din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2267 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Demersuri ce trebuie facute de catre autoritatile nationale pentru protectia datelor

Demersuri ce trebuie facute de catre autoritatile nationale pentru protectia datelor

  Publicat: 25 Jan 2018       2903 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a publicat noi orientari pentru a facilita aplicarea directa si uniforma, incepand cu data de 25 mai, in intreaga UE, a noilor norme de protectie a datelor.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Este formata din persoanele asociate sub diferite forme, pe baza unor interese comune, si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara drepturile si interesele;
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Indicator care masoara rezultatele la nivel microeconomic, reprezentand volumul incasarilor din activitatea proprie intr-o perioada de timp, incasari efectuate la pretul pietei.
Prima treapta in cadrul metodei de cunoastere a contabilitatii si cel mai reprezentativ procedeu prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Structurile de specialitate ale ministerelor si ale altor organe de specialitate din unitatile administrativ-teritoriale ale administratiei publice centrale care raspund de satisfacerea unor nevoi de interes public/general in concordanta cu obiectivele politicilor si strategiilor sectoriale ale Guvernului.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.

De asemenea, Comisia lanseaza un nou instrument online destinat IMM-urilor.


Astfel, la putin peste 100 de zile inainte de aplicarea noii legislatii, orientarile precizeaza ce demersuri ar mai trebui sa faca Comisia Europeana, autoritatile nationale pentru protectia datelor si administratiile nationale pentru a finaliza cu succes faza de pregatire.


Desi noul regulament prevede un set unic de norme menite sa se aplice direct in toate statele membre, vor fi necesare inca o serie de ajustari semnificative in ceea ce priveste anumite aspecte, precum modificarea de catre guvernele din UE a legilor in vigoare si infiintarea de catre autoritatile pentru protectia datelor a Comitetului european pentru protectia datelor. Orientarile reamintesc principalele inovatii si oportunitati oferite de noile norme, trec in revista actiunile pregatitoare realizate deja si evidentiaza demersurile pe care Comisia Europeana, autoritatile nationale pentru protectia datelor si administratiile nationale trebuie sa le intreprinda in continuare.


Comisia face apel la guvernele si autoritatile pentru protectia datelor ale UE sa fie pregatite si sa ofere sprijin


De la adoptarea Regulamentului general privind protectia datelor, in mai 2016, Comisia s-a implicat activ alaturi de toate partile interesate aa��`` guverne, autoritati nationale, intreprinderi, societatea civila aa��`` in pregatirea aplicarii noilor norme.


Pregatirile progreseaza in ritmuri diferite de la un stat membru la altul. In acest stadiu, doar doua dintre acestea au adoptat deja actele legislative nationale relevante. Statele membre ar trebui sa accelereze adoptarea legislatiei nationale si sa se asigure ca aceste masuri sunt in conformitate cu regulamentul. Acestea ar trebui, de asemenea, sa se asigure ca autoritatile lor nationale dispun de resursele financiare si umane necesare pentru a le garanta independenta si eficienta.


Comisia a alocat 1,7 milioane EUR reprezentand fonduri destinate autoritatilor pentru protectia datelor si formarii de profesionisti in domeniul protectiei datelor. O suma suplimentara de 2 milioane EUR este disponibila pentru a sprijini autoritatile nationale in stabilirea de contacte cu intreprinderile, in special cu IMM-urile.


Un nou instrument online care sprijina aplicarea normelor la nivel practic


Cunostintele despre beneficiile si oportunitatile oferite de noile norme nu sunt difuzate in mod egal. Este necesar, in special, sa se accelereze actiunile de sensibilizare si sa se sprijine eforturile IMM-urilor in ceea ce priveste conformitatea.


Astazi, Comisia lanseaza un nou instrument online pentru a ajuta cetatenii, intreprinderile, in special IMM-urile, si alte organizatii sa respecte si sa beneficieze de noile norme privind protectia datelor.


De asemenea, Comisia va lansa evenimente organizate in statele membre pentru a sprijini eforturile de pregatire ale partilor interesate si pentru a informa cetatenii cu privire la impactul regulamentului.


Prezentarea principalelor inovatii si a noilor oportunitati


Regulamentul general privind protectia datelor permite libera circulatie a datelor in cadrul pietei unice digitale. Acesta va proteja mai bine viata privata a cetatenilor europeni si va consolida increderea si securitatea consumatorilor, oferind in acelasi timp noi oportunitati pentru intreprinderi, in special pentru intreprinderile mai mici.


Orientarile reamintesc principalele elemente ale noilor norme de protectie a datelor:


Un set unic de norme la nivelul intregului continent, care garanteaza securitatea juridica pentru intreprinderi si acelasi nivel de protectie a datelor in intreaga UE pentru cetateni.


Se aplica aceleasi norme tuturor societatilor care ofera servicii in UE, chiar daca acestea isi au sediul in afara UE.


Drepturi noi si consolidate pentru cetateni: dreptul la informare, la acces si dreptul de a fi uitat sunt consolidate. Un nou drept la portabilitatea datelor le permite cetatenilor sa isi transfere datele de la o societate la alta. Acest lucru le va oferi societatilor noi oportunitati de afaceri.


O mai buna protectie impotriva incalcarii securitatii datelor: o societate care se confrunta cu o incalcare a securitatii datelor, ceea ce expune persoanele fizice la riscuri, trebuie sa notifice acest lucru autoritatii pentru protectia datelor in termen de 72 de ore.


Norme stricte si amenzi disuasive: toate autoritatile pentru protectia datelor vor avea competenta de a aplica amenzi de pana la 20 de milioane EUR sau, in cazul unei societati, amenzi in valoare de 4 % din cifra de afaceri anuala.


Urmatorii pasi


Pana la 25 mai, Comisia va continua sa sprijine in mod activ statele membre, autoritatile pentru protectia datelor si intreprinderile pentru a se asigura ca reforma este gata sa intre in vigoare. Incepand din mai 2018, aceasta va monitoriza modul in care statele membre aplica noile norme si va lua masuri adecvate daca va fi necesar. La un an de la intrarea in vigoare a regulamentului (2019), Comisia va organiza un eveniment pentru a face un bilant al experientelor diferitelor parti interesate in ceea ce priveste punerea in aplicare a regulamentului. Acesta va fi inclus, de asemenea, in raportul privind evaluarea si revizuirea regulamentului, pe care Comisia trebuie sa il prezinte pana in mai 2020.


Context


La 6 aprilie 2016, UE a convenit asupra unei reforme majore a cadrului sau de protectie a datelor, prin adoptarea pachetului de reforme privind protectia datelor, care include Regulamentul general privind protectia datelor (RGPD) ce inlocuieste Directiva adoptata in urma cu douazeci de ani. La 25 mai 2018, noile norme in materie de protectie a datelor la nivelul UE vor deveni aplicabile, dupa doi ani de la adoptarea si intrarea in vigoare a regulamentului mentionat anterior.


In ianuarie 2017, Comisia a propus alinierea normelor privind comunicatiile electronice (Directiva asupra confidentialitatii si comunicatiilor electronice) la noile standarde de nivel mondial ale Regulamentului privind protectia generala a datelor al UE. In septembrie 2017, Comisia a propus un nou set de norme care sa reglementeze fluxul liber al datelor fara caracter personal in UE. Impreuna cu normele existente deja pentru datele cu caracter personal, noile masuri vor permite stocarea si prelucrarea datelor fara caracter personal in intreaga Uniune pentru a stimula competitivitatea intreprinderilor europene si pentru a moderniza serviciile publice . Ambele propuneri necesita inca aprobarea Parlamentului European si a statelor membre.


Orientarile CE aici europa .eu/commission/priorities/justice-and-fundamental-rights/data-protection/2018-reform-eu-data-protection-rules_en" target="_blank">>>>>>Citeşte mai multe despre:    potectia datelor cu caracter personal    GDPR    GDPR 2018

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

15 iunie 2021 este data limita pana la care se pot depune declaratiile de avere si de interese anuale
13 Jun 2021 | 1496

Operator medical sactionat pentru divulgarea neautorizata si accesul neautorizat la datele cu caracter personal
27 Mar 2021 | 1766

Persoana fizica, in calitate de operator, sanctionata contraventional pentru dezvaluire de date cu caracter personal
15 Mar 2021 | 1605

Telekom Romania a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea normelor GDPR
13 Jun 2020 | 1244

BCR sactionata pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la securitatea prelucrarii datelor cu caracter personal
13 May 2020 | 1460

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1225Articole Juridice

Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Incidenta Regulamentului GDPR in cazul difuzarii in direct prin videoconferinta a cursurilor de invatamant scolar
Sursa: MCP Cabinet avocati

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Societatilor comerciale tranzactionate pe o bursa de valori mobiliare le sunt aplicabile prevederile speciale ale Legii nr. 297/2004. GDPR actionari
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1733/2019