din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1866 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Frames: Peste 1 milion de angajati romani risca de intre in somaj din cauza coronavirusului

Frames: Peste 1 milion de angajati romani risca de intre in somaj din cauza coronavirusului

  Publicat: 13 Mar 2020       1097 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Peste 1 milion de angajati din economia romaneasca risca sa intre in somaj sau sa fie disponibilizati, iar zeci de mii de firme si PFA-uri sa se inchida care urmare a ,,coronacrizei�� care afecteaza deja semnificativ Romania, spune o analiza a companiei de consultanta Frames.

Restrictii impuse partilor la un acord (inclusiv la un acord privind efectuarea unei concentrari), care nu fac obiectul principal al unui astfel de acord, dar sunt legate direct si sunt necesare realizarii obiectivului prevazut.
Stare a unei persoane de a fi lipsita de capacitate juridica. Nepricepere, nepregatire, lipsa de aptitudini pentru indeplinirea unei activitati,functii, meserii, profesii sau ocupatii.
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Valoarea unei companii in functie de cursul actiunilor sale pe o piata de valori mobiliare
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Veniturile si cheltuielile Uniunii Europene sunt prevazute in bugetul comunitatii, in baza unor prognoze anuale. Cheltuielile operationale determinate de transpunerea in practica a Titlurilor V si VI ale Tratatului asupra Uniunii Europene constituie o exceptie de la regula, fiind in sarcina statelor membre.
Munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care, din dispozitia agentului de munca temporara presteaza munca in favoarea unui utilizator.

``Dincolo de masurile administrative, sanitare, care au legatura cu stoparea epidemiei, autoritatile trebuie sa intervina pentru salvarea business-ului romanesc, mai ales a microintreprinderilor si PFA-urile din domenii precum servicii, turism, transporturi, comert, evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele``, afirma analistii de la Frames.


Potrivit acestora, economia se afla cu spatele la zid. ``95% dintre firmele din Romania sunt microintreprinderi care au 1-3 angajati maxim si nu dispun de resurse financiare pentru a trece peste aceasta perioada de restrictii . Daca statul nu ii va ajuta fiscal, prin amanarea platii taxelor, prin credite fiscale, cele mai multe vor intra in blocaj, iar peste 1 milion de angajati vor fi afectati. Unii au fost trimisi deja in concedii fara plata, vor urma somajul tehnic si disponibilizarile``, declara Adrian Negrescu, managerul Frames.


Pentru ca nu aveau niciun fel de buffer financiar, multe au intrat in incapacitate de plata, nu isi mai pot onora platile catre parteneri, iar urmatorul pas va fi sa nu mai poata sa-si plateasca salariile.


Pana la insolventa si faliment va mai fi un simplu pas``, a mai spus acesta.


Dintre acestea, microintreprinderile inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active), reprezinta singurul sector care inregistreaza o capitalizare negativa si are cea mai ridicata rata a pierderii, respectiv -4,5%. Falimentele se vor tine lant, daca nu se vor lua masuri urgente, spun analistii de la Frames, iar Romania ar putea intra in recesiune. Potrivit acestora, primele masuri pe care statul trebuie sa le ia sunt legate de amanarea termenelor de plata a taxelor salariale catre buget .


``Suntem inca in prima faza a coronacrizei economice. Daca nu se iau masuri, urmeaza un adevarat cosmar, cu zeci de mii de firme inchise peste noapte, cu lanturi comerciale prabusindu-se in cateva zile, cu un somaj care poate ajunge rapid la 10-12%. De pierdut vom pierde toti, patroni, angajati, banci, stat si angajatii de la stat``, a mai declarat Negrescu.


A se vedea si:


Particularitatile activitatii desfasurate de agentul de munca temporara . Raporturile juridice create


Suspendarea contractului de munca ca urmare a carantinei sau fortei majore


Concedierea salariatilor pe durata carantinei sau ca urmare a starii de carantina


Starea de cantatina. Indemnizatia pentru carantina si pentru reducerea timpului de lucru



Citeşte mai multe despre:    suspendare cim carantina    suspendare cim forta majora    suspendare contract de munca carantina    suspendare contract de munca forta majora    telemunca    carantina    izolare la domiciliu    concediere    concediere 2020

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Angajatii companiilor care isi intrerup activitatea din cauza aparitiei unor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 vor primi indemnizatie de somaj tehnic
29 Jul 2020 | 1589

In ce conditii se acorda ajutorul de somaj absolventilor promotiei 2020
23 Jul 2020 | 1507

Ministerul Finantelor Publice si institutiile din subordine au demarat o verificare a conditiilor in care mai multe persoane care au beneficiat de somaj tehnic
12 Jul 2020 | 1459

Absolventii institutiilor de invatamant in varsta de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizatie de somaj in cuantum de 250 lei/ luna
13 Jun 2020 | 1108

Situatia contractelor individuale de munca suspendate si incetate, la data de 12 mai 2020
13 May 2020 | 1535

Documentele pentru obtinerea somajului tehnic se depun, din 1 mai, prin aplicatia aici.gov.ro
30 Apr 2020 | 1799



Articole Juridice

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Intrebari frecvente referitoare la somajul tehnic
Sursa: ITM

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana