare.com  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Asociatiile profesionale ale agentiilor imobiliare sustin aparitia unei legi care sa reglementeze activitatea din domeniu, dar critica proiectul de lege pe care il promoveaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si care, momentan, se afla in dezbatere publica.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Proiectul de ordonanta de urgenta prevede o serie de reglementari cu privire la relatiile dintre clienti si agentii imobiliari, competentele profesionale ale agentului, solutionarea reclamatiilor, codul etic sau sanctiuni, anunta Business Standard.

Jucatorii din piata contesta mai multe aspecte, printre care cel al certificarii profesionale, care va trebui asigurata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Efectul acestor reglementari va fi simtit direct de agentiile imobiliare mici, de cartier, a caror activitate nu functioneaza dupa niste reguli bine stabilite.

"Proiectul este gresit de la nivelul de concept. Nu este normal ca Protectia Consumatorilor sa fie implicata intr-un astfel de proiect, deoarece nu are nicio cunostinta despre functionalitatea pietei imobiliare. Avem nevoie, intr-adevar, de o autoritate speciala de supraveghere a pietei, similara cu CNVM pentru bursa, si avem nevoie si de o institutie abilitata care sa ofere certificari profesional", a declarat pentru Business Standard Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
Reprezentantii asociatiilor profesionale din domeniu cred ca este necesar ca societatile care deruleaza activitati de intermediere pe piata imobiliara sa se inregistreze ca agentii imobiliare.

Totodata, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor va emite legislatia secundara specifica privind raportarea tranzactiilor din sectorul imobiliar.

"In acest moment, legislatia secundara acopera, in proportie de 80%, reglementarile directivelor europene, insa, pentru acele sectoare unde nu exista autoritati de supraveghere vom emite norme specifice de raportare, nu ca pana in prezent - norme generale", a spus Adriana Luminita Popa, presedintele institutiei.

Printre schimbari se numara: agentii imobiliari au nevoie de o certificare data de MECT, semnarea contractelor poate fi facuta doar de agenti cu studii postuniversitare, organul de supraveghere a pietei urmeaza sa fie ANPC, agentii trebuie sa ofere clientilor informatii despre piata imobiliara, pe site-ul web al agentiilor trebuie specificate o serie de date legate de regimul juridic al companiei, precum si asigurarea de raspundere civila profesionala, sediul agentiei trebuie sa cuprinda o incapere special amenajata care sa garanteze confidentialitatea discutiilor.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...