din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3192 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Guvernul a modificat legislatia privind gestionarea financiara a fondurilor europene

Guvernul a modificat legislatia privind gestionarea financiara a fondurilor europene

  Publicat: 31 Aug 2017       1254 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Guvernul a modificat, in sedinta dein data de 30 august 2017, Ordonanta de Urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Latura a capacitatii juridice, care consta in aptitudinea persoanei de a-si exercita singura drepturile
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Alocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finantarea unei operatiuni economice, in asteptarea mijloacelor de finantare permanente.
Alocare de resurse, cu titlu provizoriu, pentru finantarea unei operatiuni economice, in asteptarea mijloacelor de finantare permanente.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.

Scopul acestei modificari este accelerarea absorbtiei de fonduri europene prin facilitarea implementarii proiectelor pe toate Programele Operationale (Infrastructura Mare, Capital Uman, Competitivitate, Regional, Capacitate Administrativa).


Noile prevederi ale Ordonantei vizeaza, printre altele, urmatoarele:


Largirea categoriilor de cheltuieli pentru care se poate aplica cererea de plata, astfel incat beneficiarii/liderii de parteneriat/partenerii sa poata opta pentru plata salariilor, subventiilor, burselor, premiilor si onorariilor si la cererea de plata nu doar la cererea de prefinantare sau rambursare. Concret, prin aceasta reglementare se flexibilizeaza implementarea si se reduce presiunea pe bugetul propriu al beneficiarului de fonduri europene.


Flexibilizarea implementarii proiectelor pentru operatorii regionali de apa si apa uzata. Astfel, sumele acordate operatorilor ca prefinantare se deduc prin aplicarea unui procent la valoarea cererilor de rambursare transmise de acestia pana la cererea de rambursare finala. In acest fel, se vine in sprijinul operatorilor regionali pentru a implementa investitiile din proiecte fara a fi necesar ca acestia sa faca demersuri suplimentare pentru derularea proiectelor.


O alta modificare prevede ca pentru proiectele cu parteneri transnationali, persoane juridice nerezidente care nu au sediu permanent pe teritoriul Romaniei, sa se poata deschide cont in trezorerie prin imputernicit, pentru a putea utiliza cererea de plata (in plus fata de cel al prefinantarii si/sau al rambursarii).


Modificarea OUG 40/2015 este parte a demersului initiat de Guvernul Romaniei de simplificare a accesului la fondurile europene, avand ca obiectiv o mai buna sustinere a beneficiarilor de fonduri europene.



Citeşte mai multe despre:    Fonduri europene    Infrastructura

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1390

Legi promulgate in data de 18 august 2020
19 Aug 2020 | 1668

Innotech Student 2020: Studentii din Romania pot obtine finantari intre 40.000 si 100.000 de euro din fonduri europene pentru a-si deschide mici afaceri
31 May 2020 | 1140

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1912

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 1044

Recomandari catre angajatori in scopul prevenirii raspandirii infectarii cu coronavirus
11 Mar 2020 | 2614



Articole Juridice

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Legea 129/2018: Cum poate fi inspectat sediul societatii de inspectorii Autoritatii de supraveghere si ce documente pot solicita?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Telemunca. Consecinte asupra migratiei fortei de munca. Particularitati privind prelucrarea si circulatia datelor cu caracter personal
Sursa: Av. Marius-Catalin Predut

Schimbarea destinatiei de folosinta a constructiilor in 2018. Proceduri. Solutii
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Achitare in procesul penal. Dreptul la plata tuturor drepturile salariale aferente perioadei de suspendare a contractului de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova

Demisia salariatului. Angajatorul nu este in masura sa recalifice arbitrar cererea formulata de salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Ilfov

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Fonduri europene. Evaluarea gresita a proiectului de catre autoritatea de finantare. Stabilirea unor limite de cheltuieli cu depasirea plafoanelor maximale stabilite in Ghidul solicitantului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 5636 din 30 octombrie 2020