din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3527 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Notarii cer Finantelor sa modifice legea privind expertizele, pentru ca s-au ieftinit imobilele

Notarii cer Finantelor sa modifice legea privind expertizele, pentru ca s-au ieftinit imobilele

  Publicat: 15 Oct 2008       2521 citiri       Sursa: NewsIn  


Notarii considera ca preturile din piata imobiliara au revenit la nivelul din 2006 si, in consecinta, cer Ministerului Finantelor sa modifice legislatia privind expertizele notariale, au declarat reprezentanti ai Uniunii Notarilor din Romania.

Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
"Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a luat cunostinta despre situatiile intervenite in piata imobiliara a ultimelor luni referitoare la discrepantele care apar intre valorile de circulatie reale ale unor imobile si valorile acestora cuprinse in expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici, in baza prevederilor Codului Fiscal in vigoare", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Notarii au explicat, insa, ca necesitatea existentei unor expertize imobiliare care sa prevada valorile minime de circulatie a imobilelor a aparut, din punctul de vedere al statului, in momentul in care autoritatile au constatat ca "partile actelor notariale declara un pret de tranzactionare mult mai mic decat cel real si, prin aceasta, statul incasa mai putine impozite decat ar fi trebuit".

Astfel, prin Legea nr. 163/2005 (in prezent abrogata), art. 77 indice 1 (5), se prevedea ca "expertizele intocmite de camerele notarilor publici vor fi reactualizate cel putin o data pe an si avizate de Ministerul Finantelor Publice, prin directiile teritoriale", astfel incat acestea sa reflecte, pe cat posibil, fluctuatiile din piata .

Ulterior, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 343/2006, s-a prevazut, in art. 77 indice 1 (5) urmatoarele: "camerele notarilor publici vor actualiza, o data pe an, expertizele privind valoarea de circulatie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la directiile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice".

"Avand in vedere aceste obligatii legale, dar si tendinta inregistrata in piata de scadere a preturilor unor imobile din anumite zone si avand in vedere, mai cu seama, dorinta UNNPR de a veni in sprijinul cetatenilor care, in prezent, sunt obligati sa plateasca taxele autentificarii actelor notariale la valoarea din expertiza si nu la cea de tranzactionare, UNNPR s-a adresat Ministerului Finantelor Publice cu propunerea ca, prin modificare legislativa, sa se revina la situatia anterioara anului 2006 si anume, posibilitatea ca expertizele sa fie reactualizate cel putin o data pe an", arata propunerea notarilor.

In acest fel, "expertizele vor putea sa reflecte cat mai corect posibil scaderile sau cresterile valorilor imobiliare din tara", spun ei, astfel incat beneficiarii "serviciilor notariale sa nu fie impozitati de catre stat pentru o suma mai mare decat cea pe care acestia o primesc in mod real la incheierea actelor notariale".


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...