din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3816 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Ministrul Justitiei a participat la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne

Ministrul Justitiei a participat la reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne

  Publicat: 09 Dec 2015       1402 citiri       Sursa: euroavocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Expresia Bruxelles I se utilizeaza adesea pentru a se face referire la Regulamentul (CE) nr. 44/2001 al Consiliului din 22 decembrie 2000 privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala.
Ministrul justitiei, Raluca Pruna, a participat joi, 3 decembrie 2015, la lucrarile reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), organizat la Bruxelles . Aceasta este ultima reuniune a ministrilor justitiei sub Presedintia luxemburgheza a Consiliului Uniunii Europene.

(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
1. Totalitatea atributelor si calitatilor unor persoane, izvorate din apartenenta acesteia la o familie, cum sunt calitatea de copil, de sot, de divortat etc.,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
Acele norme juridice care reglementeaza relatiile ce se stabilesc intre membrii familiei, precum si unele relatii dintre acestia si alte persoane.
Una din masurile preventive privative de libertate reglementata in Codul de procedura penala si prevazuta si de Constitutia Romaniei, revizuita.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.

Ministrii au agreat textul propunerii de Regulament privind promovarea liberei circulatii a cetatenilor si a intreprinderilor prin simplificarea acceptarii anumitor documente oficiale in Uniunea Europeana.


Vor fi simplificate formalitatile administrative ce privesc actele de stare civila (certificatele de nastere, de casatorie, divort, adoptie si de deces) sau documentele ce atesta lipsa cazierului judiciar, prin introducerea unor formulare multilingve. Astfel cetatenii nu mai sunt nevoiti sa recurga la proceduri precum traducerea, supra legalizarea sau apostilarea. Dupa acordul ministrilor de justitie exprimat in JAI, Regulamentul va fi adoptat si de Parlamentul European, in prima jumatate a anului 2016, in cadrul procedurii legislative ordinare.


Participantii la reuniune au apreciat stadiul avansat al negocierilor privind infiintarea Parchetului European. Actuala Presedintie a reusit sa finalizeze o parte din articole din proiectul Regulamentului, urmand ca Presedintia olandeza sa continue negocierile, pentru a ajunge la un text final.


In cadrul reuniunii a mai fost discutat pachetul ce cuprinde doua regulamente privind competenta, legea aplicabila, recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti in materia regimurilor matrimoniale, respectiv a consecintelor patrimoniale ale parteneriatelor inregistrate. Acest pachet nu a intrunit unanimitatea voturilor ministrilor. Ministrul roman al justitiei a exprimat adeziunea pentru forma de compromis a pachetului, considerand ca aceasta ar fi putut fi acceptata de Romania, dat fiind ca, pe parcursul negocierilor tehnice au fost introduse toate garantiile necesare statelor membre care nu recunosc anumite institutii de dreptul familiei.


Presedintia luxemburgheza in exercitiu a mai pus in discutia Consiliului criza migratiei, combaterea discursului online de incitare la ura, asigurarea unei justitii penale eficiente in era digitala, precum si aspecte legate de protectia datelor si retinerea datelor, in contextul creat de decizii recente ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.


Dupa ce va prelua presedintia rotativa a Consiliului la inceputul anului 2016, Olanda va organiza reuniunea informala a Consiliului JAI la finele lunii ianuarie.Citeşte mai multe despre:    Ministerul Justitiei    Consiliul De Justitie si Afaceri Interne    Consiliul Uniunii Europene    Parchetul European

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 noiembrie 2024 - data limita pana la care Romania trebuie sa implementeze salariul minim european
13 Jun 2024 | 102

Sumele alocate de MJ in anul 2020 pentru plata onorariilor pentru asistenta judiciara
23 Jan 2020 | 882

De �Ziua portilor deschise� Ministerul Justitiei va fi �condus� de elevi
25 Oct 2019 | 1560

De �Ziua portilor deschise� Ministerul Justitiei va fi �condus� de elevi
25 Oct 2019 | 1215

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 1098

La sediul Ministerului Justitiei, a avut loc o noua reuniune a Consiliului de Management Strategic
17 Sep 2019 | 1149Articole Juridice

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in cauza Michnea impotriva Romaniei. Respectarea vietii de familie
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Conflict negativ de competenta. Pluralitate de debitori. Instanta de executare competenta
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 816/2020, Sedinta publica din data de 1 aprilie 2020

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie