din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2985 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Alegerile pentru Parlamentul European sunt al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume

Alegerile pentru Parlamentul European sunt al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume

  Publicat: 11 Feb 2014       2295 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Numaratoarea inversa a inceput: mai sunt 100 de zile pana cand primele sectii de votare se vor deschide pentru alegerile europene din 2014.

Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Candidat - persoana care participa la alegeri in urma propunerilor inaintate de competitori electorali sau in nume propriu pentru a obtine un mandat de deputat sau de senator,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice

Acesta este al doilea cel mai mare exercitiu democratic din lume, cand 400 de milioane de oameni pot vota pentru un nou Parlament European. Cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor prelua mandatele in iulie vor stabili cursul politicilor Europene in urmatorii 5 ani si vor alege noul lider al institutiei executive a UE, Comisia Europeana .

Cresterea competentelor Parlamentului European din 2009 a inceput sa-si faca simtita prezenta, mai ales in timp ce Uniunea Europeana incerca sa invinga criza economica, iar membrii Parlamentului European incercau sa elaboreze noi acte legislative, printre altele privind disciplina bugetara efectiva, sprijinirea bancilor care erau in faliment si limitarea bonusurilor bancherilor. Asadar, alegerile europene din luna mai vor permite alegatorilor sa contribuie la consolidarea si schimbarea directiei pe care Europa va porni in abordarea crizei economice si in multe alte probleme care afecteaza viata cotidiana a oamenilor.

Pentru prima data, componenta noului Parlament European va determina cine va fi persoana care va conduce urmatoarea Comisie Europeana, institutia executiva a UE, care initiaza legislatia si supravegheaza punerea sa in aplicare. Conform noilor reguli, sefii statelor sau guvernelor UE, care vor propune un candidat pentru postul de viitor Presedinte al Comisiei, trebuie sa faca acest lucru tinand cont de rezultatele alegerilor. Parlamentul European va alege Presedintele Comisiei cu o majoritate a membrilor componenti, adica cel putin jumatate din cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor fi alesi (376). Astfel, partidele politice europene vor prezenta, daca nu au facut-o deja, candidatii pentru aceasta functie de conducere in UE, inaintea alegerilor europene, permitandu-le astfel cetatenilor sa aiba un cuvant de spus in privinta viitorului Presedinte al Comisiei.

Noua majoritate politica rezultata din alegeri va elabora, de asemenea, legislatia europeana in urmatorii cinci ani, in domenii precum piata unica sau libertatile civile. Parlamentul - singura institutie UE aleasa in mod direct - este acum o componenta fundamentala pentru sistemul european de luare a deciziilor si are o influenta egala cu cea a guvernelor nationale cu privire la aproape toate legile UE.



Citeşte mai multe despre:    Parlamentul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 452

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 471

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1224

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 468

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 54060

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 13670



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti