din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2628 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Noile norme de creditare: Fisa fiscala, o conditie

Noile norme de creditare: Fisa fiscala, o conditie

  Publicat: 25 Aug 2008       3441 citiri       Sursa: Ziare.com  


(BNR)Este banca centrala a statului roman si are drept obiectiv principal asigurarea stabilitatii monedei nationale, pentru a contribui la stabilitatea preturilor.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a decis sa mentina, in forma finala a regulamentului de creditare a populatiei, prevederea prin care bancile comerciale sunt obligate sa solicite fise fiscale clientilor.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Asfel, valoarea maxima a creditelor se va calcula in functie de veniturile realizate in anul precedent.

Conform noilor norme, capacitatea de rambursare a clientilor nu poate depasi cu mai mult de 20% nivelul veniturilor anului anterior.

Legea permite totusi bancilor sa ia in calcul venituri peste nivelul de 20% doar daca clientii depun documentelor justificative din care sa reiasa caracterul de continuitate in viitor a acestora.

De asemnea, bancile sunt obligate sa stabileasca gradul maxim de indatorare in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum, auto etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

In textul noilor reglementari se mai specifica faptul ca, atunci cand se calculeaza gradul maxim de indatorare, institutiile financiare trebuie sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor.

Acest proces va inlocui controversatul contrversatele testuri de stres.

Potrivit dispozitiilor legale, bancile comerciale trebuie sa-si adapteze conditiile de creditare la noile prevederi in teren de 45 de zile, incepand cu vineri, 22 august, data publicarii regulamentului in Monitorul Oficial.

In cazul bancilor care nu au norme proprii de creditare validate de BNR, gradul maxim de indatorare a clientilor poate fi de cel mult 35%.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea caracterului formal al deciziei de sanctionare disciplinara
Sursa: MCP avocati

Legalitatea procedurilor de organizare a concursului in institutiile publice
Sursa: MCP avocati

Calculul termenului de preaviz prin lumina Deciziei ICCJ nr. 8/20.05.2024
Sursa: MCP avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...